0   

Peter @saintek 18. Nov 2013, 19:16

Poleti mi je tuja revija objavila eno mojo fotko in mi za to tudi plačala. Ker mi ni dalo miru sem pred kakšnim tednom poslal mail na davčno (brez da razkrijem kdo sem) in vprašal kakšne so moje obveznosti do njih.

No danes sem dobil odgovor. Gospa mi je v odgovoru natrosila ogromno informacij kaj in kako.

V praksi največkrat uporabljena pogodba nosi naziv »avtorska pogodba«, za pravilno davčno opredelitev tako prejetega dohodka (»avtorskega honorarja«), pa je potrebno upoštevati status prejemnika takšnega dohodka:

- pri delojemalcu, ki od delodajalca poleg plače prejme tudi avtorski honorar, se tak dohodek obravnava kot dohodek iz delovnega razmerja;

- pri pogodbeno zaposlenih, ki so v odvisnem razmerju do izplačevalca (stvaritev po navodilih izplačevalca, pri stvaritvi so uporabljena sredstva izplačevalca), se tak dohodek obravnava kot dohodek iz zaposlitve – drugo pogodbeno razmerje;

- pri osebah, ki samostojno opravljajo dejavnost, se tak dohodek obravnava kot dohodek iz opravljanja dejavnosti;

- pri osebah, ki občasno ustvarijo avtorsko delo in prenesejo avtorsko pravico na drugo osebo, se tak dohodek obravnava kot dohodek iz prenosa premoženjske pravice. (verjetno spadam sem)

V odebeljenem tekstu sem jaz ali ne?

Prejeti dohodek (»avtorski honorar«) se v prvih treh primerih nanaša na stvaritev avtorskega dela, v zadnjem primeru pa gre za uporabo avtorskega dela (avtor je prenesel avtorske pravice na drugo osebo – ta ima pravico uporabe avtorskega dela).

Če dohodek izplača oseba, ki ni plačnik davka, akontacijo dohodnine ugotovi davčni organ na podlagi napovedi davčnega zavezanca.

Šel sem gledat kakšen je ta obrazec za prenos premoženjskih pravic in njegove določbe in nisem ravno navdušen.
Rok za oddajo obrazca za prenos premoženjske pravice je 15 dni po prejemu plačila (kar je že zdavnaj mimo) kazen pa 200-400€.


Ali so moje ugotovitve pravilne ali ne ? Plačilo je bilo 173€ so tu kake omejitve do koliko € se vloži ali jih ni ?


Hvala v naprej
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 19. Nov 2013, 07:54

Pojdi na DURS, razloži situacijo in je. Sicer pa je po mojem isti šmorn kot pri prodajanju stock fotk. Long story short, štelo se ti bo k dohodninski osnovi - dobi se obrazec kjer vneseš podatke, plačaš davek in srečno kekec.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati