Hm... Sedaj pa ne vem ali midva gledava isto Bolho ali ne.
Moje opažanje je takšno, da se pri nas 3/4 rabljene foto opreme prodaja močno pod ceno.
Sam sem npr. rabljen in lepo ohranjen 40D z original gripom in štirimi baterijami prodal za 280 evrov. To je bilo slabo leto nazaj. Danes vprašanje, če bi ga lahko za 240, kakšen je "trend". Da sem prodal, sem moral oglaševati 4 mesece. Drug 40D (brez gripa) še bojše ohranjen in z manj kot 30.000 posnetki pa sem komaj prodal za 160 evrov, potreboval sem dobro leto, oglas na bolhi sem obnavljal v nedogled in menjal fotografije, da je bil bolj vpadljiv. Začel sem z 230 € in spuščal toliko, da sem pristal na 160 €.
1D Mk II vrhunsko ohranjen z dodatno nerabljeno baterijo pa sem prav tako komaj (rabil 3-4 mesece) prodal za 320 €. Začel sem s ceno 480 € in spuščal vse do 320 €.
Veliko kolegov je prodajalo odlične aparate kot so D700, 1D Mark III in objektive ranga 70-200 f2.8 IS II ipd. in vse so komaj prodali in še močno pod ceno.
Strinjam se, da tisti, ki imajo cene rabljene opreme večje ali enake novi opremi, se bodo težko znebili. Bodisi se jim s prodajo ne mudi ali pa niso toliko podučeni, da bi se zadevedali, da je njihova oprema na vrednosti izgubila in ne pridobila. Ampak je potrebno vedeti, da toliko kolikor je pripravljen kupec plačati, takšna je lahko maksimalna cena. Pa je realna ali pa ne. Jaz po tistem, ko sem prodal enega od bodyev, mi prizna kupec po nekaj tednih, da je dobil tako dobro ponudbo, da ga je prodal in še zaslužil 50 evrov. Pač, se zgodi. Ko sem ga jaz prodajal, na takega žal nisel naletel.
Moje splošno mnenje pa ostaja, da pri nas rabljeno opremo prodajamo močno pod ceno. Kar je pa tudi znak, da smo v kriznih časih, saj v krizi revni postajajo še bolj revni, bogati pa bogatijo.
Lahko pa vržeš oko na eBay ali na katerega od hrvaških forumov in boš spoznal, da je tam šele vsa rabljena oprema dražja. Pa še kupovati na daljavo in rabljeno, utegne biti velik rizik.
V kolikor hočeš pa dobiti kar se da dobro ponudbo, pa ne išči oglase, ampak se sam oglasi, da kupuješ. Lahko boš presenečeno ugotovil, da je kdo pripravljen prodati za manj denarja od tistega, ki oglašuje, da prodaja.