0   

notko @notko 11. Jan 2014, 12:24

Danes sem se na balkonu spravil slikat kivi pri katerem sem eno polovico hotel popolnoma izostriti, drugo pa z ozadjem zamegliti.

Skratka ne rata mi in ne vem kako dalje. Naredil sem n- razlicnih slik in vsakic ko sem povecal f-stop je slika bila sicer bolj izostrena, ampak vse skupaj in ne samo tisto kar sem jaz hotel.

Rezultat: Sicer meni osebno je slika kot slika všeč, ampak ni pa to želeni rezultat.

https://www.slo-foto.net/galerija_slika-124735.html

Uporabljam body kit objektiv na Canon EOS 600d.
 0   

Kris @kris 11. Jan 2014, 12:46

Nisi napisal kak objektiv uporabljaš. Podatek, da je kit, ne pove ničesar. Predvidevam, da je 18-55?

Če sem prav razumel kaj hočeš narediti, potem rabiš: ali objektiv, ki premore zaslonko vsaj f 2.8 ali manj (beri: še bolj odprto), ali pa tele objektiv z vsaj 200 mm goriščne razdalje ali več in potem fotografiraš pri tej največji razdalji (beri: največjim zumom) in najbolj odprti zaslonki, ki jo objektiv premore (bolj kot je majhna številka, bolj je zaslonka odprta).

Lahko pa poskusiš s finto, in tisto polovico kivija, ki bi jo rad imel zamegljeno pomakneš še dlje nazaj od tiste polovice, ki bi jo rad imel izostreno. Najboljše je, če uporabiš dva kivija. Enega zelo velikega in enega majhnega. Polovico manjšega kivija daš spredaj, polovico večjega kivija pa zadaj. Na fotki bosta obe polovici zgledali enako veliki, ker bo večja bolj zadaj in zamegljena.
 0   

notko @notko 11. Jan 2014, 13:30

Ja gre se za 18-55mm objektiv 3.5 - 5.6

Recimo tale slike v primerjavi s prejšnjo.

Rezultat še zmeraj ni tisto kar sem hotel, ampak je pa vsaj ozadje kolikor tolikor zamegljeno. Se pa zgubi ostrina na objektu, katerega zelim v ospredje.

http://s27.postimg.org/as0x5lexv/dof_kiwi.jpg

Torej mi predlagaš objektiv takle najbrž?

http://www.mimovrste.com/artikel/1130123617/objektiv-canon-ef-50-18-ii

Ali bi v mojem primeru pripomgle dodatne "extension tubes"? Da npr. slikam na 3.5 na 18mm z dodatnimi tubami?

Upam, da ne govorim neumnosti, ampak mi se ni "kliknlo" v glavi glede f-stopa, razdalje...Zato malo eksperimentiram in poskusam v glavi si vizualno ustvariti, kaj dejansko se dogaja, ko dolocene nastavitve dvigam - spuscam.
 1   

Uroš Miklavčič @Ulrich 11. Jan 2014, 13:33

Odpri zaslonko (manjša f številka), naredi čim večji razmak kot je rekel Kris in ozadje še bolj oddalji. Slikaj na največji goriščni razdalji ki jo imaš. Sicer pa ja, kot je rekel Kris, bo treba po kaki f/2.8 ali manj poseči (Canon ima super poceni 50 mm f/1.8).
Zahvala: notko
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 1   

Sašo Kočevar @Sasoko 11. Jan 2014, 14:11

Mogoče ti bo tole kaj v pomoč, če pa ne je pa še zmeraj zabavno
http://www.canonoutsideofauto.ca/play/

lp
Zahvala: notko
 1   

Kris @kris 11. Jan 2014, 14:30

notko: vidim, da štekaš. Ampak, pazi: pri tako minimalnem dofu, kot ga dela objektiv pri 2.8 ali manj, ne boš dobil sprednjega kivija celega ostrega. Zato z nabavo takega objektiva v tvojem konkretnem primeru nič ne pridobiš. Jaz sem mislil, da želiš doseči nekaj takega kot je na tvoji drugi fotki.

Običajno se takale zadeva reši v photoshopu. Uporabiš prvo fotko, kjer je vse ostro in tole drugo, kjer je zadnja polovica kivija lepo zamegljena, potem pa "skombiniraš" v programu (upam, da kaj obvladaš).

Mi je pa tale tvoja druga fotka čist všeč. Sredica kivija, ki je bistven "objekt" pri tem motivu, je lepo ostra.
Zahvala: notko
 0   

notko @notko 11. Jan 2014, 15:09

@kris
Nisem še vešč v Photoshopu - najbrž misliš na CS. Zaenkrat uporabljam za osnovno urejanje Photoshop Lightroom 5.

Nisem pa še dobil vaših odgovorov na vprašanje:

Ali bi v mojem primeru pripomgle dodatne "extension tubes"? Da npr. slikam na 3.5 na 18mm z dodatnimi tubami? <<< torej primer druge slike,kjer je sredina "objekta" fokusirana, ostalo zamegljeno.

Ali pa nakup:
http://www.mimovrste.com/artikel/1130123617/objektiv-canon-ef-50-18-ii

, ki je resnično poceni, glede na to kaj ponuja.
 0   

andyz @andyz 12. Jan 2014, 08:42

Pa saj je druga polovica KIWI-ja zablurana. Že želiš še bolj, jo odmakni malo nazaj, da bo razdalja med prvo in drugo večja.
S 50mm tudi pri 1.8 ne boš dobil ekstremnega blura. Bo treba kakšen objektiv nad 100mm ali pa makro.
andyz
 0   

Kris @kris 12. Jan 2014, 10:53

@notko
V konkretnem primeru ti najbrž ne pomaga ničesar. Gre preprosto za fizikalne zakone in način kako so objektivi narejeni (leče) in kako delujejo.
Na spodnji povezavi imaš on-line programček, ki ti izračuna kak DOF dobiš pri uporabi določene goriščne razdalje, zaslonke in oddajenosti od objekta, ki ga fotografiraš. Z izbiro fotoaparata se ne obremenjuj. Razlike so, če imaš aparat s fulfrejmom.

http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Praviš, da bi slikal z f 3.6 na 18 mm. Ker fotkaš na zalo širok kot, se moraš objektu precej približat, recimo na ene 30 cm. To konkretno pomeni, da imaš globinske ostrine cca. 3,5 cm. Ker je kivi večji, in ker hočeš, da je cel oster, boš moral zaslonko dati vsaj na f 8, da dobiš cca. 8 cm globinske ostrine. To avtomatično pomeni, da bo tudi druga polovica kivija bolj ostra, kot bi si ti želel.

Pomaga ti samo to, kot smo ti svetovali, da drugo polovico kivija postaviš precej bolj nazaj.

Z makro objektivom ali z extension tubes, boš imel samo še manj globinske ostrine.
Tisti, ki fotografirajo npr. žuželke in uporabljajo zgoraj omenjene zadeve, morajo fotkat, z zaslonkami f 16 ali več, če želijo kolikor toliko globinske ostrine. Seveda pa tu takoj nastane problem, ker imaš pri tako zaprti zaslonki premalo svetlobe. Ampak to je že druga tema.
 0   

Aleš @lial 12. Jan 2014, 11:02

notko je napisal/a:
Ali bi v mojem primeru pripomgle dodatne "extension tubes"? Da npr. slikam na 3.5 na 18mm z dodatnimi tubami? <<< torej primer druge slike,kjer je sredina "objekta" fokusirana, ostalo zamegljeno.
.

Pri popolnoma enakih osnovah ('kit' objektiv,goriščnica in razdalja med objekti) pri uporabi makro obročka je rezultat:

Brez


dodan 16mm obroček


če kaj pomaga...
 0   

Kris @kris 12. Jan 2014, 13:01

@lial
Zelo nazoren prikaz, hvala. smile

Ampak baterija je "široka" samo centimeter, polovica kivija pa verjetno ene 3-4 cm. Fotkano je na f5.6 in ne na f3.6.
In v tem primeru je druga baterija bistveno dlje nazaj od prve, kot je druga polovica kivija na konkretnem primeru.
Vse to pa vpliva na končen rezultat.

Skratka, do željenih rezultatov pomaga eksperimentiranje, nekega univerzalnega nasveta pač ni. Vedno pa je treba narediti en kompromis med globinsko ostrino in neostrino (bokeh).
 0   

Aleš @lial 12. Jan 2014, 13:08

Te dve sliki sta le prikaz efekta macro obročka, kjer širina nima nobenega vpliva.
Zaslonko 5.6 je 'diktiral' obroček, manj pri objektivu 18-70 ne gre. In če sem želel omogočiti primerljive rezultate, sem moral pač zaslonko zapreti tudi brez obročka.
 0   

Kris @kris 12. Jan 2014, 13:17

@lial
Aha, razumem. Hotel sem samo Notkotu povedat (in vsem začetnikom, ki jih mogoče zanima ta tema), kaj vse vpliva na končen rezultat in da mogoče tudi z obročkom rezultat ne bo to, kar bi si želel.
Se pa z obročki odpre nova dimenzija pri fotografiranju, kar pa vsekakor upraviči nakup. smile
 0   

iztok @izo 12. Jan 2014, 14:54

pod prvo, ne gre se piše narazen (malce iz teme, pa vseeno, težko goltam to novo "slovenščino" z gdor ipd).
pod drugo, če sprašuješ, kako naredit, da bo ena polovica kivija ostra, druga pa zblurana, pa malce težje, vsaj v takšnem kadru in opremo, kot si ga postavil:
- obročki "zmanjšajo" dof, torej bo še slabše. uporabni (recimo v tvojem primeru) so za manjše zadeve, ker se lahko bolj približaš zadevi, kakor bi se drugače.
-za pravi rezultat se bo potrebno igrat s pravim odmikov od objektiva, zaslonko in pa postavitvijo polovic kivija. sprednji polovico kivija postavi tako, da bi bolj pravokotna na os objektiv in manj v globino, polovico v ozadju lahko daš bolj ležečo in/ali malce odmaknjeno stran, da bo efekt neostrine večji.
-če ne gre oz ne bi rad spreminjal kadra, uporabi softwer za sestavljanje dof globine, tako lahko namensko narediš, kar bi rad ostro in kaj ne oz če gremo še bolj v ekstrem: lahko narediš kompletni umetni dof (če recimo slikaš z kompaktom), če ti bo takšen efekt seveda všeč.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati