0   

Miran @miran_a 8. Avg 2014, 12:40

En predlog za novo funkcionalnost galerije: blokiranje uporabnika.

Mislim, da bi zelo prav prišla možnost, da bi lahko vsak uporabnik po želji blokiral katerega koli drugega uporabnika, torej da le-ta ne bi mogel komentirati in ocenjevati tvojih fotografij, niti jih ne bi mogel videti.

Namreč dogaja se, da nekateri uporabniki iz same žlehtnobe in hinavščine pod vrhunskimi fotografijami (ali pa pač manj vrhunskimi, sploh ni važno) serijsko lepijo pohvale in ploskajoče smeške in podobno, ocenjujejo pa z enicami (čeprav se ne vidi direktno, se da hitro sklepati, kdo je kakšno oceno pustil). Konkretno vem za en tak primer, uporabnica z imenom Hannah, verjetno jih pa tisti, ki ste bolj intenzivni uporabniki galerije, poznate še več.

Ne pravim, da bi bilo take uporabnike treba izključiti, navsezadnje si tudi zadnji črv na svetu zasluži živeti in je za nekaj koristen, ampak če z nekom nočem imeti nobenega opravka, bi si želel imeti to možnost tudi na nekem "formalnem" nivoju.
 0   

Peter @saintek 8. Avg 2014, 13:29

Blokirat gre vsaj toliko, da ne gre komentirat. Klikneš nik uporabnika in je desno ob imenu gumb blokiraj. Ne vem pa če to prepreči oceno.
 0   

Miran @miran_a 8. Avg 2014, 13:38

Ja, našel. Hvala. No, potem bi bil pa naslednji predlog, da se zraven ikonice še z besedo napiše "blokiraj", podobno kot pri sosednji ikonici piše "pošlji sporočilo". Ker sem že prej iskal, pa zaboga nisem našel funkcije.

Zanima pa tudi mene, če to blokiranje prepreči tudi ocenjevanje ali samo komentiranje.
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 8. Avg 2014, 20:27

Tudi ocenjevanje je potem onemogočeno. Sem pa uporabnico že zablokiral in ji s tem onemogočil nadaljnjo uporabo galerije.
 0   

Miran @miran_a 8. Avg 2014, 22:40

Joooj, zdaj se pa kar krivo počutim. Kot sem zapisal, nimam nič proti temu, da taki osebki uporabljajo galerijo, želel bi se samo jaz osebno izolirati od njih. In kot mi je pokazal Peter, je to itak že od prej možno, tako da sem čisto za brezveze pisal na forum. :oops:

Poleg tega pa jim nihče ne preprečuje, da se ponovno prijavijo s kakim drugim imenom. In za povrh ima tale Hannah še fanta, ki zvesto nadaljuje njeno delo.
 1   

notko @notko 9. Avg 2014, 00:19

Lucifix je napisal/a:
Tudi ocenjevanje je potem onemogočeno. Sem pa uporabnico že zablokiral in ji s tem onemogočil nadaljnjo uporabo galerije.

Zakaj?
Najbolj, da ukineš popolnoma ocenjevanje. Torej od sedaj naprej bom delil vsakemu petke, boš tudi mene blokiral???
Zahvala: cere
 0   

Peter @saintek 9. Avg 2014, 06:27

Notko sam te nimam zakaj blokirat, ker imaš kaj za pokazat in če mi boš kaj napisal bom vzel naznanje. Ne pa tako kot nekateri pametujejo da glava peče, fotke pa slabše kot gsm naredi. Toliko od mene o tem.
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 9. Avg 2014, 08:21

@notko pa si sploh videl kakšna je bila situacija v tem primeru? To, da nekdo, ki skoraj vse fotografije komentira s pohvalo samo z namenom, da jih lahko oceni z najnižjo oceno, je zame popolnoma nespremenljivo in predstavlja samo zlorabo sistema glasovanja.

In Notko, če si vedel za to in takšna dejanja podpiraš, potem pa je situacija kar žalostna...
 0   

notko @notko 9. Avg 2014, 10:56

Lucifix je napisal/a:
@notko pa si sploh videl kakšna je bila situacija v tem primeru? To, da nekdo, ki skoraj vse fotografije komentira s pohvalo samo z namenom, da jih lahko oceni z najnižjo oceno, je zame popolnoma nespremenljivo in predstavlja samo zlorabo sistema glasovanja.

In Notko, če si vedel za to in takšna dejanja podpiraš, potem pa je situacija kar žalostna...

O sistemu glasovanja je bilo veliko govora na forumu. Kot vidiš tudi sam, sistem ocenjevanja se da zlorabiti in ga moraš čimprej zasnovati malo drugače, saj ljudje odhajajo iz tega portala ravno zaradi tega.

Situacija, kot praviš je resnično žalostna, saj obstaja tudi drugačna zloraba in to je ocenjevanje fotk z ocenami 5.

Takrat nihče ne pride jokat in postavljat teme kot jo je postavil uporabnik "amon", češ zakaj mu je uporabnik "AlecaPhoto" dal dvojko in da je to za njega nesprejemljivo.

Tudi sam sem napisal enkrat v vriskaču "pozor trojkarji na pohodu", pa so me eni uporabniki zatežili češ "ja in, a sedaj niti trojk nesmemo dajati".

Torej iz vsega sklepam, da v kolikor nekdo da dvojko, mora napisati cel roman zakaj je dal dvojko in ni dovolj kot je napisal npr. uporabnik AlecaPhoto "Dalec sm od profiča sam mi ni všeč"

Enostavno potem ali izklopi ocenjevanje z dvojkami in enkami, pa bomo vsi dajali trojke, štirke in petke ali pa uvedi še strožje pravilo, da v primeru ocene 2, mora nekdo napisati vsaj ne vem 50 znakov ali več. V kolikor je komentar tipa "fdadfadfadsfasčdfjdfadsfasd", samo da pridobi znake dodaj opcijo prijavi uporabnika in boš avtomatsko dobil prijavo in v primeru prve prijave opozoriš uporabnika, v drugem primeru blokada. Uporabniku, kateremu je pa bila taka ocena uvedena, pa oceno izbrišeš, da se mu ne pokvari povprečje.

Ali to ni dovolj pošteno?

Sedaj še naprej ali smem uporabniku Amon dati dvojko ali mu dam petko za tale moj kometnar:

A ce bi ti dal oceno 3 potem bi bilo vredu? Če se ne upošteva grd bel okvir okol slike, presvetlega neba, pack na nebu, zelene čudne barve na nebu bi bila mogoče ocena 3. Tako pa gre za dejansko slabo sliko.

Zdej, če te pa to žali, potem pa ti pa rade volje stisnem tudi oceno 5, samo da boš zadovoljen.
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 9. Avg 2014, 11:11

@Notko razumem to situacijo, vendar si odgovoril o nečem drugem. Jaz sem pisal o točno določeni situaciji, kjer uporabnik... no preberi še 1x moj zgornji odgovor oziroma še 1x citiram:
Citiram:
To, da nekdo, ki skoraj vse fotografije komentira s pohvalo samo z namenom, da jih lahko oceni z najnižjo oceno, je zame popolnoma nespremenljivo in predstavlja samo zlorabo sistema glasovanja.
 0   

notko @notko 9. Avg 2014, 11:31

Lucifix je napisal/a:
@Notko razumem to situacijo, vendar si odgovoril o nečem drugem. Jaz sem pisal o točno določeni situaciji, kjer uporabnik... no preberi še 1x moj zgornji odgovor oziroma še 1x citiram:
Citiram:
To, da nekdo, ki skoraj vse fotografije komentira s pohvalo samo z namenom, da jih lahko oceni z najnižjo oceno, je zame popolnoma nespremenljivo in predstavlja samo zlorabo sistema glasovanja.

Vem, ampak jaz sem odgovor še razširil dalje v upanju, da se vidi cela slika problema pri sistemu glasovanja v galeriji.

To ni osamljen primer in tako kot so enke ali dvojke problem, so tudi petke problem. V kolikor bi temu uporabniku / ali njemu podobnemu dali petko, grem stavit da se ne bi pritoževal v galeriji.

Skratka kakorkoli potrebne so korenite spremembe v galeriji.
 0   

Miha Fabijan @skopusnik 9. Avg 2014, 11:41

Potem pa naredimo tako kot ima 500px, like varjanto, pa so med popularnimi tiste ki jih dobijo veliko. Kako se tiste "točke" računajo na 500px pa ne vem.
Kdor kasneje zavira, je dalj časa hiter! smile
 1   

notko @notko 9. Avg 2014, 11:49

skopusnik je napisal/a:
Potem pa naredimo tako kot ima 500px, like varjanto, pa so med popularnimi tiste ki jih dobijo veliko. Kako se tiste "točke" računajo na 500px pa ne vem.

Meni osebno je všeč sistem ocenjevanja na portalu www.viewbug.com, kjer pač dobiš oceno tipa "super kompozicija", "odličen kontrast"...lahko tudi več ocen hkrati, "favorit fotka", samo lajk ipd.
Zahvala: skopusnik
 0   

JureKos @JureKos 9. Avg 2014, 14:04

@notko
Sem videl nekje na forumu temo kjer so bile že predstavljene podobne ideje.

Problem ocenjevanja na portalu pa je ta da ocenjujejo ljudje, ki v veliki večini primerov niso niti najmanj usposobljeni za tovrstno početje. Problem je tudi v tem da fotografi ocenjujejo fotografije drugih fotografov. Pri slikarjih temu ni tako, zato so umetnostni zgodovinarji ali kritiki, ki pa sami ponavadi niso slikarji ali umetniki.
Če pogledate kvaliteto povprečnega komentarja na tem portalu, lahko iz tega sklepamo da večina fotografov tu nima pojma o fotografiji onkraj lepih barv in pritiskanja na sprožilec v splošni smeri pogojno zanimivih stvari.
Vsi bi se nekaj radi naučili, noben pa nebi rad imel slabih ocen.
Nekateri bolj vase zaverovani uporabniki pa ne znajo sprejeti kritike, saj se imajo za velemojstre in kljub temu da so napake vidne z aviona jih ne priznajo.
Tisti, ki se imajo za zelo dobre nočejo slabih ocen ki bi jim zbijale povprečje, želijo pa si iskrenega mnenja.
Poglobljen komentar hočejo samo ''boljši'' fotografi, ki pa takega istega komentarja niso pripravljeni podati manj izkušenim kolegom. Dvojna merila, hinavščina?
Dokler bo galerija bazirala na ocenah bo to tekma, ko ne bo ocen se spremeni igra.

Mimogrede. Ko naložiš sliko lahko onemogočiš komentiranje, ali to onemogoči dajanje dvojk in enk pa ne vem.
 0   

Aleš @lial 9. Avg 2014, 14:05

notko je napisal/a:
Meni osebno je všeč sistem ocenjevanja na portalu www.viewbug.com, kjer pač dobiš oceno tipa "super kompozicija", "odličen kontrast"...lahko tudi več ocen hkrati, "favorit fotka", samo lajk ipd.

Podobno pravilo velja na Foto-naravi. Če ti je všeč, pohvališ, če ti ni, si pač tiho. Lahko prilepiš kakšnega od smajlijev, ali pa še to ne.
Vendar to ni všeč vsakemu. Videti je, da so nekateri kar bolni, če ne morejo stresat svojega negativizma po forumih in galerijah.
Še posebej, ko se bliža polna luna grin grin
 2   

Uroš Miklavčič @Ulrich 9. Avg 2014, 14:11

A lahko, lepo prosim, enkrat pokopljemo lastne ege in objavljamo fotografije, ker radi delimo svoje delo in se ne obremenjujemo več kake ocene kdo dobi? To z ocenjevanjem je tema vsak teden in točno je jasno, da nikoli ne bo ustreženo vsem. Vedno se bo našel nekdo, ki mu nekaj ne bo všeč. Če bi pol toliko časa kot ga vložite v komentarje namenili svojim fotografijam bi lastnoročno doprinesli veliko več h kakovosti fotografij v galeriji.

Pa sej vem, da niste vsi taki ampak določeni ljudje se pa bolj obremenjujejo z delovanjem portala kot z lastnim delom. In še nekaj - zgoraj zapisano ne leti na kakšnega posameznika neposredno ampak je zapisano splošno opažanje in ne mi jamrati, če ste se lastnoročno identificirali v zapisanim. To leti na vse in na nikogar hkrati. Vsak izmed nas je v določeni točki ustrelil kakšnega kozla v tej smeri in čas je, da končno zaključimo s tem frustracijami.

Še ena misel: bi še vedno tako veselo opletali z jeziki, če bi bili podpisani z imenom in priimkom?
Zahvala: cere, Brusli
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 1   

JureKos @JureKos 9. Avg 2014, 14:22

@Ulrich
Lepo napisano. Povzetek bi se lahko glasil: ''Grow up, get over yourselves.''
Zahvala: cere
 0   

cere @cere 9. Avg 2014, 19:02

Bravo @Ulrich !
Mogu sem se oglasit ker me zanima, če se komu kaj plačuje v primeru boljše ocene al zakaj se pač ljudje, ki objavijo sliko, da pokažejo delo ostalim in želijo imeti oceno dela, potem ko ocena ni po pričakovanju pritožujejo zakaj je tako?

Potemtakem je tudi to narobe, da sam ko si ogledujem slike ocenjujem običajno samo tiste ki so mi všeč z 4 kami ali 5 kami? Žal potem tudi to ni pravično? Se pravi sem nepravičen do ostalih ker ne ocenim tudi slabše? Morda bi bil dovolj Like gumbek več lajkov večji seštevek ocen kot na 500px.
 2   

JureKos @JureKos 9. Avg 2014, 20:56

Po Gaussovi krivulji bi morale biti ocene v približno takem razmerju, primer služi zgolj kot primer in ne kot dejstvo:
5% fotografij ocenjenih z 1
15% fotografij ocenjenih z 2
60% fotografij ocenjenih s 3
15% fotografij ocenjenih s 4
5% fotografij ocenjenih s 5

Res ne vem kaj vihate nosove, če vam kdo oceni fotografijo s 3, po definiciji na tem portalu to pomeni dobro fotografijo. Ali res večina avtorjev tukaj misli, da je vse kar objavijo na tem portalu skoraj da presežek oz. na nivoju zgornjih 20%, da ne rečem 5%. To bi pomenilo, da je vsaka druga fotografija tukaj vrhunske kvalitete. Če dobro pogledate sestavo na portalu, je precej očitno kdo sodi v zgornjih 5%, veliko tistih, ki so v zgornjih 20% misli da so v zgornjih 5% in se temu primerno tudi vedejo, kjub temu da večina njihovih del sodi v srednjih 60%. Spodnjim 20% je večinoma vseeno da so tam, problem nastane ko rečete komu iz srednjih 60% ali zgornjih 20% da kakšna njegova fotografija sodi v spodnjih 20%.

Sprijaznite se, večina fotografij, z izjemo zgornjih 5% in še kakšne, je pač klišejskih kopij preizkušenih formul in stilov. Pozna se tehnična dovršenost, a to v večini primerov še ne opravičuje visoke ocene, fotografije so v večini lepe, redko pa so kaj izjemnega, da ne rečem originalnega. Portal je amaterski in večina ljudi tukaj počne to kar je napisal Ulrich, deli fotografije. Vse preveč pa je obnašanja v stilu ''pivske'' teniške lige kjer se igralci ure in ure po tekmi ob pivu prerekajo ali je bila žoga znotraj igrišča ali ne.
Zahvala: cere, Brusli
 0   

notko @notko 9. Avg 2014, 21:34

@Jure Kosmač

Dobro povedano. Tudi sam sem že pisal, da je sistem ocenjevanja zelo čuden. Fora je tle na portalu, da eni zmazki dobivajo kar neke petke, pa štirke in to so zmazki, ki niti ustrezno poravnani niso, s packami na senzorju (torej niti z brushem niso odstranjeni), potem lens fleri in podobno.

Po drugi strani pa imaš fotke, kjer mogoče si ne zaslužijo ocene pet, ampak se le vidi, da je fotka šla skozi neko klasično obdelavo (torej vsaj zgoraj naštega ni na slikah), pa dobijo oceno 3 ali pa ostanejo neocenjene.

Gaussova krivulja, katero si prezentiral pa žal ni usklajena s tem portalom.

Do jutri lahko o vsem tem pišemo, ampak kot sem / smo že pisali je potrebna korenita sprememba v ocenjevanju fotk.

P.S. Pa da ne bo nekdo slučajno dobil obučutek, da se delam pametnega ali kaj, tudi sam sem dajal fotke, kjer je bila sfaljena kompozicija, pa kot n00b sem spraševal kaj so za neke čudne barvne anomalije na slikah, ker nisem niti vedel kaj pomeni chromatic aberration, ampak so bile potem takrat na mestu ocene 3, 2.

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati