0   

Andrej @omega63 5. Maj 2014, 09:14

Pozdravljeni!

Včeraj sem bil na foto-lovu in naletel na srno oddaljeno cca. 25 metrov. Pogoji odlični, a zaboga je nisem mogel izostriti. Namreč fokusiral sem z eno točko direkt na srno in zgodilo se je to, da je bilo ozadje ostro, srna ne. Po teh opazkah sem poizkusil ostriti list na drevesu, pa bilko trave, celo rjavega srakoperja sem ujel, vse na približno isti razdalji in le-ti posnetki so bili ostri. Je možno, da se je zgodil back-focus? Ali pa je bila zaslonka preveč odprta f/4 in zelo sončno? Namreč ni mi jasno, da se potem situacija ni ponovila. Za vsa mnenja in nasvete sem vsem vnaprej hvaležen... Lep pozdrav, Andrej
 1   

Aleš @lial 5. Maj 2014, 11:14

Glede na to, da je srnina dlaka precej enakomeren vzorec, je morda problem v tem?
Da bi se BF/FF kar zgodil, pa skoraj ne verjamem. Nepravilnost pri fokusu po mojih izkušnjah je ali pa je ni.
Sem pa imel podoben problem pred nekaj leti (vendar s popolnoma drugo kombinacijo - A77+70-400), kjer sem očitno zaradi položaja pri fotografiranju nezavedno ves čas pritiskal na enega od treh gumbov za MF na objektivu.
Zahvala: Lucifix
 0   

Andrej @omega63 5. Maj 2014, 11:44

Aleš, hvala lepa!

Če povem prav po pravici, sem včeraj takoj pomislil točno na to. Pa sem si rekel, da pa kakšna fotografija je že prej uspela, tako, da mogoče to le ni. Če lahko bi samo vprašal kaj narediti v takšnem primeru - namreč srnina dlaka je res kar nehvaležna stvar. smile Naj izberem več ostritvenih točk, zaprem zaslonko, ročno fokusiram? Hvala...
Andrej J.
 0   

Aleš @lial 5. Maj 2014, 12:08

Moja praksa je fokusiranje na oko, če se to seveda vidi. če pa ne, pa vsaj zaklepanje fokusa na kakšnem enako oddaljenem objektu, čeprav je to lahko precej 'triky' - uspe, ali pa tudi ne.
Pri zapiranje zaslonke ne vidim kakšne koristi, prej dodatno težavo z daljšim časom.

LP
 0   

Andrej @omega63 5. Maj 2014, 12:13

Hvala!
Danes grem ponovno. Upam, da tokrat ne bo problema. Bom poročal...
Aleš, hvala lepa še enkrat za nasvete in mnenja...

Lp,
Andrej
 0   

misfits @misfits 5. Maj 2014, 12:31

Naredi več slik, vsakič pritisni AF, pa probaj na različne dele srne (glavo, noge...). Potem bo hitro jasno, če gre za BF, ali samo včasih fokus zgreši.
 0   

misfits @misfits 5. Maj 2014, 12:36

Sem pogledal v galerijo, če misliš na sliko z naslovom (Kje si?), potem je kar normalno, da AF težko zadane, če je spredaj toliko motečega.
 0   

Andrej @omega63 5. Maj 2014, 14:23

Živjo!

Ne, ni tista slika. Finta je ta, da je bila srna na prostem, nisem je objavil ravno zaradi neostrine. In to sem zanimivo tudi večkrat slikal, a rezultat ni bil pravi, žal. Mogoče je res tisto, kar je že lial omenil, namreč monotonost barve srne, pa je tako fokus "bežal". Danes bom poizkusil (če bom seveda imel možnost) ponovno. Upam, da bo vse OK. Hvala za odziv.
Andrej J.
 0   

Brusli @Brusli 5. Maj 2014, 16:25

Naloži tisto sliko ki ni ratala sem gor bo lažje gotoviti.
Včasih, če je slikano z nizkega položaja, delajo AFju velike težave tudi travne bilke v bližini aparata, ki jih skozi kukalo ne vidiš vseeno pa aparat zmedejo in težko ostri.
 0   

Andrej @omega63 5. Maj 2014, 19:26

Ekola, prilagam link, da bo bolj jasno - to je ena izmed slik - http://shrani.si/f/1E/sZ/3qaqiuxe/srna.jpg
 0   

Aleš @lial 6. Maj 2014, 06:52

Pri tej fotografiji je tudi velika možnost, da gre za probleme, ki jih povzroči več dodatnih motečih elementov pri kadriranju, torej to, kar je zapisal 'brusli'
ker tvojega aparata ne poznam, me zanima, ali imaš možnost uporabljati samo eno točko ostrenja? (Na primer jaz lahko nastavim na 'spot' in aparat drugih točk sploh ne išče)
Poleg tega se mi zdi, da bi lahko nastavil ISO na manjšo vrednost, sicer na račun časa, ki pa bi bil tam okrog 1/400 še vedno dovolj kratek.
 0   

Andrej @omega63 6. Maj 2014, 08:44

Živjo!

Ja, aparat ima možnost fotografiranja z eno samo točko. In tako v 99% tudi fotografiram - ostrim npr. na glavo oz. trup in tam naj bi bilo ostro. Vsaj upam tako. Sicer sem pa enkrat ravno to na tem forumu spraševal, namreč s koliko ostritvenimi točkami slikati konkretno npr. srno, ki pase in kako izbrati merjenje svetlobe. ISO bi res bil lahko nižji, imam ga na AUTO z omejitvijo na 1600, kar je vidim preveč. Če pridem pa v situacijo, da moram s kratkim časom slikati, se bojim, da bo ISO prenizek in ne bo časa nastaviti na več... smile Ko tako razglabljamo, opažam, da mi fali še veliko/ogromno znanja. Hvala....
Andrej J.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati