Hočem slikati razne nogometne tekme rally dirke ter podobno. Prvo sem hotel kupiti prvi objektiv 70-200mm vendar ko sem klical na fshop mi je prodajalec svetoval cenejši objektiv 18-250mm ter rekel da je kvalitetnejši ter 6 let novejši objektiv od 70-200mm. Zanima me katerega mi bi svetovali ter zakaj potem takšna razlika v ceni če je kvalitetnejši?
Za sport ne bos potreboval OS/IS/VR. Jaz bi ti priporocal, da vzames na bolhi sigmo 70-200 2.8 macro II. Sem imel sigmo brez makro oznake in je bila cisto zadovoljiva. Dobis ze za 400€. Se vedno lahko das nazaj na bolho in kupis novo. Obratno pa ne gre.
Tale 18-250 se sploh ne more primerjat z 70-200. Ze zaradi hitrosti ne.
Lahko potrdim, da je Sigma 70-200 II macro precej hitrejša pri ostrenju od 18-250.
Imel sem obe (18-250 imam še vedno) in če bi še imel ambicije po fotografiranju športa, prve nebi nikoli prodal.
To pa vsekakor!
Vendar je razlika med omenjenima objektivoma tako velika, da me 'navijanje' prodajalca krepko preseneča.
Hitrost kvalitetnega ostrenja pri športu je (tako vsaj mislim) bolj pomembna od stabilizacije.
Moram pa povedati, da me stabilizacija objektiva nikoli ni preveč skrbela, ker sem jo imel do sedaj v vseh DSLR-jih.
In pod črto - ja, OS je boljša od 'sensor shift' opcije, to vidim sedaj pri 18-250. Razlog ni samo v manj stresnih posnetkih, ampak tudi pri sledenju objekta, kjer je OS res koristen.