Krajše... a to misliš kot, da bi bile slike cropane? A imaš mogoče kak aspect ratio naštiman na apartu? Načelom ne bi smelo nič tistega kar vidiš skozi objektiv manjkati
0
notko@notko 19. Maj 2014, 11:27
19. Maj 2014, 11:27
Tocno tako, kot bi bile slike cropane iz leve in desne strani. Nic nimam nastimano posebnega, saj je bila ena normalna ostale pa take cropane.
Res smotano sedaj, ko ne vem kaj me caka potem doma...torej ni idej?
Sej vcasih mamo kaj cist pred ocmi pa ne vidmo. Drugace je pa ta aspect ratio po moje za tiste ki majo radi "full hd" sliko. Prijateljica je imela 16:9 format in se ji je zdelo "fancy" ko je rekla da ji aparat dela full hd fotografije, ceprou ni vedla, da ji je pobralo ven piksle na ta racum, ker je ven dobila 1920x1080. Osebno mam najraje taksen format kot je senzor. Se zmer lahko kasneje porezes.
Ja, to je razmerje stranic. Spodnja in zgornja sta dolgi 19 oz. 3 enote, stranski dve pa 9 oz. 2 enoti. Enoto si najlažje predstavljamo kar kot centimeter, se pravi slika 16x9 ali 3x2cm. Full HD resolucija je 1920x1080 pikslov, kar pri razmerju 16:9 pomeni, da je ena enota 120 pikslov. Če gledamo pa 4K, je pri enakem razmerju ena enota 240 pikslov.
Poznamo še veliko razmerij. To so največkrat uporabljena razmerja in so večini poznana vsaj prva tri:
Tukaj je primer televizije z isto diagonalo, a z različnim razmerjem stranic:
> Torej ta aspect ratio je potem za kaj točno že?
Da ti točno pokaže, kaj bo na sliki v nekem tvojem izbranem formatu, če se ta ne ujema s formatom tipala.
Npr, jst še vedno vsake tolk naredim staromodne albume v razmerju 2:3, enako kot DSLR; trotli in mFT aparati pa imajo tipala 3:4. Moj stari trotl ni imel nastavitve razmerja in vsake tolk se kakšna slika ni dala pametno obrezat v 2:3. Na novem pa imam nastavljen 2:3 in te težave ni več, poleg tega pa so raw posnetki vseeno neobrezani in se da naknadno izrez po potrebi malo prestavit.