0   

lorry @lorry 13. Apr 2014, 10:15

Pozdravljeni,

sem že brskala po forumu in malo prebirala po netu, pa vseeno bi rada še vaša mnenja, ker še vedno nisem najbolj podkovana v tem.
Kupujem širokokotni objektiv in odločam se med 24mm f/1.4L II USM in med 35mm f/1.4L USM. Kolikor razumem 24 mm naj ne bi "popačil" slike, če fotografiram od blizu. Bi ga pa uporabljala predvsem za fotografiranje skupin, pa tudi narave in kdaj tudi za fotkanje bližnjih predmetov/oseb. Torej zakaj zakaj prvega oz. zakaj drugega?
Hvala za vaša mnenja! smile
 0   

Bostjan @Archie 13. Apr 2014, 12:02

Za FF ali crop?

Popačenje na blizu pa ...

0   

lorry @lorry 13. Apr 2014, 20:17

FF smile
Lp, Laura
 0   

Bostjan @Archie 15. Apr 2014, 18:07

Imam tako 24 in 35 a za Nikona.... 24 je zahtevnejši za kadriranje, perspektiva je takšna, da precej popači proporce na robovih, je pa bolj primeren za gnečo. 35 je manj zahteven za kadriranje, mogoče bolj dolgočasen, kar se tiče perspektive, do ljudi na robovih fotke pa bolj prijazen. Zelo različna objektiva. Meni načeloma bolj ustreza 35mm, je pa 24 večji izziv za fotkat. Najbolje, da sprobaš na kakšnem zoomu, kako ti pašeta oba goriščnici in se potem odločiš.
 0   

lorry @lorry 15. Apr 2014, 20:05

Hvala Bostjan! smile
Lp, Laura
 0   

Gregor Gomboc @George 16. Apr 2014, 09:12

Za navedeno področje uporabe (skupine, narava, portreti, skoraj-makro) sta oba objektiva predraga in nepotrebna. Skratka daleč od optimalne izbire - če seveda sploh je mogoče celoten nabor želja pokriti z enim objektivom.
Obstajajo mnogo cenejše alternative ki bodo v praksi dale enake rezultate.

Kaj uporabljaš sedaj in kaj ti pri tem ni všeč?
 0   

lorry @lorry 17. Apr 2014, 06:14

Hvala Gregor, vmes sem se odločila, da se odločim za nakup enega drugega objektiva, ker so mi tudi svetovali, da trenutno "nima smisla", da si kupujem širokokotni objektiv.
Uporabljam pa 24-70 2.8 II in 50 mm 1.4.
Lp, Laura
 0   

Gregor Gomboc @George 17. Apr 2014, 06:28

Pametna odločitev.

Pri namenu uporabe kot si ga omenila in že obstoječem 24-70 II z nobenim od omenjenih fiksnih objektivov nebi pridobila nič. Obe področji namreč že imaš pokriti z zaslonko 2,8 in odlično ostrino.

24ka in 35ka sta sicer odlična objektiva, jaz 35mm z pridom in veseljem uporabljam tudi sam, sta pa zelo specifična s svojim namenom uporabe.

Kaj si se odločila kupiti? In zakaj?
 0   

lorry @lorry 17. Apr 2014, 14:25

Macro 100, ker si ga že dolgo želim, uporabljam ga pa lahko tudi za portretno fotografiranje. smile

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati