To je podobna zadeva kakor pri Canonu, katerega koristim sam.
Za fotoaparate z APS-C senzorjem je odlična izbira Canon 17-55mm f2.8 IS.
Tako je tudi v tvojem primeru najboljša izbira Nikon 17-55mm f2.8.
Ampak, seveda, ta dva objektiva sta napram tistim, ki si jih omenil, precej dražja.
Tamrona 17-50mm f2.8 brez VC, sem na Canonu uporabljal približno leto pa pol. Za fotografiranje dovolj svetlih motivov, je super. Ostrina odlična, barve in kontrasti zelo v redu. Za fotografiranje v slabih svetlobnih razmerah, je totalno no-go. Izredno počasen, s slabim IQ za ostrenje, saj gre fokusirni obroč od začetka do konca, da najde fokus. Je glasen in počasen.
Sigme 17-50 nisem testiral, sem pa imel nekaj časa na izposoji 18-50mm f2.8 DC in je seveda pri ostrenju veliko boljša kakor Tamron. Hitrejša, nekoliko bolj točna in veliko tišja. Ampak, kvalitete optike pa ni dosegala enake. Tudi barve in kontrasti so bili pri istih nastavitvah na aparatu, zelo drugačni, precej slabši. Pri Tamronu nisem potreboval nobene naknadne obdelave fotografij, dokler pri Sigmi sem vedno moral za kakšnih 15-20% naviti saturacijo in 5-10% kontrast.
Tako, da kar se tega tiče, ali vzameš original Nikkor in karkoli fotografiraš, boš zelo zadovoljen, ali pa izbereš bodisi Sigmo ali Tamrona in računaš na kompromise.
Ampak kar me najbolj zmoti od vsega, je pa to, da na bodyju kot je D7000 fotografiraš maksimalno na ISO 800 oziroma se še temu izogibaš??
To mi ne gre nikakor skupaj. S takim bodyjem greš lahko brez težav na ISO3200. S tem pridobiš veliko maneverskega prostora za zadostno količino dovedene svetlobe na senzor.