Če želi kdo podnevi narediti fotografijo z dolgo ekspozicijo, pa mu je škoda dati 30 ali več Evrov za npr. filter 77mm ND2-ND1000, lahko uporabi navadno steklo za varjenje. Dobi se ga v vsaki tehnični trgovini – Mercator, Obi, Baumax,... in stane okoli 1 Evro. So tudi različno temna. Jaz sem kupil steklo za varjenje št. 9 in 13. Z 9ko se podnevi in v sončnem vremenu dosežejo časi od 15 sekund pa do okoli 1 minute, s steklom št. 13 , pa od 3 do 7minut, kar pa mi je bilo preveč, zato sem uporabil svetlejšo 9ko. Časi so okvirni in lahko variirajo od nastavitve iso, zaslonke in vremena.
Slika stekla
Steklo na objektivu
Najenostavnejša pritrditev: steklo damo na narobe obrnjeno sončno zaslonko in fiksiramo z dvema gumicama. Jaz sem uporabil malo drugačen način
Ko sem steklo dal na objektiv, sem poslikal bel papir za nastavitev WB
Slika za WB
Slikal sem na Bulb in z žičnim sprožilom. Zaslonko sem nastavil na f/14 , iso pa na 200. Prvič sem probal z 20sec in ker je bila slika pretemna, sem čas podaljševal, dokler nisem bil zadovoljen z rezultatom.
Zgleda, da aparat ne more popraviti močne zelene barve, zato so slike z aparata prišle takšne kot spodaj.
Po obdelavi je rezultat takšen.
Lep pozdrav!
Emil