0   

tone sekne @tonccy 5. Apr 2014, 15:55

Jap, težka je...
http://www.siol.net/novice/slovenija/2014/04/tilen_perko_o_delu_fotografa_na_krizarki.aspx
Zanimivo branje. Če z linkom kršim pravice, ga prosim odstranite.
 0   

sergio @heiniken 8. Apr 2014, 11:37

Težka je?

Ne pravim da je simpl bit fotograf na ladji, samo ko sem prebral tole:

"V glavi smo imeli le to, da bomo na Karibih, na toplem, da bomo imeli na pretek časa za ogledovanje znamenitosti, da bomo zaslužili cel kup denarja …"

mi je bilo takoj jasno, da se zgleda ni niti približno pozanimal kako je z delom na ladji.

Ampak ja, on bi skakal po karibih, se sončil, hodil na izlete, pritisnil kako fotko in pospravil v žep 3k eur. Super, kdo pa ne bi.
 0   

notko @notko 8. Apr 2014, 14:56

sergio
Nisi bil tam, zato je brezveze posplosevat.

Drugo je delati, drugo je pa biti suzenj nekomu.

In te norme so en drek. S prodajo bi se morali ukvarjati prodajalci, ne pa sam fotograf.
 0   

tone sekne @tonccy 8. Apr 2014, 17:26

Prav bi bilo, da se objavi čim več različnih zgodb, še preden nekdo zapravi vse prihranke za biznis, ki morda le ni tako cvetoč. Menim, da je cela scena v letu ali dveh šla precej u franže.
 1   

ogabe @ogabe 9. Apr 2014, 07:19

Notko res da ne jaz, pa verjetno tudi Sergio nisva bila tam, samo na zalost se strinjam z njim. Ce tip joka o tem da je to zgolj "stanjcanje fotk" in da je drugace kot je mislil, mislil pa je, vsaj po clanku sodec, da bo na placanem dopustu, potem je pac stvar malo cudna. Ja kaj pa naj bo to drugeg kot pa stancanje fotk, najbrz 3 vrhunske fotke na eksoticni lokaciji nekje na Karibih, ostal cas pa se bo soncil? Ja mogoce v pravljicah, v realnem svetu je pa bolj kot ne vsaka zvrst fotografije, ko se jo gres kot sluzbo, zgolj in samo stancanje fotk. Kaj mislis da 3x na dan fotografirat tiskovko vlade je pa kaj drugega kot stancanje fotk?
Samo ljudje bi radi, kot je napisal ze Sergio par 1000eur place za nic dela. Pac ne gre. In to da delas se ne pomeni, da si suzenj... samo denar zasluzis z delom, ne pa lezanjem. grin
Zahvala: Lucifix
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

Jurij Turnšek @JurijTurnsek 9. Apr 2014, 12:05

Mogoče je imel napačna pričakovanja, vendar pa je bil kljub temu le suženj. Glede na dolžino delovnika je $1000 na mesec drobiž. Delo na ladiji je običajno privlačno ravno zato, ker lahko s trdim delom tudi konkretno zaslužiš. Tu pa je s trdim delom dobil praktično nič.
 0   

Aleš @lial 9. Apr 2014, 12:30

Morda v razmislek: komentirate in obsojate le na osnovi izjav ene strani.
Morda pa bi njegov 'delodajalec' povedal drugačno zgodbo, zakaj so ga odpustili po dobri tretjini pogodbenega časa?
Kar seveda ne pomeni, da morda ni resnica še bolj črna, kakor jo je opisal omenjeni fotograf.
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 9. Apr 2014, 12:37

Drugače je stvar precej preprosta. Ob vsaki sklenitvi posla, v tem primeru delo fotografa, se podpiše pogodba, ki bi morala imeti določeno št. delovnih ur ipd. Zdaj če tega ni, si si sam kriv, ker si podpisal. Če to je, potem veš koliko imaš dolg urnik in kakšne naloge te čakajo. In če delodajalec krši pogodbena načela, ga lahko tožiš. Če jih ti, te lahko toži on. Precej simpl, samo moraš pač vedeti kaj podpisuješ...
 0   

notko @notko 9. Apr 2014, 19:19

@Uroš
Vse je to lepo in prav napisano na papirju, ampak od tega potem bore malo se v praksi izvrši.
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 10. Apr 2014, 06:44

Notko, pogodba je pogodba in stran, ki jo krši, nosi pravne posledice, ki jih ta pogodba nosi. In v praksi to popolnoma drži. Tu ni sivega področja. Če si podpisal pogodbo, ki tebe postavlja v slabši položaj si se s podpisom potemtakem s tem tudi strinjal. Nihče pa te ne sili, da tako pogodbo podpišeš. Če ti kaj ne odgovarja v pogodbi je ne podpišeš, rečeš hvala in se obrneš ter greš. Če pa to podpišeš in potem jamraš je pa problem zgolj in samo tvoj.

In tu ni prostora za filozofiranje. Problem, ki je izpostavljen v članku je enostavno preverljiv - mojster naj na dan privleče pogodbo pa bo takoj jasno, kdo je bil oškodovan.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

andyz @andyz 10. Apr 2014, 07:25

Kot so že napisali, treba je vedeti, v kaj se spuščaš.
Redno hodim na križarjenja, zato vem kako zgleda delo fotografa tam. Po moje zase kaj dosti časa ne more imeti.
Na ladji je od 2 do 3 tisoč potnikov in vsakega slikajo najmanj 2 x dnevno. Sedaj pa računajte.
 0   

tone sekne @tonccy 10. Apr 2014, 08:09

Me pa prav zanima koliko od nas ima čas, denar in voljo za tožarjenja. Pa naj gre za mobing, nategovanja, avtorstva...
Je ni stvari pri kateri te dober (drag) odvetnik ne bo peljal scat. Tako da, eno je teorija, drugo pa praksa.
 0   

iztok @izo 10. Apr 2014, 09:49

res je, da je v takšnih zadevah reality check hiter ipd, sigurno pa drži, da te znajo američani hitro ponižat oz se do tebe vedejo, čim nehaš biti denarnica na dveh nogah, zelo grdo. vsak, ki je kdaj z njimi delal, to zelo dobro ve. to mislim, da je kr dobro zadel s tistimi varnostniki ipd. in takšne zadeve verjetno bolijo bolj, kot vse neplačane ure ipd, kjer je bil med drugim fotograf sam namenom na očeh vsem drugim med "metanjem" iz ladje, da bo "vzgojno"..
ampak kot je bilo rečeno, briga njih, tudi v neke mednarodne tožbe se it je čist iluzija. sicer pa je bilo podobnih zgodb veliko, ne samo s strani fotografov. ni tako bajno to, se da zalužite včasih tudi malo več, vendar se moraš izkazat (beri: prineset firmi dovolj denarj), tukaj pa ni pravil (oz jih ne zanimajo preveč), zato se dogaja marsikaj in marsikaj se potem da na stran (dostojanstvo ipd je sigurno na prvem mestu). tako pač je na svetu..
 0   

ogabe @ogabe 10. Apr 2014, 13:12

To z "varnostniki" je dokaj normalna stvar ce vsaj na priblizno poznas ozadje kako te stvari gredo. Za povrhu pa tega ne jemljejo tako osebno kot se poslovne stvari jemljejo pri nas. Tam je business business privat pa privat, pri nas pa radi se malo privat custev primesamo zraven, da je bolj pekoce. Ampak zares... bog vedi kaksne pogoje ima ta firma pri vladi ZDA in predvsem imigracijskih sluzbah, tako da je verjetno kazensko (pa se kako drugace) odgovorna ce nekdo od njihovih (bivsih) zaposlenih "po nesreci" ostane v ZDA brez vize itd. Zato tudi tisti "varnostniki", ki so ga kot "najhujsega kriminalca" spremljali do boardinga za letalo nazaj v Evropo. To nima veze z njegovimi obcutki kriminalca ampak izkljucno s tem, da se zascitijo in nimajo tezav, ce bi tip na poti domov, se malo "vandral", in po moznosti se malo na crno delal, po ZDA brez ustreznih dokumentov.
Po drugi strani pa "tako pac je pri teh stvareh", je mogoce pri nas kaj drugace? grin
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

iztok @izo 11. Apr 2014, 13:02

varnostnik (najet s strani delodajalca) ni uradna služba in se ne more it ne carinika, ne policaja. in vizo je verjetno še imel veljavno, če se mu predčasno prekinili pogodbo ipd. ampak jst o tem ne bom sodil..
 0   

ogabe @ogabe 11. Apr 2014, 18:57

Saj se ni sel carinika ali policija, pac pa zgolj spremstvo. Zares tudi pri nas ni nic kaj nenavadnega da firma najame tujca, za katerega je tudi odgovorna (pa pustimo sedaj SCT in Vegrad zgodbe). Ti tujci dobijo vizo izkljucno za cas zaposlitve in za njihov "izgon" po koncu tega je odgovorna firma. V primeru prekinitve zaposlitve, se mu avtomatsko prekine tudi viza, pa ce je to po dogovorjenem casu ali pa predcasno. In tudi pri nas lahko dobis spremstvo do meje. Kot sem rekel, strictly business nothing personal. Problem je, ker vecina pri nas tega ne zna razumeti na tak nacin, ampak vzame to osebno.
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati