0   

Sandokan @Sandokan 14. Apr 2014, 15:21

Če želi kdo podnevi narediti fotografijo z dolgo ekspozicijo, pa mu je škoda dati 30 ali več Evrov za npr. filter 77mm ND2-ND1000, lahko uporabi navadno steklo za varjenje. Dobi se ga v vsaki tehnični trgovini – Mercator, Obi, Baumax,... in stane okoli 1 Evro. So tudi različno temna. Jaz sem kupil steklo za varjenje št. 9 in 13. Z 9ko se podnevi in v sončnem vremenu dosežejo časi od 15 sekund pa do okoli 1 minute, s steklom št. 13 , pa od 3 do 7minut, kar pa mi je bilo preveč, zato sem uporabil svetlejšo 9ko. Časi so okvirni in lahko variirajo od nastavitve iso, zaslonke in vremena.

Slika stekla

Steklo na objektivu

Najenostavnejša pritrditev: steklo damo na narobe obrnjeno sončno zaslonko in fiksiramo z dvema gumicama. Jaz sem uporabil malo drugačen način smile

Ko sem steklo dal na objektiv, sem poslikal bel papir za nastavitev WB

Slika za WB

Slikal sem na Bulb in z žičnim sprožilom. Zaslonko sem nastavil na f/14 , iso pa na 200. Prvič sem probal z 20sec in ker je bila slika pretemna, sem čas podaljševal, dokler nisem bil zadovoljen z rezultatom.
Zgleda, da aparat ne more popraviti močne zelene barve, zato so slike z aparata prišle takšne kot spodaj.

Po obdelavi je rezultat takšen.

Lep pozdrav!
Emil
 0   

komar89 @komar89 14. Apr 2014, 18:52

Tole je pa res uporaben nasvet. Za en evro, odlični rezultat smile.
šank, drš me, jst te bom spustu...
 0   

Miran @smukec 15. Apr 2014, 04:49

Hvala za tale prispevek, bomo sprobali smile
 0   

andyz @andyz 15. Apr 2014, 15:44

Steklo je verjetno zelenkasto a pretemno, da bi se to videlo.
Najbrž pa se da to popravit.
Zanima me, če je kakšen problem s svetlobo od strani, ker vendarle je navoj nekaj drugega, kot pa tole.
andyz
 0   

komar89 @komar89 15. Apr 2014, 16:40

zdej vidmo, kolk nam trgovci drago prodajajo raznorazne šipe smile
šank, drš me, jst te bom spustu...
 0   

Sandokan @Sandokan 15. Apr 2014, 17:45

Do vdora svetlobe lahko pride, če je steklo slabo pritrjeno na objektiv. To se je zgodilo tudi meni, ker je popustil dvostranski lepilni trak in sem to opazil šele po testiranju. Bom v steklo zvrtal luknje in z vijaki pritrdil vodilo, in upam, da bo potem v redu. Sonce je pa bilo za mano, tako da so bili pogoji za vdor svetlobe idealni.

Tu je popustil lepilni trak

Barvna sprememba
 0   

Miha Fabijan @skopusnik 15. Apr 2014, 17:45

No no, ko imaš enkrat kakšen D800 in dober objektiv pač ne boš gor dajal šipce za 1€. Razlika pač je, in to verjetno velika (če greš v detajle). Je pa tole vseeno super poceni pripomoček.
Kdor kasneje zavira, je dalj časa hiter! smile
 0   

Sandokan @Sandokan 15. Apr 2014, 17:55

Miha, se strinjam. Kdor si lahko privoščiš opremo vredno par tisočakov, mu ni težko dati stotaka za ND filter. Tisti ki pa imajo(imamo) bolj slabe aparate, je pa to alternativa.
 0   

Sandokan @Sandokan 29. Maj 2014, 18:45

Sem pred kratkim bil v MB in sem spet slikal s steklom za varjenje. Tokrat je bilo pritrjeno tako, da ne more priti do vdora svetlobe...

Naredil sem dva posnetka. Prvi je brez stekla, drugi pa z. Se mi zdi, da barve niso dosti različne..Steklo pa sem priredil tako, da paše na objektive z navojem 52, 55, 58, 62, 67, 72 in 77mm.

p.s.
Golobi so bili vedno navzoči.

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati