0   

Miran @smukec 21. Feb 2014, 06:55

Koliko vas uporablja ločena gumba za fokus in proženje? Torej AF-ON gumb zadaj na bodyju za fokus.
 0   

Gregor Gomboc @George 21. Feb 2014, 10:30

Občasno, v določenih situacijah.
 0   

Jernej Lasič @Sviri 21. Feb 2014, 10:36

Pred par leti sem bolj kot ne za štos sprobal to funkcijo. Od takrat naprej samo še to uporabljam in ne vidim kako sem lahko prej delal brez tega.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Aleš @lial 21. Feb 2014, 11:20

Ker ne poznam funkcij pri Canonu, me zanima, kakšen je namen te, oziroma kaj se z njo lahko doseže?


Edit: sem si že prebral na netu.

LP
 0   

Miran @smukec 21. Feb 2014, 13:56

Lahko napišem za Nikona (pri Canonu je verjetno podobno)
- gumba za fokus in shutter release sta ločena; za fokus se uporablja gumb AF-ON zadaj na bodyju, za shutter release standardni gumb na vrhu
- ni treba več preklapljat med AF-S in AF-C ampak imaš vedno nastavljeno na AF-C
- za statične objekte fokusiraš z AF-ON in spustiš gumb, nato lahko delaš poljubne rekompozicije in fokus se ne spremeni. Kot, da bi v standardnem načinu po fokusu preklopil na M (manual fokus), torej odpade tudi ta del preklapljanja.
- pri dinamičnih objektih tiščiš ves čas AF-ON, da imaš fokus na objektu, poljubno pa fotkaš s pritiski na zgornji gumb shutter release
- polovični pritisk zgornjega gumba za shutter release lahko nastaviš na AE-L

Če pomisliš je, načeloma res tole videti boljša/lažja zadeva kot klasično fokusiranje.
Moti me samo to, da fotografiram veliko s kabelskim prožilcem in v tem načinu ne deluje fokus na kabelskem prožilcu.

In na internetu najdeš dostikrat napisano, da pro-ji za šport preferirajo AF-ON način, ker dobiš manj slabih (out of focus) fotk, toda nikjer pa nisem zasledil kakšne razlage zakaj? Tako, da ne vem a je to res ali je pač samo še ena urbana legenda ...
 0   

Jernej Lasič @Sviri 21. Feb 2014, 15:08

Nedavno sem kupil Canon 5Dmk3. Prej sem tudi jaz prakticiral AF-C, zdaj, na novem aparatu sem si pa sprogramiral sprednji "depth of field" knof da mi preklopi na AF-C, dokler ga držim. Tko da imam vedno naštimano AF-S, ko rabim sledenje pa držim še DOF knof - sicer je morda malo štorasto, držat 3 knofe za posnetek, ampak sem se nekako navadil. Se mi zdi bolj sigurno da vem kdaj mi zaklene fokus, kot da imam konstantno na AF-C in nikoli nisem popolnoma prepričan ali je zaklenil fokus ali ne. Še dobro, da imam dolge prste smile

upam, da je razumljivo napisano.
Sicer pa:
http://www.youtube.com/watch?v=FzqQskGoURE
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Aleš @lial 21. Feb 2014, 16:44

Zanimiv in poučen video! Precej bolje razloženo od tega, kar sem bral dopoldan.
Priznam, da te tehnike nisem nikoli prakticiral, bom pa poskušal.

LP
 0   

Miran @smukec 21. Feb 2014, 17:47

@Sviri a pa se ti je prej, ko si imel na AF-C kdaj zgodilo, da se ti ni zaklenil fokus, ko si spustil AF-ON gumb?
 0   

Matic Zalaznik @LazyBones 21. Feb 2014, 20:04

Pri 7D bodyu sem nekaj časa nazaj zadevo probaval v praksi, in se nikakor nisem uspel navadit in sem kasneje šel nazaj na normalno... Uporabljal sem točno tak sistem, kot je omenil Jernej.

Ko pa je zdaj 1D moj glavni body, sem se ga pa prisilil uporabljati, ker nima te opcije kot je bila na 7D. In preprosto zato, kot navaja že v zelo poučnem videu pri rekompoziciji posnetka in pa sledenje hitro premikajočim se motivom to so glavni motivi. Po pravici povedano se navadiš v kakšnem tednu uporabe potem pa postane hitro domače...

Tako, da je kar luštna zadeva za uporabo.
 0   

Miran @smukec 21. Feb 2014, 20:33

Tole z rekompozicijo se mi zdi še najbolj uporabno, sploh ko fotografiraš z roke. Če pa imaš aparat na stativu, imaš več časa in lahko nastaviš poljubno fokus točko in ti ni treba delat rekompozicije.

Ne vem pa zakaj in me zelo zanima zakaj bi bil AF-ON boljši pri sledenju hitro se premikajočim motivom? Zaradi te zadeve sem šel sploh drezat v AF-ON. Zakaj naj bi bilo to bolje, kot če imaš nastavljen klasičen AF-C kjer shutter button tiščiš do polovice (in npr. 9 točk)?
 0   

Matic Zalaznik @LazyBones 21. Feb 2014, 21:24

Jaz ga uporabljam ravno z razloga, da ni potrebno preklapljati med servo in one shoot in se meni osebno dosti bolje vse skupaj obnese.

Primer kako ga uporabljam za npr. ptice v letu...
Vem kje bo šla ptica ane in pred izostrim enkrat ga v letu.. potem pa samo delaš minimalne popravke in s tem gumbom se veliko bolj obnese kot pa naprimer izklop af ali podobno...

To je le moje osebno mnenje ane o tej zadevi ane, sedaj sem se navadil in imam še na 7d isto nastavljeno...
 0   

notko @notko 22. Feb 2014, 14:43

Jaz žal nisem tega razumel.

Bi mi lahko kdo razložil kako se to uporablja pri Canon aparatu? Ali vsaj napotil kjer bi si lahko o tem več kaj prebral?
 0   

andrazh @andrazh 22. Feb 2014, 15:28

Ko drzis AF-ON gumb imas continuous focus. Torej ti nonstop focusira na tocki, ki imas izbrano. Tudi, ce se ti subjekt premika imas vedno v focusu. Recimo, da imas sredinsko fokusno tocko izbrano in noces centralne kompozicije pa enostavno spustis AF-ON gumb in zaklene focus in potem samo kadriras.
 0   

Miha @biturbo 22. Feb 2014, 15:42

notko je napisal/a:
Jaz žal nisem tega razumel.

Bi mi lahko kdo razložil kako se to uporablja pri Canon aparatu? Ali vsaj napotil kjer bi si lahko o tem več kaj prebral?


Poglej video, ki ga je objavil Sviri.

Jaz ne znam več fotkat brez AF-ON knofa.
 0   
 0   

Jernej Lasič @Sviri 24. Feb 2014, 23:09

smukec je napisal/a:
@Sviri a pa se ti je prej, ko si imel na AF-C kdaj zgodilo, da se ti ni zaklenil fokus, ko si spustil AF-ON gumb?


Po pravici povedano, ne vem.
Imam bolj siguren občutek pri AF-S, lahko da je pa vse v glavi.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Miran @smukec 25. Feb 2014, 09:36

Mislim, da vem kaj te moti. To, da včasih AF-C ves čas išče fokus pri statičnem predmetu (kljub nespremenjeni razdalji in mirni roki) in dejansko pol res ne veš kako je nastavljen fokus. Jaz bom kar preklapljal med AF-S in AF-C v kombinaciji z AF-ON. Na d7000 mislim, da nimam te možnosti, da sprogramiram še tretji gumb, ki mi ob pritisku iz AF-S preklopi v AF-C (vsaj jaz nisem našel).
 0   

Anže @Anze86 3. Maj 2014, 11:49

Torej da še jaz opišem svoj problem glede Back Button Focusa. Vse drži tako kot je zgoraj opisano, vendar imam težavo glede statičnega fotografiranja z uporabo BBF (krajše). Npr. da slikam portret - imam prednastavljeno, FN gumb AF-ON, AF-S, dynamic area focus. Torej z uporabo BBF ostrim na osebo, spustim BBF in imam zaklenjen focus. Do tukaj vse OK. Potem prestavim fotoaparat da imam sredinsko ostritveno točko nekje drugje (zadaj na pokrajini) in portret na 1. tretjini kompozicije (vse OK). Ko želim pritisniti shutter mi enostavno aparat ne škljocne (predvidevam, da zaradi tega ker portret ni v isti ravnini kot oddaljena pokrajina?!?). Če ostritveno točko kadriram nazaj na portret potem shutter release deluje OK. Kje bi tukaj bila težava? Glede ostalih funkcij (gibajoči motivi in ostalo deluje vse OK). Imam težavo samo za zgoraj opisan primer.

Če fotografiram brez uporabe BBF deluje brez težav zgoraj opisani primer (se pravi ostrim na portret s pritiskom do polovice na shutter), še vedno držim do polovice in premaknem aparat in škljocnem do konca.

Uporabljam nikon D5000 in 18-200 nikkor objektiv.

Hvala za odgovore

lp
 0   

Miran @smukec 3. Maj 2014, 11:54

AF-C ali AF-S priority selection (odvisno kaj imas nastavljeno) nastavi na release namesto na focus in bo delalo. Ampak pazi, ker ti ne škljocne zato ker nimas zadeve v fokusu, ker pravis, da ni v isti ravnini.
 0   

Anže @Anze86 3. Maj 2014, 12:32

shutter-release button ae-l sem nastavil na off, vendar še vedno ne deluje. deluje samo v primeru da z BBF ostrim na objekt, prestavim kompozicijo in še vedno držim na BFF in potem stisnem release button. Kot razumem bi moralo to delovati tako, da z BBF ostriš in imaš potem focus zaklenjen stalno in ti ni treba držati več tega gumba, nato pa samo prestavljaš kompozicijo in pritiskaš na release button, focus pa imaš vedno na isti točki?


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati