Hehe nisi ne prvi ne zadnji, ki si se ujel na takšno banalno napako.
V bodoče poskusi nikoli ampak res nikoli izdati števila koliko fotografij je nastalo.
Sam sem tovrstnih pripetljajev imel že nekaj. Predvsem v štartu, ko mi ni nihče svetoval kako naj nastopim v odnosu z naročniki in sem moral storiti veliko napak, da sem se iz njih naučil kaj je ok in kaj ne.
Pa tudi pri predaji fotografij, vedno pazim, da spremenim imena iz npr. IMG_9382, IMG_9384, IMG_9387... na IMG_0001, IMG_0002, IMG_0003 ... Pobrišem tudi EXIF podatke, saj ne maram, da kdo na podlagi EXIF-a poizveduje ob kateri uri je fotografija nastala, kje sem bil tisti moment, kdaj sem prišel in odšel ipd. Sem v začetku svoje fotografske poti imel en tak zelo nadležen primer in me je izučilo.
Originale (JPEG-e) dajem od sebe samo, če so plačani oziroma je bil posel poravnan. V kolikor pošiljam fotografije v predogled (in faktura še ni bila izdana oziroma poravnana), obvezno na predogledno različico prilepim vpadljiv vodni žig.
Originalov v RAW datotekah ne dajem od sebe nikoli.
Samo convert iz RAW v JPG, dvomim, da se bo obnesel dobro. V mojih primerih se po večini ne. Oziroma je zelo odvisno od konverterja. Kakšen FastSone Image Viewer tega ne naredi ok. Lightroom pa že, vendar je precej počasen tudi, ker ne dela konvertiranja ampak eksportiranje.
To, da so fotografije prebele (oziroma niso), je težko dokazljivo. Itak ima vsaj mojih 3/4 naročnikov povsem zgrešene barve na monitorjih in nastavljeno premočno svetlost in kontrast. Zato jim tudi fotografije prikazuje drugače.
V kolikor je glavni problem, da fotografije niso vse, bi jaz enostavno nastopil nekoliko bolj prepričljivo in naročniku pojasnil kako to gre in tudi obrazložil, da vseh fotografij ne rabi imeti in poleg vsega tudi ne sme imeti, ker s tem lahko fotografu nenamerno dela slabo reklamo, če objavi kakšno fotografijo, na katero fotograf ne bi bil ponosen.
V kolikor je zanje glavni problem v presvetlih/prebelih fotografijah, bi enostavno te fotografije vse potemnil za neko zelo majhno stopnjo. To enostavno narediš v Photoshopu kjer ustvariš akcijo npr. za "Levels" To, da vse fotografije potemniš v pasu "Midtone" za npr. -0.33, imaš rešeno kot bi trenil.
Boš pa lahko še velikokrat imel tovrstne "incidente" z naročniki. Vsega je. Veliko pa pomaga predvsem to, da se kvalitetno in črno na belem dogovoriš pred pričetkom fotografiranja.