http://photographylife.com/nikon-d810-vs-d800-d800e
na isti strani (ki pa se mi zdi, da precej poudarja določeno znamko) imaš precej na temo d800 vs 810 ipd, ima nekaj precej pomembnih izboljšav oz po domače, 810 je vse to, kar bi moral d800 biti že na začetku.
glede večje senzorja pa ne bo držalo, po mojem. če se mene vpraša gre za isti sonijev senzor, kot pri prejšnjem modelu. so pa izboljšali liveview, af, odzivnost, group af točke, prvo dig. zaveso, ki precej zmanjša vibracije itd, torej zadeve bolj za tiste, ki rabijo večjo odzivnost. je pa res tudi v celoti odstranjen low pass filter, ki pri d800e modelu ni bilo čisto ravno tako (to je mogoče res pomembno za res ultra pipetkanje).
senzorji so pa po mojem čisto enostavno sveta sonijeva trojica, ki so potem tudi v alfa (7) modelih ipd. en je za slabo svetlobo/video/šport z manj mpixlov, drugi je za splošno uporabo in tretji za najbolj zahtevne, ki rabijo iztisnit čimveč detajlov ipd. nikon mogoče samo malo bolj procesira oz obdeluje šum kot sony ipd.
res rabiš 36mpix? če ne, potem (če že kupuješ novo), potem zakaj ne d750? za splošno fotografijo po mojem najboljša izbira pri nikonu trenutno v razredu ff formata. no,imaš tudi d610 (bo največ denarja ostalo), ki ima enak senzor kot d750 če se ne motim, samo najbrž ti af ne bo dišal na papirju.