0   

notko @notko 20. Mar 2014, 09:14

Pozdrav.
Nisem cisto preprican, ce razumem tocno kaj pomeni. Na zacetku sem imel vedno na avto in so bile fotke v RAW-u dejansko plave. V PS-u potem seveda gre, ampak rajsi vidim, da dobim tako fotko v RAW-u, kjer mi o tem ni potrebno toliko skrbeti.

Potem sem zacel uporabljati daylight, ko je bilo res lepo vreme, ampak ponavadi tudi to ni zadostovalo.

Dejansko nekje med cloudy in shade mi pride nekako realno. Govorim seveda za svoje fotografiranje, ki je predvsem landscape in sem ter tja kaksna arhitektura.

Dejansko niti ne vem kako bi vprasal, ampak bolj nasvet od vas ali te opcije uporabljate na fotoaparatu?
 0   

Aleš @lial 20. Mar 2014, 11:24

Vse nastavitve beline ( WB ) vplivajo le na izgled jpg posnetka. V RAW posnetku ni (ne bi smelo biti) vplivov različnih nastavitev beline. To, da si imel pri odpiranju RAW-ov plave posnetke je problem programa, s katerim si RAW odpiral.
 0   

notko @notko 20. Mar 2014, 11:27

lial je napisal/a:
Vse nastavitve beline ( WB ) vplivajo le na izgled jpg posnetka. V RAW posnetku ni (ne bi smelo biti) vplivov različnih nastavitev beline. To, da si imel pri odpiranju RAW-ov plave posnetke je problem programa, s katerim si RAW odpiral.

Mislim, mogoce sem pretiraval s tem, ko sem rekel plave. Bolj bi to opisal kot zelo hladne barve? hmm.

Odpiram pa v Adobe Lightroom programu in to je tudi edini progam, ki ga uporabljam za post produkcijo.
 0   

Aleš @lial 20. Mar 2014, 11:32

Ne poznam LR, morda je to s hladnimi barvami celo normalna (defoult) nastavitev programa, možno pa je, da imaš kje pred-nastavljene parametre za temperaturo barve.
Vsekakor pa RAW omogoča zelo konkretno nastavljanje temperature barve in to ne bi smel biti problem.
 0   

iztok @izo 21. Mar 2014, 09:59

bi mogoče treba malo monitor preverit, da nimaš slučajno kakšen profil naložen v driverjih ipd, ki to potem buta hladno slike ven. lahko je tudi kakšen profil v lr naložen.
drugače pa skušaj pred fotkanjem na licu mesta umerit wb z kakšnim listom papirja ipd (dobijo se sicer namenske karte za to, ampak bo list verjetno čist ok za začetek) in potem pofotkaš, po pogledaš v lr, če je kaj razlike oz če so fotke bolj nevtralne po barvah.
 0   

andyz @andyz 21. Mar 2014, 14:25

Kolikor vem, dajejo Nikoni malo hladnejše barve od Canonov. Bi bilo fajn, če eno takšno fotko prilimaš tu.
andyz

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati