0   

Žiga @Desty 23. Sep 2013, 21:57

Živjo,

pred kratkim sem bil najet za fotografiranje ene privatne rojstnodnevne zabave. Majhen prostor z mini odrom in DJem ter fotosteno. Cel prostor so nekako osvetljevale nekakšne LED lučke, podobne tistim za novoletne jekle. Torej minimalno svetlobe. In seveda se flashu ni bilo mogoče izogniti.

Po končanem shootingu sem dobil vprašanje, koliko fotk je nastalo in sem pač povedal, da XXX. Sledila je že prva kritika v stilu "a samo toliko?", kljub temu, da sem bil tam samo pičlih nekaj ur in je šlo za neko mini privat zabavo. Šlo je za trimestno številko fotk in vsekakor ne malo, kot mi je bilo očitano. To sem nekako vzel v zakup; tudi takšni naročniki morajo obstajati.

Vzel sem si par dni časa za obdelavo vseh fotk in na koncu sem jih naprej posredoval polovico, kar je bilo še vedno OK. A takoj dobim klic, zakaj ni toliko fotk, kot sem rekel, da sem jih naredil. Seveda poskusim razložiti in že dobim naslednjo kritiko - fotke so preveč bele. Dafak? Imam nekaj pojma o obdelavi v LR in sem jih šel preverit na dveh monitorjih in so OK. Ampak za njih preveč bele in me naprošajo, da naj jim pošljem kar vse in kar originale. Glede na to, da sem za obdelavo porabil kar nekaj ur, mi je seveda dvignilo pritisk na 680.

Kaj bi vi storili v mojem primeru - prepričali naročnico, da niso "prebele" in je to to ali kar poslali vse originale (samo convert iz RAW->JPG) in bili tiho?

Naj še dodam, da se vse skupaj gre za male € in me, po pravici povedano, že kar močno jezi. Sploh ker naročnica reče, da sem poceni (v primerjavi s poročnim fotografom), potem pa zahteva še in še.
 0   

misfits @misfits 23. Sep 2013, 22:11

Nimam izkušenj s tem, ampak, če plača...pa naj ima še neobdelane, če želi.
 0   

Jernej Lasič @Sviri 23. Sep 2013, 22:38

pokliči jo, obišči jo, in se zmenita... kaj sploh so preveč bele fotke? verjetno še sama ne ve...
jaz originalnih fotk, se pravi RAW datotek, ne dajem naročnikom. sploh pa takim šalabajzerskim ne. v skrajnem primeru bo sama obupno obdelala fotke, čez neke ogabne filtre dala, na koncu jih bo pa okoli kazala in jih povezovala s tvojim imenom...

če ni skrivnost... za koliko € gre?
če je skrivnost... razumem in spoštujem.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Žiga @Desty 23. Sep 2013, 22:52

Sem mislil najprej, da so over exposed in sem šel preverit, a kot sem že omenil, na dveh monitorjuh so ok. Delal sem tudi barvne korekcij kož, skratka vsega. Potem pa hladen tuš.
Tudi sam ne bi rad dal originalov naprej. Že zaradi tega, ker je RAW čisto drugačen od neki obdelanih. V smislu kot npr. še ne razvite. Pretemne ali presvetle, nekontrastne itd. In tega ne bi rad dajal naprej.

Gre pa za znesek, ki je enak, če gre 5 ljudi skupaj na kosilo v neko gostilno z normalnimi cenami. Vem, premalo se cenim. smile
 0   

porkoja @porkoja 23. Sep 2013, 23:25

Hehe nisi ne prvi ne zadnji, ki si se ujel na takšno banalno napako.
V bodoče poskusi nikoli ampak res nikoli izdati števila koliko fotografij je nastalo.
Sam sem tovrstnih pripetljajev imel že nekaj. Predvsem v štartu, ko mi ni nihče svetoval kako naj nastopim v odnosu z naročniki in sem moral storiti veliko napak, da sem se iz njih naučil kaj je ok in kaj ne.

Pa tudi pri predaji fotografij, vedno pazim, da spremenim imena iz npr. IMG_9382, IMG_9384, IMG_9387... na IMG_0001, IMG_0002, IMG_0003 ... Pobrišem tudi EXIF podatke, saj ne maram, da kdo na podlagi EXIF-a poizveduje ob kateri uri je fotografija nastala, kje sem bil tisti moment, kdaj sem prišel in odšel ipd. Sem v začetku svoje fotografske poti imel en tak zelo nadležen primer in me je izučilo.
Originale (JPEG-e) dajem od sebe samo, če so plačani oziroma je bil posel poravnan. V kolikor pošiljam fotografije v predogled (in faktura še ni bila izdana oziroma poravnana), obvezno na predogledno različico prilepim vpadljiv vodni žig.
Originalov v RAW datotekah ne dajem od sebe nikoli.
Samo convert iz RAW v JPG, dvomim, da se bo obnesel dobro. V mojih primerih se po večini ne. Oziroma je zelo odvisno od konverterja. Kakšen FastSone Image Viewer tega ne naredi ok. Lightroom pa že, vendar je precej počasen tudi, ker ne dela konvertiranja ampak eksportiranje.

To, da so fotografije prebele (oziroma niso), je težko dokazljivo. Itak ima vsaj mojih 3/4 naročnikov povsem zgrešene barve na monitorjih in nastavljeno premočno svetlost in kontrast. Zato jim tudi fotografije prikazuje drugače.

V kolikor je glavni problem, da fotografije niso vse, bi jaz enostavno nastopil nekoliko bolj prepričljivo in naročniku pojasnil kako to gre in tudi obrazložil, da vseh fotografij ne rabi imeti in poleg vsega tudi ne sme imeti, ker s tem lahko fotografu nenamerno dela slabo reklamo, če objavi kakšno fotografijo, na katero fotograf ne bi bil ponosen.

V kolikor je zanje glavni problem v presvetlih/prebelih fotografijah, bi enostavno te fotografije vse potemnil za neko zelo majhno stopnjo. To enostavno narediš v Photoshopu kjer ustvariš akcijo npr. za "Levels" To, da vse fotografije potemniš v pasu "Midtone" za npr. -0.33, imaš rešeno kot bi trenil.

Boš pa lahko še velikokrat imel tovrstne "incidente" z naročniki. Vsega je. Veliko pa pomaga predvsem to, da se kvalitetno in črno na belem dogovoriš pred pričetkom fotografiranja.
 0   

Gregor Gomboc @George 24. Sep 2013, 07:38

Tako na slepo panetovati o "beli sliki" je nesmisel.
Je "bela" ker je presvetla? Je "bela", ker je bila zadaj svetla stena? Je "bela" ker je naročnica pričakovala na sliki tudi ambientalno svetlovo lučk, ki jo je premočen fleš popolnoma izničil?

Pokaži fotko ali dve... Nato se lahko laže pogovoarjamo naprej.
 0   

Ratter @Ratter 24. Sep 2013, 08:45

Z nekom se prepričevat ali je fotka preveč bela ali ne...??
Pogledaš histogram in je to to.Simpl.
 0   

Gregor Gomboc @George 24. Sep 2013, 09:05

Ratter je napisal/a:

Brez da veš, kaj je na fotografiji, ali bi vsaj naj bilo, ti noben histogram ne pomaga pri presoji ali je fotka (pre)svetla ali ne.
Tukaj pa ni znano ne kaj je na fotkah, niti kaj pomeni, da je fotka "bela".
 0   

Jernej Lasič @Sviri 24. Sep 2013, 11:30

Ratter je napisal/a:

?! upset

prvič se ne gre za prepričevanje temveč kulturen pogovor z naročnikom (tudi to je del fotografksega posla). Drugič... brezglavo zanašati se na histogram in razlagati naročniku o histogramih in tehničnih zadevah je nesmisel.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 1   

Janez Pelko @Wartburg 24. Sep 2013, 12:50

Po mnogih letih in mnogih podobnih situacijah sem se jaz nehal sekirati zaradi takih naročnikov, ki pojma nimajo, kaj sploh kupujejo. Nekajkrat sem se opekel, a tudi postavil zase in celo fotke obdržal zase in ostal brez plačila, a mi ni žal. Ceneje me je prišlo kot pa izgubljeni živci in neskončne bitke.
Moje mnenje pa je tako:
- Će ti v redu plačajo vse neobdelane fotke, pa naj jih imajo. Nek tretjerazredni naročnik ti slovesa ne bo kvaril (če ga sploh imaš, glede na nizko ceno), saj te verjetno ne bo nikjer navedel kot avtorja.
- Tudi če te pogosto navajajo kot avtorja, tega žal nihče ne opazi, če ne delaš za res vidne naročnike. Prodaja se kvaliteta (ali pa po vezah, kar je še bolj verjetno), ne pa podpis na povprečnih fotkah. Sloves ti da le kvaliteta.
- Če želijo imeti RAW datoteke, pa jim jih prodaj. In kaj je narobe, če izročiš RAWe neke tretjerazredne zabave, ki jih boš fotkal še na tone, pa morda ti bosta v desetih letih dve fotki prav prišli. Jaz sem včasih prodajal tudi negative in seveda original diase, za dober denar se vse da zmenit. Še vedno si ti latnik avtorskih pravic. Za še več denarja pa prodaš še ekskluzivo. Saj menda ne slikaš partyjev za lastno veselje? Pač pa zaradi denarja!
- Če želijo iemti temnejše fotke, naj jih imajo. Narediš akcijo in ti vzame pet minut.
- Upam, da imaš vsaj pogodbo, da boš lahko izterjal denar. Če je nimaš, bo pa to spet dobra šola. Vsi smo šli skozi podobne muke, to ti je pač lajf smile
- Če si v takem poslu, je kupec kralj in stranka ima vedno prav. Sicer pa pojdi raje kaj drugega delat in delo s strankami pač ni zate. Ko sem jaz rabil denar, sem naredil vse po željah naročnikov, najsi so imeli še tako bizarne želje. Ampak vse za svojo ceno!!! Komercialna fotografija je žal neka vrsta mehke prostitucije in prej ko se sprijazniš s tem, lažje ti je. Le da se prostitutko plača vnaprej, fotografa pa kasneje alo pa nikoli. Sami smo si postavili taka pravila, tudi z dampingom in popuščanjem, hvala ti dragi kolega.
Zahvala: LazyBones
 0   

Žiga @Desty 24. Sep 2013, 17:03

Hvala vsem za odgovore. smile Do sedaj še nisem delal za "čudne" naročnike in s tem tudi nikoli še ni bilo težav. Ampak očitno je čas, da so tudi te prišle. Problem je, ker sem predvideval, da se kolega (ki me je priporočal) z naročnico pozna in da ta ne dela težav, a sem sedaj izvedel, da je do vseh "obrtnikov" takšna.

Me je izučilo, da se pred delom in še pred sprejetjem točno določi pogoje in je to to. In tukaj me je neslo. Ker sem praktično takoj privolil (češ, kolega se pozna z njimi in so sigurno OK) in dobil sem samo informacijo v stilu "ta in ta dan ob tej uri na to lokacijo, bo pa navadna rojstnodnevna zabava" in že ko sem tja prišel, je bilo popolnoma drugače.

Jo bom poskusil prepričati, da RAWov ne rabi in da je z obdelavo vse OK. Če ne bo šlo, bom vseeno poslal, bil tiho in naslednjič bol pazil. Se verjetno ne zaveda, kakšni so "originali", kot jih poimenuje.

Pač tokrat bom požrl vse skupaj in naslednjič točno dorekel kaj in kako, če se naročnik ne bo strinjal, pa hvala lepa in na svidenje. Bolj hočeš dobro vsem, bolj te "hebejo". smile
 0   

Simon @SimonG 24. Sep 2013, 23:06

Razloži ji da je high key pač zdej v modi biggrin
[url=http://geesphoto.blogspot.com/]M Y P H O T O B L O G[/url]
 0   

stm @stm 25. Sep 2013, 08:03

Saj ni treba naročnikom razlagati zgodbe okrog raw ali jpg formata. To jih sploh ne zanima, za njih je slikca pač slikca... kako ti prideš do te slikce, je pa tvoja stvar... daš mu jpg, potemniš, porumeniš ali karkoli že hoče, pa je mir. Če se pa pogovarjaš s kakšnim mojstrom za printanje in gre recimo za naslovnico, print ali knjigo, je pa seveda čisto druga stvar in tudi komunikacija poteka drugače.

Resnici na ljubo, včasih tudi fotografi ne opravimo ravno najbolje svojega dela, vključno s predhodnim pogovorom. Nihče ni sto procenten in iz napak se največ naučimo smile

Mogoče še predlog iz moje strani: dajte se raje približati končnemu rezultatu pri samem fotografiranju in naj bo tisto packanje v fotošopu res minimalno. Bo lažje, hitreje in bolje za vse.

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati