0   

Roxxxy @Roxxxy 31. Jan 2014, 17:55

Lep pozdrav vsem skupaj.

Evo sem čisto novi v svetu fotografije in ker sama fotografija zanima že dlje časa ( pa nikoli nisem začel) sem se ja lotil sedaj. Nabavil sem si Nikon D7100. Počasi (ZELO) spoznavam fotoaparat in odkrivam nove in nove stvari. Veliko se učim preko youtube in pa sevede samih navodil. Imam pa precej težav pri samem Photoshopu, ki mi dela veliko težav. Tale kotičej sem odpr predvsem za grajanje mojih slik ( le stem lahko postanem boljši ) in pa seveda za vaše nasvete. Če bo komu zanimiva tema, bom zelo vesel če bo sodeloval.

Evo, gremo k bistvu.

Orginalna fotografija :

Photoshop:

Bistvo so mi same barve v odzadju všeč, le bolj bi rad povdaril same ledene sveče. Kako?

Lp, Roxxxy
 0   

Peter @saintek 31. Jan 2014, 18:53

1. Slikaš raw ? če ne hitro začni.
2. delaj na kompoziciji in zanimivosti subjektov
3. nobene barve (te tukaj btw so katastrofa) ti nebodo pomagale, če bo fotka že sama po sebi nezanimiva.
 0   

Roxxxy @Roxxxy 31. Jan 2014, 18:58

Ne ne slikam raw, bistvo tega sploh vedel nisem. Malo sem pogledal na internetu in ljudje pišejo, da je boljša kvaliteta kot jpg. Torej predvidevam, da je treba spremeniti nastavitve v samem fotoaparatu?
 0   

Peter @saintek 31. Jan 2014, 19:01

Poduči se prvo v čem je prednost raw napram jpg in potem nadaljuj od tam. Saj bo šlo. smile
 0   

notko @notko 31. Jan 2014, 20:36

1.) Photoshop kateri? Lightroom? Za začetek bo Lightroom dovolj.

2.) Priporočam ogled DVD-jev od profesionalnega fotografa Karl Taylor

3.) Na začetku se več posvečaj samem slikanju kot pa photoshopu
 0   

Roxxxy @Roxxxy 31. Jan 2014, 22:39

Hvala obema. Bom probal cimvec slikat, pa objavljat tu gor.

Lp!
 0   

Ratter @Ratter 1. Feb 2014, 07:36

Si mislil približno takole?
 0   

Roxxxy @Roxxxy 1. Feb 2014, 08:51

Uh, dosti boljše. Imaš mogoče kakšen video na youtube, kako si prišel do tega?

Lp!
 0   

andyz @andyz 1. Feb 2014, 09:27

Sam video ti pri tem ne bo dosti pomagal. Kot so ti rekli, prvo je fotka. Če je res dobra, potem skoraj ne rabi nobene obdelave.
JPEG je lahko enako v redu kot RAW. Pravzaprav bolje, če ne misliš kasneje fotke obdelati.
RAW je direkten prenos piksloc s senzorja, ne da bi zadevo aparat kakorkoli izboljševal. Ko boš videl, kako zgleda, boš zelo razočaran. Je pa seveda RAW bistveno boljša osnova za obdelavo.
Pri PS ne preveč komplicirat. Itak boš v začetku rabil le 5% njegovih možnosti.
Osnove so brightness in contrast, levels, color balance in crop. Ostalo boš potem dograjeval.

Jaz jemljem PS kot šah. V začetku se ti vsaka neumnost zdi odlična, kasneje pa se pokažejo neskončne možnosti.
andyz
 0   

Ratter @Ratter 1. Feb 2014, 16:09

Roxxxy je napisal/a:
Uh, dosti boljše. Imaš mogoče kakšen video na youtube, kako si prišel do tega?

Lp!

Če odpreš levels in tista dva trikotnika (črni in beli) potegneš do histograma,si
že tričetrt tega naredil.
Malenkost sem barve nasitil.
Potem sem lokalno ostril samo sveče.
To je to.2-3minute dela.
 0   

Roxxxy @Roxxxy 9. Feb 2014, 12:23

havala Ratter.

Evo pa spet eno fotko, dajte malo pokomentirat.

Nastavitve: f/5,6 1/5000s ; ISO100 , 18-105@55m

0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 9. Feb 2014, 13:17

Ne navijaj toliko barv, če za to ni razloga. Naredi daljši exosure, da ujameš gibanje vetrnice ali pa vsaj počakaj, da se noben od krakov propelerja ne pokriva s stebrom. Poglej kaj se ti dogaja okoli dreves, kot bi bila prilepljena v sceno. Bi se dalo izogniti daljnovodu v ozadju nekako? Poskušaj tu in tam kaj drugega kot srednisko postavitev.

Oblake si imel super in bi jih v Lightroomu s Clarity po mojem lahko lepo poudaril. Jaz bi, recimo, poskušal slikati v landscape, pustil bi desno malo več prostora, pretvoril v ČB pa bi znalo biti že kaj zanimivega. Mogoče bi tule dobro deloval nek minimalen HDR.

Ti si se tako oredotočil na vetrnico, da nisi slikal ničesar drugega. Torej imaš tehnično sliko vetrnice, ne poveš pa s tem nobene zgodbe. Ne vemo v kakem okolju se nahaja, ni nobenega konteksta. Vetrnica stoji pri miru in nič se ne dogaja. Razmišljaj širše, povej nam zgodbo s svojo fotografijo, misli na kontekst in tako naprej.

Vadi še naprej in ne obupaj pa se boš slej kot prej izboljšal. Sicer pa - pozabi na postprodukcijo in se osredotoči na kompozicijo, svetlobo in pripovedovanje zgodbe kot ti je bilo že mnogokrat rečeno tekom te debate.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

Roxxxy @Roxxxy 9. Feb 2014, 13:48

Hvala Uroš. Se bom trudil še naprej smile

Lp!

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati