0   

Anže @Anze86 26. Jun 2014, 17:00

imam nikon d5000 in tamron 17-50 brez VC. Naredil sem par testnih slik na katerih sem vedno drugje ostril, od 1. baterije do zadnje po vrstnem redu. Prva in zadnja fotka se mi zdita zelo nejasni oz. zelo ne ostri. Ostale srednje 3 se mi zdijo OK. Uporabim sem tudi flash in povsod enake nastavitve (F5.6, iso 200, čas 1/60). Sprašujem vas ali je za ta objektiv znano, da je tako neoster po robovih, ali delam kaj narobe pri slikanju (ostrim na sredinsko točko in kadriram), kako si lahko drugače pomagam? Drugega objektiva nimam da bi sprobal. Ali je mogoče objektiv v okvari?

Hvala za pomoč

lp

 0   

misfits @misfits 26. Jun 2014, 17:35

Nobena ni v redu. A ti najprej izostriš in potem še nastaviš kader? Potem je verjetno to krivo, da je fokus vedno malo zgrešen. Ko izostriš, ne premikaj več aparata (uporabi stransko točko za tisto kar slikaš levo ali desno), pa čas za vsak slučaj nastavi malo krajši (1/250), če slikaš s flešom.
 0   

Anže @Anze86 26. Jun 2014, 17:40

Vedno ostrim na sredinsko točko. Npr., da slikam neko osebo ki jo želim imeti skrajno levo na sliki: s sredinsko focus točko ostrim osebi na oči, držim do polovice stisnjen gumb, kadriram in nato stisnem gumb do konca. Ali to ni pravilno? Je bolje uporabiti skrajno levo ali skrajno desno ostritveno točko? Bom naredil enak test še tako in prilepim slike.
 0   

misfits @misfits 26. Jun 2014, 17:43

Ja pri osebi, ki je malo bolj oddaljena ni problema, tukaj pri baterijah, ki so pa tako blizu, je pa hitro lahko fokus cm zadaj ali spredaj, če premikaš aparat. Mogoče se motim in je za neostrino res kriv objektiv, ampak preveri še tako, da ne premikaš aparata.
 0   

Anže @Anze86 26. Jun 2014, 17:56

Sem testiral še tako, da nisem premikal aparata, na stranske focus točke, ampak že takoj sem opazil da te točke niso tako "močne" in objektiv potrebuje dalj časa da izostri.Nato sem na aparatu nazaj nastavil na sredinsko točko in vsako baterijo posebej ostril brez da bi premikal aparat (tukaj se mi zdijo vse OK?!?)
Vedno sem mislil, da če ostriš na nek portret npr. s sredinsko točko in focus zakleneš (držiš do polovice stisnjen gumb), nato premakneš kader, da imaš portret npr. na levem robu objektiva in stisneš gumb do konca, da imaš focus tam kjer si prvotno ostril. Ta tehnika potem ne deluje in je bolje uporabiti stranske focus točke ne glede ali slikaš portret od dlje ali bližje?
 0   

misfits @misfits 26. Jun 2014, 18:26

Anze86 je napisal/a:
Vedno sem mislil, da če ostriš na nek portret npr. s sredinsko točko in focus zakleneš (držiš do polovice stisnjen gumb), nato premakneš kader, da imaš portret npr. na levem robu objektiva in stisneš gumb do konca, da imaš focus tam kjer si prvotno ostril. Ta tehnika potem ne deluje in je bolje uporabiti stranske focus točke ne glede ali slikaš portret od dlje ali bližje?


Saj deluje, ampak, če ostriš nekaj na recimo 0,5 m in imaš zaslonko zelo odprto (da je majhna globinska ostrina), se ti lahko zgodi, da ko aparat premakneš v eno smer, razdalja ostrenja ni več enaka in je zato lahko fokus drugje.

Zdaj zgleda bolje, še vedno je včasih malo zgrešeno, robovi pa so res slabi. Za test robov slikaj na večji razdalji recimo kakšno hišo...
 0   

Anže @Anze86 26. Jun 2014, 18:31

Razumem ja, ampak to se mi zdi da bolj drži kadar premakneš aparat naprej ali nazaj in potem ni več v focusu tam kjer si ostril, če pa premakneš aparat desno ali levo bi potem moral focus ostat na istem mestu, saj imaš aparat še vedno v isti "ravnini" kot v prvotnem položaju?
 0   

misfits @misfits 26. Jun 2014, 18:37

Ja, če je tisto na levi kar hočeš ostro enako oddaljeno, kot tisto na sredini kar ostriš, potem je OK.
 0   

Anže @Anze86 26. Jun 2014, 18:54

Ja to razumem. ampak npr.: slikam portret, ozadje je morje - oddaljeno več kot 10 metrov. Ostrim s sredinsko točko na oči in držim do polovice, premaknem aparat v desno - nekam pač na ozadje (portret na levi), medtem še vedno držim gumb do polovice in stisnem do konca. Torej bom imel focus sfaljen? Kaj pa z uporabo gumba AE-L/AF-L. Torej enak motiv. Ostrim na osebo - držim gumb do konca - medtem stisnem še AE-L/AF-L in ga držim - držim oba hkrati, premaknem kamero in stisnem shutter gumb do konca.

Mislim da bi moral imeti v obeh primer focus na portretu (na očeh) ali pač ne? Ok tu je še ena tehnika z uporabo AF-ON ampak ne bi o tem, ker pri mojem aparatu ne deluje tako kot bi moralo.

Sem že tako zakompliciral, da sploh ne znam več slikat smile
 0   

misfits @misfits 26. Jun 2014, 19:10

Anze86 je napisal/a:
Ja to razumem. ampak npr.: slikam portret, ozadje je morje - oddaljeno več kot 10 metrov. Ostrim s sredinsko točko na oči in držim do polovice, premaknem aparat v desno - nekam pač na ozadje (portret na levi), medtem še vedno držim gumb do polovice in stisnem do konca. Torej bom imel focus sfaljen?


ja to bo OK.
 0   

Anže @Anze86 26. Jun 2014, 19:15

Ja ampak enako sem počel pri čisto prvih slikah baterij, in so bile večinoma slabe.
 0   

Andrej @f0r3st727 26. Jun 2014, 20:31

Ja, zaradi razdalje, ki je pri portretu daljša (recimo da je 2 m), se ne opazi, če je fokus za +- 2 cm sfaljen. Pri baterijah pa je različno. Sicer ne vem, s kakšne razdalje si slikal baterije. Probaj še enako ponoviti iz razdalje, s katere slikaš portrete ... smile
 0   

Anže @Anze86 28. Jul 2014, 19:26

Spet se malo oglašam. Vedno bolj opažam da sem razočaran nad objektivom Tamron 17-50 brez VC. Fotografije se mi zdijo predvsem neostre. Po robovih brez ostrine. Kako lahko stestiram objektiv da se bo dalo kaj bolj razbrati kaj je narobe z njim. Prilagajam testne fotke slike z različnimi zaslonkami in pop up flashom, iso 100. Ali se vam zdijo ostre? Ostrenje na sredinsko točko na cvetove.

https://www.dropbox.com/sh/em431t81mu2rwho/AAAJLED8eyw-G7rJ_7ftJUrCa
 0   

JureKos @JureKos 28. Jul 2014, 21:17

Z objektivom ni nič narobe, pač pa je mogoče s tvojimi pričakovanji. Lonček (ročaj in robovi, robovi cvetov) je čisto dovolj oster (edina malenkost, ki bi mogoče bila je da ima objektiv malenkost backfokusa), po robovih pa itak nima smisla nameščati kompozicijsko pomembnejših elementov, tako da ostrina tam ni najpomembnejša. Glede na to da imaš na vseh fotkah glavni motiv v centru in da si ostril nanj ne pričakuj da boš imel globinsko ostrino po celi fotki, še s kompaktom to ni mogoče, če ti te osnove slučajno niso jasne se najprej pouči o tem preden rečeš da je z objektivom kaj narobe.
Predvsem ne travmiraj nad kvaliteto objektiva, imaš verjetno pri tehniki še dovolj rezerve, če bo pa vsebina fotk dobra potem pa tudi malenkostna ''neostrina'' ne bo pretirano odvračalo od sporočila. Če pa je tvoj namen da boš delal 1000% ostre fotke lončkov v stanovanju, potem pa nabavi objektiv za pa tisoč evrov in išči napake tudi pri njem. V glavnem, pojdi fotkaki in ne izgubljaj časa s takimi nesmisli, še enkrat poglej ročaj lončka, objektiv je popolnoma oster (razen 4. fotka, tam si ga nekaj usral), ne pričakuj pa najboljše ostrine pri popolnoma odprti zaslonki, najboljša bo tam nekje med 5.6 in 8, spet so to osnove...

lp
 0   

luka567 @luka567 28. Jul 2014, 22:13

Mene bolj moti takšna osvetlitev s flashem, kot pa kakšno pomanjkanje ostrine(ki ga ni zaznati) na lončku.
 0   

stm @stm 29. Jul 2014, 06:54

Portrete se v bistvu ostri na roko.. vsaj "taveliki" tako delajo smile
 0   

andyz @andyz 29. Jul 2014, 11:16

Pri razdaljah nad 2 m običajno vsi tako fotkamo, kot si opisal. Ostriš na točko in potem kadriraš. Če si "picajzler" ali pa gre za neko cover-page fotko, potem se seveda lahko zabavaš s stranskimi točkami ostrenja. Prav tako tudi pri predmetih pod 2m ali celo pod 1m. Poleg tega nisi napisal (ali pa sem spregledal), pri kakšnih mm si slikal. Globinska ostrina je namreč zelo odvisna od goriščnice. Za običajne goriščnice mora biti ekspozicija vsaj 1/125 s, za goriščnice 200mm in več pa vsaj 1/250-1/500 s !
Če hočeš maksimalno ostre, pa postavi aparat na stativ, dvigni ogledalce ali prizmo, in fotkaj z daljincem ali z samosprožilcem. Pa objekt mora biti povsem statičen, pa vetra ne sme biti, pa tudi osvetlitev mora biti prava, pa blendo zapri vsaj na f7 ali še bolj, ipd.
No, nazadnje pa, če ti še to ni dovolj, pojdi v trgovino in kupi objektiv za 1500.-EU.
andyz
 0   

andyz @andyz 29. Jul 2014, 11:18

Ja, pa še tole - noben objektiv nič ne pomaga, če je fotka stresena. Testiranje ostrine pri 1/60s iz roke je neumnost.
andyz
 0   

komar89 @komar89 29. Jul 2014, 11:31

Mislim da nimaš popolnoma razjasnjenih, pojmov kot so globinska ostrina, zaslonka, ekspozicija...to naštudirej, pol pa slikat v naravo, pa čimmanj forume in teste brat smile
šank, drš me, jst te bom spustu...
 0   

Anže @Anze86 9. Avg 2014, 06:24

Kaj pa na tole pravte. Primerjava tamron 17-50 in nikkor 50 mm 1.8G. Ostreno na začetek slemena na prvi hiši na sredini fotografije. pri tamronu nobene ostrine če gledaš robove hiše drevesa itd, nikkor tako kot mora biti.

https://www.dropbox.com/sh/em431t81mu2rwho/AAAJLED8eyw-G7rJ_7ftJUrCa


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati