0   

AirM @AirM 7. Apr 2014, 09:50

Kupujem ND filter, pa me zanima kakšne so izkušnje z temi ki imajo nastavljivo zatemnitev (od cca -1 do -9 blend). Jasno mi je da je prednost to da nadomesti več različnih ND filtrov, ampak ponavadi imajo vsi univerzalci slabosti... Kako je s tem v tem primeru? Gledal pa sem cenovno ugodne Maruni in pa Hoya za premer fi 77mm. Uporabljal pa bi ga na Canon 10-22 in pa Canon 17-55 2.8..

Ali je vseeno bolje kupiti za vsako stopnjo zatemnitve drugega?
 0   

Ratter @Ratter 7. Apr 2014, 14:40

Variabilni ND filtri bolj vinjetirajo kot fiksni.
Če boš kupoval variabilni filter,potem kupi večjega od 77mm in vmes daš stepup ring.
Bo vsekakor manj vinjete.Isto velja za polarizacijski filter.
Recimo:
http://www.ebay.co.uk/itm/82mm-Variable-Neutral-Density-ND-Fader-Filter-Lens-ND2-ND8-ND16-to-ND400-/281264962452?pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_CameraLensesFilters_JN&hash=item417cb2bb94

http://www.ebay.co.uk/itm/77mm-to-82mm-77-82-Stepping-Step-Up-Filter-Ring-Adapter-77-82mm-77mm-82mm-/300678742262?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item4601d980f6

Jaz imam na 77mm leči stepup ring 77-95 in polarizacijskega 95mm.
Vinjete enostavno ni.
 0   

andrazh @andrazh 7. Apr 2014, 16:09

Kako pa tule ves koliko zaslonk ti zatemni? Po obcutku? Pac probas parkrat, da rata? Al mas te crtice oznacene tocno, vsaka za eno zaslonko? In lahko tocno nastavis?
 0   

Ratter @Ratter 7. Apr 2014, 18:08

Črtice so ena proti približno.
Narediš probno fotko in pogledaš histogram.
Potem pa po občutku korigiraš filter.
Po pár škljocih ti bo jasno.
Tu ni neke visoke filozofije.
 0   

Ratter @Ratter 7. Apr 2014, 18:09

Črtice so ena proti približno.
Narediš probno fotko in pogledaš histogram.
Potem pa po občutku korigiraš filter.
Po pár škljocih ti bo jasno.
Tu ni neke visoke filozofije.
 0   

andyz @andyz 10. Apr 2014, 08:01

Pri vrednostih 1 do 9 ne bi smelo biti problema.
Sam imam tistega do 400 (black glass torej) in je zadeva še kar uporabna, s tem da mi pri širokem kotu prične tam od polovice dalje risat čudne vzorce po sliki - tisto je neuporabno. Je pa še zmeraj bolje, kot imeti 10 filtrov, če seveda ne rabiš neke vrhunske kakovosti.
Filter pa je običajno itak večji od odprtine objektiva, torej širši, kot je navoj na filtru.
andyz
 0   

AirM @AirM 10. Apr 2014, 13:13

Zaradi omenjenih težav pri širokem kotu, sem naročil fiksnega -9 blend.. Omenjenega bom uporabljal za fotografiranje morja in predvsem oblakov v dolgi ekspoziciji. V tem primeru pa mi je najpomembnejši ravno široki kot (10-15mm na cropu). Predvidevam, da bom v bodoče potreboval kvečjemu še 2 ND filtra z nekoliko nižjo stopnjo zatemnitve in v tem primeru nisem tako zelo daleč stran od cene enega variabilnega, glede na prebrano tu in na nekaterih testih pa se zdi da je kvaliteta vsekakor višja predvsem pri 10-22..

Hvala za odgovore!

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati