0   

aero @aero 13. Dec 2013, 23:17

Zdravo.

Današnja megla je bila zahteven nasprotnik; kot se je izkazalo, prezahteven.
Da pa v prihodnje ne bo tako, me zanima, kako se ji da zoperstaviti? (Ročne nastavitve?)
Priložil sem link do dveh fotk, narejenih z avtomatiko, v Picasi še samodejni popravek svetlobe in barve.
(A tudi brez tega se vidi, da je fotka zanič.)

Namen fotografij je bil slikati množico, a so v ospredju bele packe. (Leča ni umazana.)

 0   

Sašo Kočevar @Sasoko 14. Dec 2013, 00:22

Čisto na hitro... Megla so v bistvu vodne kapljice v zraku, če je megla gosta je teh kapljic več. Če te goste vodne kapljice fotkaš ponoči s flešom dobiš to kar imaš na fotkah (podobno kot snežinke), ker kapljice niso v fokusu so pač večje. Kako se v prihodnje izogniti temu? Fotkaj brez fleša... potegne pa to za sabo pač druge/drugačne ''probleme''.
No tako jaz vidim zadevo, če pa kdo drug ve še kaj več ti bo pa tudi povedal...

lp
 0   

jernej kaše @zapp0 14. Dec 2013, 00:41

Sašo ima prav, dodam še:
- jakost fleša pada s kvadratom razdalje
- kapljice so napram ozadju prežgane, ker so bližje fleša
- brez kapljic bi bila fotka še vedno za en drek, ker ne moreš enakomerno osvetliti cele množice
- edina praktična opcija je uporaba ambientalne svetlobe
 0   

aero @aero 14. Dec 2013, 00:47

Moj Nikon naj bi imel max. doseg fleša cca 12 metrov. Tole je bilo pa slikano s cca 6 metrov.
Ne vem pa, kako bi lahko uporabil ambientalno svetlobo? Postaviti zraven folka glih ne pride v poštev, take fotke so espresso in moraš iti dalje.
 0   

Sašo Kočevar @Sasoko 14. Dec 2013, 00:54

Sej ni važno a maš Nikon al pa Hasselblad, pa metri tukaj tudi ne igrajo vloge, osvetljene imaš kapljice ki so najbližje flešu, pa če bi imel fleš 1m dosega bi bilo isto (le da ljudje nebi bili osvetljeni). Če uporaba stojala in s tem ambientalne svetlobe ni opcija ti ostane še da nabaviš en fotoaparat z dobrim visokim ISOm ga naštimaš na 6400 (ali pa 12800) in daš na fotič objektiv z zaslonko 1.2 ali manj. Če pa nič od tega ni opcija potem pa bolje kot to kar imaš pač ne bo in če so fotke espresso so za toliko truda uredu.
 0   

aero @aero 14. Dec 2013, 01:21

Stojalo imam. Tukaj sem se pač ustavil, škljocnil in še dalje z množico.
Glede ISO pa hvala...se še preveč zanašam na avtomatiko.
 0   

Sašo Kočevar @Sasoko 14. Dec 2013, 01:28

V račun vzemi pač še to da če boš na svojem ''kompaktu'' naštimal H1 (ISO 6400) ali H2 (ISO 12800) da bo kvaliteta precej ''obupna'', probaj doma pa boš videl ali se ti zdi še uporabno ali ne.

lp
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 14. Dec 2013, 08:22

S kompaktom boš imel bodisi pike od megle zaradi flasha ali pa toliko šuma, da bo joj - in še takrat, vprašanje kako bo. Reši te samo boljša oprema kar pa je, seveda, spet investicija.

Na žalost je kompakt pač kompakt in so določene omejitve - se bo treba sprijaznit.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

tone sekne @tonccy 14. Dec 2013, 08:49

Kako že pravijo: važen je fotograf in ne oprema. No potem pa naj tisti, ki to trdi bolj razloži kako tole muvanje folka v temi pofotkat s kompaktom. Vem, da se da storiti marsikaj, pa vendar...
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 14. Dec 2013, 08:56

A si prišel samo trollat ali imaš dejansko kakšen nasvet? Seveda je važen fotograf in šele potem oprema - vendar pa so vseeno neke ekstremne točke kjer se še z dobro opremo težko naredi fotko, kaj šele s hobi opremo.

V normalni (solidni) svetlobi se da pa tudi z mobitelom narediti odlično fotografijo. Eni pa še vedno menjavajo tehnično in estetsko vrednost otografije in mislijo, da je dobra fotografija tista, ki je tehnično tip-top (brez šuma, navite barve, speglana koža ... ). Ok, jadramo s teme debate. Bodi dovolj.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

tone sekne @tonccy 14. Dec 2013, 09:06

Brez zamere.
Ampak redno srečujem "umetniške" fotografe, ki niso sposobni sproducirat ene profi fotke v zahtevnih pogojih. In potem dodajajo razne mega ART učinke: zrnatost, B&W... Dovolj je da odprete Delo po kakšnem koncertu ali športni prireditvi v dvorani.
Aja nasvet? Več fotkanja in boš točno vedel kaj lahko delaš s svojo opremo. In se ne boš preveč sekiral.
 0   

Aleš @lial 14. Dec 2013, 09:16

tonccy je napisal/a:
Kako že pravijo: važen je fotograf in ne oprema. No potem pa naj tisti, ki to trdi bolj razloži kako tole muvanje folka v temi pofotkat s kompaktom. Vem, da se da storiti marsikaj, pa vendar...

Odgovor na to 'provokacijo' je enostaven: fotograf bi vedel, da v teh pogojih s takšno opremo ne more narediti uporabnega posnetka.
 0   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 14. Dec 2013, 17:03

Glede na to, da ljudje stojijo bolj pri miru, je v takih primerih edina rešitev stojalo (ali pa mirna roka) in daljši čas, brez fleša, ter ISO dvignjen do neke še zadovoljive meje.
Če bi bili ljudje v gibanju, pa najbrž brez dodatne svetlobe nimaš kaj.
 0   

andyz @andyz 14. Dec 2013, 19:39

Ta diskusija je prav zanimiva. Ne vem, zakaj se eni ne morejo sprijazniti z dejstvom, da vse pač ni mogoče. Glede na to, da je tole en snapshot, pa tudi razloga za sekiracijo ne more biti. Veliko prahu okrog povsem minorne zadeve.
andyz
 0   

tone sekne @tonccy 14. Dec 2013, 21:17

Pa daj v trikotnik svetilko, klop s kolesom in en izstopajoč (barve, styling...) osebek, ki bo pri miru 5 sekund. Zna izpasti kar kul. Morda daš stojalo blizu tlem. ISO800, f8, čas po potrebi. Probaj.
 0   

Darko Ermenc @dare326 15. Dec 2013, 00:35

Za začetek se približaj skupini ljudi, v tem primeru stopi na klopco in slikaj navzdol. Svetloba se od kaplic drugače odbija, če se od tebe oddaljujejo, kot če se približujejo. Istočasno, če gre za reportažno fotografijo, kapljice niso moteče, na bolj razgibanem ozadju tudi ne bodo toliko opazne. Ker običajno pripovedujemo zgodbo, tokrat je to protest, pojdi v množico in slikaj od protestnike od blizu, slikaj detajle.
Odboj od vodnih kaplic je podoben odboju od prahu v zraku, recimo v puščavi in takrat namesto fleša uporabimo luči ali pa kot omenjeno, stojalo, navito občutljivost in daljinsko prožilo.
 0   

Jernej Lasič @Sviri 16. Dec 2013, 02:12

datum na fotkah ni nič manj moteč kot fleki od megle.

sicer pa brez fleša fotkat v tem primeru...
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

D.Novak @AlphaD 16. Dec 2013, 08:38

Pojdi to gručo fotkat, ko je še svetlo ... grin Če bodo še tam smile


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati