0   

Matej @fotoM 19. Maj 2014, 15:19

Počasi bo treba nekaj kupit, pa bi rad prej dobil kak nasvet.

DSLRja še nisem imel, ampak želim že na začetku kupit nekaj boljšega, ker mi je fotografija zanima, tudi teorijo kar dobro poznam in vem, da bi mi bil cenejši body hitro premalo.

Odločil bi se za canona ali pogojno nikona. Za nikona se nebi zato, ker mi dizajn res ni všeč, pa še objektivov ne poznam preveč. Če bi se odločil zanj, bi ob primerni ceni vzel D7100. Canona pa zato, ker mi je všeč, dosti bolj poznam objektive in vem, kateri je dober in kateri ne. Vzel bi nov ali rabljen 60D, dokupil pa bi še rabljen 15-85 objektiv in pozneje še nekaj do 200 ali 300mm.

Mogoče kakšen nasvet ali izkušnje s canonom 60D? Kje kupit najceneje?
 0   

notko @notko 19. Maj 2014, 15:30

Najvaznejsega nisi napisal. Kaj tocno bos slikal? Se bos usmeril samo na landscape? Bos slikal tudi sport, ljudi itd?

Te informacije so dejansko najpomembnejse pri nakupu DSLR-ja.
 1   

Matic Zalaznik @LazyBones 19. Maj 2014, 16:35

S 60D nimaš kaj zgrešit neglede česa se lotiš... mogoče bi vzel rabljeno 7D in lahko povem, da sem s tem fotoaparatom pokril vse dogodke od porok pa vse do pokrajinske in divjinske fotografije in vedno mi je ob primernih objektivih nudil res kvaliteto!
Lahko ga boš uporabljal na dolgi rok, ker je zelo kvaliteten in nudi res veliko... sam ga imam še vedno kot drugo ohišje in je super zadeva in ne razmišljam o prodaji...
Zahvala: Lucifix
 0   

mako66 @mako66 19. Maj 2014, 18:24

Bolj kot sam DSLR je pomemben dober objektiv. 60D trenutno dobiš v kit kompletu pri Beseničarju z objektivom 17-85 (1000€) ali 18-135 (900€).
60D je čisto soliden body, sam ga imam dobri dve leti in sem čisto zadovoljen z njim. Če ga misliš uporabljati tudi za video, boš pogrešal avtomatsko ostrenje. Nima tudi wifi-ja, ampak se to da rešiti s primerno SD kartico.

Objektivi pa... odvisno kaj boš fotkal.... če te bo zaneslo v makro, pokrajine ali kaj drugega, boš seveda moral dokupiti še kakšen bolj specifičen objektiv.
 0   

Matic Zalaznik @LazyBones 19. Maj 2014, 18:39

tako, je ... če kupiš kaj od omenjenega ( 7D ,60D) sigurno ne boš obžaloval... seveda pa bi kupil rabljeno in investiral v dobre objektive( odvisno kaj bi rad fotkal temu primerne)
 0   

Matej @fotoM 19. Maj 2014, 18:53

Slikal bom verjetno vse. Danes družinske zadeve, jutri bom šel na sprehod, pojutrišnjem na morje itd., to mislim rešit z objektivi. Če me privabi makro kupim makro objektiv oz. makro obročke, če me privabi kaj drugega kupim kaj drugega.

7D mi je normalno še bolj všeč, ampak je rabljen skoraj dražji od nove 60D in bi raje vzel novo 60D. Če dobim pa poceni 7D pa se normalno odločim zanj.

Snemat ne nameravam kej resnega, wifi ni ravno nuja, je pa bonbonček, ampak verjamem, da ga ne bom pogrešal. Drugače bi bilo, če bi šel iz wifi bodyja na non wifi body.

Za 18-135 objektiv mi ni, ker je namenjen začetnikom, ki želijo veliko za majhen denar, a po testih sodeč ni najbolj kvaliteten. Pravtako mi ni všeč 17-85, ker sem bral, da ima neko napako s kablom in lahko hitro crkne ostrenje, pa še 10 let bo kmalu star. Razlika med tem in 15-85 pa ni tako visoka, da bi se splačalo reskirat.
 0   

Matej @fotoM 20. Maj 2014, 19:53

Gledam D7100 in mi je vedno bolj všeč. Dokupil bi 16-85 objektiv. Kakšne izkušnje imate z njima?

Katere objektive še priporočate, namreč nikonovih ne poznam najbolj? Imel bi še enega do 200 ali 300mm.

Marsikdo priporoča tudi fiksnega 50mm. Kakšne so izkušnje z njim? Koliko bi največ odšteli za rabljenega?
 0   

Peter @saintek 21. Maj 2014, 16:06

Sam sem imel d7000 in 16-85 in če nebi prešel na FF bi ju imel še zdaj. smile
 0   

cero @E-500 22. Maj 2014, 09:57

16-85 je OK
 0   

juvena @juvena 25. Maj 2014, 17:38

DSLR za začetnike.
bom takole napisala-mojo izkušnjo. V začetku začetniki imamo premalo informacij o DSLR, navkljub poplavi informacij.

Začetnik, ki prej ali malček kasneje preide v polprofesionalce-strastne hoby fotografe naredi kar nekaj napak pri samem nakupu.
Večina na vprašanje kaj kupiti ti odgovori Odvisno kaj boš fotografiral. Lari fari bom rekla

Vendar pa smo vsi tudi tisti, ki so danes postali profesionalci, smo zaćeli z vsem, od družine, do rožič,pokrajin portretov skratka se učili.
In naše fotke so bile nekaj najlepšega, pa čeprav smo kmalu spoznali, da ga tu pa tam tudi lomimo in da hudo kršimo določena pravila. Pa kaj učenje je vseživljensko in pravila so zato da jih kršimo (no se ve da raje ne)

Zatorej je moje mnenje da moraš nekatere tehnične stvari rešiti že pred nakupom.

- Nikon oz Canon
- FX format (polni format filma 35 mm-dražji bodiji) ali DX format (dx format ima namreč crop faktor-cenejši bodiji večinoma v
kit prodajni varianti))
- vpliv samih objektivov na te formate (FX oz DX)
to so nekatere odločitve, ki te ko postajaš boljši nekako tepejo skozi denarnico...
 0   

mako66 @mako66 25. Maj 2014, 18:03

juvena je napisal/a:

Večina na vprašanje kaj kupiti ti odgovori Odvisno kaj boš fotografiral. Lari fari bom rekla

Niti pod razno ni lari fari. Vsekakor imajo fotoaparati določene lastnosti, katerih namembnost je pomembna tudi pri zvrsti motivov.
 0   

juvena @juvena 26. Maj 2014, 06:48

Ja Matjaž se popolnoma strinjam in podpišem.

Vendar stavek, ki sem ga napisala je imel svoj pomen.
Apel na vse tiste, ki tako odgovorijo. Začetniku je potrebno ARGUMENTIRATI izjavo.
Istočasno pa mu že predlagate kaj kupiti!?

Do zdaj sem pred vsakim nakupiom naletela na isti odgovor;" Odvisno kaj boš fotografirala!", ali pa "Kaj boš to rabila" naj si bo to ob nakupu novega objektiva ali ostale opreme.

Človek, ki sprašuje kaj kupiti potrebuje argumentirane in konkretne odgovore. ...in vsi tisti, ki imamo nekaj izkušenj in predvsem tisti, ki imate več izkušenj bi bili lahko izjemni pri pomoči novopečenim kupcem in bodoči konkurenci.

Predsvsem je potrebno pred vprašanjem :"Kaj boš fotografiral?"začetnikom povedati par tehničnih informacij.

- za katera fotografiranja so primerni fotoaparati FX formata
- za katera fotografiranja so primerni fotoaparati DX formata
- kako to vpliva na objektive itd itd... na vso nadaljnjo nadgradnjo.
- Sama cena body-ja in objektiva pa tudi nekaj pove.
In včasih že zaradi velikih razlik v ceni analiziram izdelek- tudi to je argument, ki ti nekaj pove.

-----------------------------------------------------
primer:
https://nikoneurope-si.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/24073/~/kak%C5%A1na-je-razlika-med-formatom-fx-in-formatom-dx%3F
 0   

Andraž @ASkobi 26. Maj 2014, 08:19

Js prodajam Nikon D5000+fotog. knjige in ostalo opremo. Za več info piši na ZS.

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati