0   

ne vem @KostaN 29. Sep 2013, 19:03

Živ! No, nisem vedel kam bi tole zalimal, pa sem kar tule. upset No, takole: ker bom ta mesec nabavil vstopni (osnovni, začetniški) DSLR (Canon EOS 1100D), me zanima, kaj je nujna foto oprema za začetnika, poleg objektiva. bigrazz Kakšen filter, lečo itd..? Nekje sem slišal da je Canon-ov f50/2.8 tudi nekakšen "must-have" ker je odličen za učenje pa napol zastonj? Tole:

http://www.mimovrste.com/artikel/1130123617/objektiv-canon-ef-50-18-ii

Kolikor prebiram mnenje je takole: "malo para, veliko muzike". cool

Kaj drugega pa nevem, prvo bi tole kupil ali pa adapter pa kakšen 20 let star objektiv od dedka none Hvala za mnenja..
 0   

Srečko @sreckoo 29. Sep 2013, 20:00

Najprej boš moral imeti zaščito za objektiv (kak UV filter). Tale 50mm F/1.8 je kar se optike tiče kar vredu, čeprav sem slišal nekaj o kvarljivosti avto-focusa (ampak mogoče je to pri verziji 2 že kaj boljše poštimano). Tale 50mm ti pride bolj prav samo za kake portrete, ker na 1100D to pride dejansko 80mm. Prednost je tudi zaslonka 1.8, kar pomeni, da lahko pri manj svetlobe dobiš še dosti hiter čas zaklopa, pa tudi efekt zabrisanosti dobiš (primeri slik http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=16). Pa tudi verjetno veš, da tule ni "zooma" (me je že kdo vprašal kaj takega glede objektiva s fiksno goriščnico, zato omenjam), tako, da se moraš za sam kader premikat naprej/nazaj. Sam imam Canon EF 50mm F/1.4 in sem zelo zadovoljen z njim. Tile objektivi s fiksno goriščnico so ponavadi cenovno ugodnejši, ker nimajo toliko premičnih delov in na sploh delov, kot jih imajo "zoom" objektivi. Zato lahko naredijo za ugodno ceno optično dober objektiv. Načeloma velja tudi, da so objektivi s fiksno goriščno razdaljo ostrejši od ostalih. Tale Objektiv je "EF", kar pomeni, da paše tudi na "full-frame" body (6D, 5D, 1D,...), za primerjavo tisti ki ga boš dobil zraven 1100D ne bo pasal na "full-frame" body, kar tudi govori oznaka "EFS" (ali pa bela pika na objektivu).

Kot drugo je "fajn" imeti kak stativ, če hočeš delati kake nočne fotografije (oz. v slabših pogojih), da ne streseš aparata. Lahko bi zraven imel tudi daljinski sprožilec za oddaljeno proženje.

Tretje pride prav kakšen polarizatorski filter. Vedeti moraš, da če relativno dober stane tudi do 100 eur.
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 29. Sep 2013, 20:00

Nifty-fifty ali pastik fantastik - kakorkoli človek reče Canonu EF 50 mm f/1.8 II, v vsakem primeru je za svoj denar zelo spodoben objektiv. Zelo prav pride za kakšen koncert kjer nimaš kaj s flashem strašit in imaš slabe svetlobne pogoje. Skratka, da, kupi. Lahko tudi rabljeno, brez panike.

Kar se obvezne opreme tiče boš hitro spoznal, da kakšna dodatna pomnilniška kartica in predvsem baterija ni odveč. Grip je dobrodošel, ni pa obvezen. Stativ, če boš šel v kakšno studijsko fotografijo. Potem pa kakšni odbojniki, če boš hotel bolj napredno igranje s svetlobo. Skratka, čisto odvisno s čim se boš potem naprej bolj ukvarjal. Boš zelo hitro sam ugotovil kaj rabiš.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

ne vem @KostaN 29. Sep 2013, 20:04

Hvala obema! grin Bom malo pogledal za omenjenimi zadevami po netu, pa bom kakšen link dal. Res super forum, s hitrimi in odličnimi nasveti! Ba častu pivo pa sem mladoleten.. bigrazz
 0   

Aleš @lial 30. Sep 2013, 06:47

sreckoo je napisal/a:
Najprej boš moral imeti zaščito za objektiv (kak UV filter)

Mislim, da pri kit objektivu nima smisla dodajat filtre, ker se lahko zgodi da bo filter skoraj dražji od objektiva grin

Ostali predlogi za opremo pa so smiselni, jaz bi na prvo mesto postavil dodatno baterijo in stojalo.
In seveda že v drugi temi omenjeno torbico, ki je res 'must have'.
 0   

ne vem @KostaN 30. Sep 2013, 11:41

Torbica bo Lowepro Adventura TLZ 25

KLIK

Stativ pa ne vem katerega, je res ogromno razmere. Iščem nekaj, kar bo lahko, stabilno in poceni, če je to sploh možno?
 0   

Srečko @sreckoo 30. Sep 2013, 12:09

Lahko in stabilno gre skupaj, poceni pa ne smile. Verjetno boš moral začet z enim poceni, ker če hočeš meti kak dober stativ, potem si pri kaj takem http://www.mixi.tv/katalog/product.php?product_id=1360041217#kompleti. Sicer za lahek aparat in objektiv ti bo poceni stativ verjetno dobro služil, če pa obesiš gor kaj težjega se pa začne vse krivit, glava ne drži več, itd.

Pa mogoče si lahko pogledaš še kakšni tipi glav so ponavadi za stative (kroglične, kot je na linku, običajne,..)
 1   

Janez Pelko @Wartburg 30. Sep 2013, 13:54

"Must have" je tista oprema, kjer začutiš, da brez nje pa res ne bi mogel shajati. ne nekaj, kar bi rabil enkrat na leto. Da se tudi brez torbe, rezervne baterije, večje kartice. Če fotografiraš počasi in premišljeno, lahko večino narediš z osnovnim kit objektivo, komplet lahko mirno nosiš čez ramo na traku, niti torbice ne rabiš. Z najmanjšo kartico, kar jih lahko še dobiš (od novih), lahko narediš toliko posnetkov, kolikor so jih naši očetje in mame skupaj v dvajsetih letih. Enako velja za baterijo. 700 posnetkov zdrži vsaka, to pa je preračunano 20 filmov!
"Must have" se pojavi, ko kam potuješ za dlje časa. Pa še tisto je stvar debate.
Jaz sem na zadnjih potovanjih posnel v povprečju štiri filme. To je nekaj manj kot 150 posnetkov. Pa ničesar nisem obžaloval.
"Must have" naj bo v prvi vrsti znanje in širjenje obzorja.
Zahvala: SJan
 0   

ne vem @KostaN 1. Okt 2013, 20:47

@Srečko, doma imam Sony stativ za kamero. A se da dobit kakšna glava stativa, da bi lahko ta stativ imel za fotkič? Sicer imam namen ga kupit, ampak čim boljšega, ne nekaj "veš kva j biu pucen" ampak da bo kvaliteten, lahek in stabilen. Raje še malo šparam. Čez kakšne pol leta bom skoraj sigurno kupil še f50/1.8 objektiv ker je poceni pa baje da je kar fajn. Za božička se bom pa s fotrom zmenu (tamala še verjame, jst že kar nekaj let ne več bigrazz ), verjetno za tisti adapter s čipom, ker ima dedek doma nekaj ful kvalitetnih in (takrat) zelo dragim objektivov. Naprimer teleobjektiv ki je koštal več od bodyja Praktica PLC3. Itd itd.. Ja dedek ima kar ekaj foto opreme doma, tudi tistega "za pokrit" starega čez 100 let.. Ojej že spamam smile

No vglavnem leto pride torba, kartice ne rabim (jo bom s kompakta vzel), baterija bo tudi še dovolj tako da verjetno samo šparanje, pa mogoče adapter s čipom in to=to. smile Bom pa imel še veliko vprašanj smile
 1   

Srečko @sreckoo 2. Okt 2013, 06:35

Verjetno bi moral stativ od kamere tud pasati na aparat, ker imajo ponavadi enak navoj za pritrditev. Drugače pa poceni stativi nimajo opcije izbire glave, ker je vse skupaj zlito. Držji stativi se pa po navadi kupujejo posebej stativ in posebej glava, zato, ker imaš glave za različne namene in obrementive. S te slike http://harrisoncameras.s3.amazonaws.com/p/l/190XPROL.jpg se lepo vidi zgornji del kamur se našraufa glava in tole je ena izmed glav http://veikals.bfs.lv/images/products/manfrotto-mini-ball-head.jpg ki pride gor (tak podoben komplet imam sam, zato govorim na primeru tega)
Zahvala: KostaN
 1   

Aleš @lial 2. Okt 2013, 06:58

Tudi najcenejši, kitajski stativi imajo glavo in sredinski drog privito skupaj...

Sicer pa drži, da je video glava lahko uporabna tudi za fotografiranje, morda zaradi daljše ročice nekoliko nerodna pri uporabi, vendar gre.
 1   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 2. Okt 2013, 17:26

Najprej se moraš vprašati, kaj boš slikal... portrete, pokrajino makro, vsega po malem, ali kaj drugega. Za vsako zvrst obstajajo namenski objektivi, ki pa niso poceni.
Za začetek enega izmed kit objektivov... 18-135 ali 18-200, zraven pa še 50mm. Čeprav je ta najbolj poceni, pa ima lastični navoj, ki rad hitro odleti, pa tudi izrabi se.
Filtri? Za začetek ne rabiš... kasneje lahko dokupiš, ko boš že vedel, kako bi rad eksperimentiral s fotkami. Polarizacijski, gradiacijski, kakšni barvni... mnogo je tega.
Stativ mora prenesti vsaj dvakratno težo fotoaprata z objektivom. Torej če ima objektiv+ aparat 2kg, mora stativ podpirati 4.... nepisano pravilo.
Torba (nekje jo dobiš kot darilo zraven ob nakupu) ali pa kakšen ruzak, kamor naj gre še kaj več kot le fotoaprat... tudi kakšna flaša ali cunja za preoblečt... če boš seveda slikal kje po hribih.
 1   

Aleš @lial 5. Okt 2013, 06:44

Da ne odpiram nove teme, na Dpreview je zanimiv članek, ki se skoraj popolnoma ujema s tem, kar sam prenašam naokoli :
KLIK
 0   

ne vem @KostaN 5. Okt 2013, 07:21

Hvalaaa! yes Bom prebral. No, drugače je pa danes D-Day, praznovanje kar pomeni da pride keš. cool Mogoče že jutri, če ne pa v ponedeljek naročim "zverino". smile
 0   

Aleš @lial 5. Okt 2013, 07:44

Vse najboljše!
 0   

ne vem @KostaN 5. Okt 2013, 07:56

Hvala! Sicer ga imam šele naslednjo nedeljo (13.10, rodil sem se na pekek 13. biggrin ), ampak je takrat Avtoslalom Ljubečna, v soboto sem pa nekje drugje. bigrazz Drugače pa osebno prip9ročaš mini stat8v? Meni se zdi malo brezveze. Je pa res da se nobenem ne da skos tavelikega sabo nosit bigrazz Kakšnega je treba vzet? Spominsko pa nevem, mogoče 2GB če je boš sploh še dobil. bigrazz
 1   

Aleš @lial 5. Okt 2013, 11:15

OK, pa naj velja za naslednji teden grin

S tem mini stativom pa je takole: imam tri verzije, ki jih občasno tudi uporabim - Unomat, Hama (na njem je aparat na sliki) in GorilaPod, ki pa je uporaben samo za kompakte:

Seveda pa to ne pomeni, da lahko takšne mini zadeve zamenjajo stativ. Aparat in tako težak objektiv na njem je namreč le izhod v sili, ta lahko omogoči posnetek, ki bi ga sicer ne bi mogel narediti. Ker pa je zadevica, ko je zložena res majhna, jo pač prenašam s seboj.
Do sedaj mi je koristila morda kakšnih desetkrat, večinoma v kombinaciji z daljinskim prožilom.

LP
Zahvala: porkoja
 0   

porkoja @porkoja 5. Okt 2013, 12:27

@lial, si toliko dober, pa prosim pripišeš točen model tega Hama stojala? Zadeva mi izgleda skrajno zanimiva in uporabna za fotografiranje iz ležečega položaja in tik nad tlemi in bi rabil kaj takšnega. Hvala!
 0   

Aleš @lial 5. Okt 2013, 12:46

Hama Clamp and Table Top Pod, 4.0: KLIK

Prav v ta namen sem ga tudi sam uporabil že nekajkrat - posnetki iz 'žabje perspektive', skoraj dobesedno grin

LP
 0   

porkoja @porkoja 5. Okt 2013, 13:26

Odlično, hvala! Sem preveril na eBayu, in nekaj kosov po ceni cca. 28 €, še je za dobiti, kar je super.
Glede na nosilnost, kot kaže, je to super zadeva sploh za ozka področja, kjer na običajnem tripodu ni možnosti razširiti nog v radiusu enega metra. Pa tudi za off-camera bliskavico bo prišel prav. smile

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati