0   

Goran Vadlja Kamenjašević @GoranVadljaKamenjasevic 21. Avg 2014, 09:30

Pozdav.

Če bi si kdo vzel tri minute časa in mi pomagal bi mu bil zelo hvaležen. Kopujem si prvo bliskavico, ker v kratkem načrtujem slikanje krsta in mislim da v cerkvi bo ta nujno potrebna.
Ker pa nimam pojma o blsikavicah kot tudi ne o tem koliko bo stvar izboljšala moje fotografije sem se odočil da bom za začetek kupil nekaj cenejšega.

Pa sem zadevo začrtal pod sto evrov in prišel se do dveh modelov:
Bliskavica METZ 44 AF-1
Yongnuo YN-560 II

Koker sem gledal bi mi ta TTL lahko v začetku dosti pomagal da nebi čez celotno iskanje iskal prave nastavitve bliskavice? Ga pa Yungnuo nima če sem prav ugotovil, ampak po drugi strani pa je dosti močnejši? ali se motim?

No konec koncev je moje vprašanje samo a se mi splača kupiti katero od teh dveh modelov ali bi moral iskat prav Nikonov ki bo minimalno dvakrat dražja?

Hvala za pomoč.
 1   

komar89 @komar89 21. Avg 2014, 10:03

Če ne boš originala, potem sigurno Metz. Uporabljam 58 AF1 na canonu in ga lahko samo pohvalim. Daje enake ali celo bolj konstantne rezultate od originala (430ex2). Priporočam da vzameš močnejšo verzijo če boš slikal v cerkvi, znajo bit stene in stropi precej oddaljeni in potem ne rabiš toliko navijat ISO-ta da dobiš efekt od fleša.
Drugače pa TTL obvezno, je precej hitrejše, samo kompenziraš po potrebi. Čeprav nevem, mogoče kakšni stari mački še uporabljajo manual tudi za hitre akcije
 0   

ant-dj @ant-dj 21. Avg 2014, 14:09

Meni je dobro delala sigma 530, zadovoljen sem tud z nissin di622, sicer pa je nekdo nekaj časa prodajal sigmo 610 in bi bila fajn nakup.

LP
 1   

porkoja @porkoja 21. Avg 2014, 18:15

Moje videnje glede fotografiranja v cerkvi je sledeče:
V kolikor imaš aparat, ki pri ISO3200 naredi kar se šuma tiče, še vedno gledljive in fotografije in zajame vsaj zadovoljivo veliko detajlov, potrebuješ samo še objektiv s fiksno zaslonko vsaj f2 in lahko celoten krst fotografiraš brez bliskavice.
Prednost je v tem, da boš ujel fantastično ambientalno svetlobo kakršna je v cerkvah zelo pogosta že bodisi zaradi barvnih vitražev na oknih kot tudi velikosti prostora in različne osvetlitve, ki pronica skozi cerkev.
Druga prednost, ki jo jaz vidim, je v tem, da si neopazen in nemoteč za okolico. Razen, da se sliši škljoc, škljoc... čez čas več noben ne bo opazil ali si naredil 50 ali pa 300 fotografij. Dokler pri bliskanju si ljudje hitreje zapomnijo.
Jaz med krsti in porokami v cerkvah, uporabim fleš izključno za skupinska fotografiranja na koncu, da so portretirani videti takšni kot so, brez kakšnih debelih podočnjakov, zatemnjenimi očmi ipd.

V kolikor pa res moraš posesti po bliskavici ali pa bi jo rad že imel zaradi boljšega občutka, pa priporočam za začetek, da ima obvezno ETTL. Saj tako prilagajaš zgolj odklon EV v plus ali minus, dokler pri manualnem obnašanju bliskavice, moraš že sam oceniti ali potrebuješ moč 1/16 ali kar 1/4.
Pri tej ceni bo Metz vsekakor boljša izbira. Pri Yongnuo je celó tako, da teh bliskavic jaz še nekaj časa ne bi priporočal za kakršnokoli resnejše delo na terenu (fotoreporterstvo, poroke, krsti ipd.). Jih imam nekaj različnih Yongnuo bliskavic v lasti in sem jih že nekajkrat testiral na resnejših zadevah ter povem, da zadeva še vedno ni 100%. K sreči sem imel backup bolj resnih bliskavic, ampak kljub temu sem se ustrašil in moral za trenutek prekiniti fotografiranje.
Jaz bi na tvoj seznam dodal še kakšno Sigma EF-500 DG super ali kateri novejši model. Ta bliskavica nima neke cene, je pa precej zmogljiva. Pri bliskih žal ni konstantna, ampak to boš na terenu z marsikatero bliskavico doživel, sploh, če bi jo preforsiral (zaporedno bliskanje na polni moči, slabe baterije ipd.).
 0   

Goran Vadlja Kamenjašević @GoranVadljaKamenjasevic 23. Avg 2014, 17:22

Hvala vam za odgovore in pomoč glede na to da ste vsi tako predlagali sem si vzel Metz-a.

Aparat (Nikon D3100) mam tak da mi pri ISO3200 slike niti malo niso všeč, mam pa na srečo 35mm f1.8 objektiv, ki mi bo verjetno dosti pomagal pri slikanju v cerkvi.. Bom že pred drugimi šel v cerkev in prvo probal slikat brez fleša da vidim kako bojo slike izgledale, ker mi pravijo da je cerkev dosti bolj svetla od mojih pričakovanj. Če pa nebo šlo bom pa poskusil z Metz-om, za katerega sem se odločil po vse vaših odgovorih.

Imam pa eno vprašanje: Neznam je pokreniti v Slave mode. Bliskavico pač dam dol iz fotoaparata jo nastavaim na slave mode in z fotoaparatom pač slikam z tisto bliskaco ki je na njemu. In koker sem razumel to tehnologijo bi naj biisk tiste iz fotoaprata sprožil to slave in bi še ona blisknila, ali sem kaj narobe razumel?
 0   

komar89 @komar89 23. Avg 2014, 17:57

Nimam sicer zelo veliko izkušenj s slikanjem v cerkvah vendar bi jaz, v primeru da ti ni všeč naravna svetloba, samo doosvetljeval z odbijanjem od stene, se da dobit dobre rezultate. V vsakem primeru pa imaš določeno kontrolo nad svetlobo, ki je brez fleša nimaš...ne moreš npr. premikat starše in župnika če ti pada svetloba z napačne strani itd.

Za slave mode pa poglej pod SEL ,REMOTE, puščica dol, mislim da je nekaj takega vsaj na mojmu je tako.
šank, drš me, jst te bom spustu...
 0   

baki flex @bakiflex 27. Avg 2014, 09:56

Da ne odpiram nove teme bom kar tukaj vprašal za mnenje o bliskavici na tem linku...

http://www.ebay.co.uk/itm/Triopo-TR-586EX-Wireless-TTL-Flash-Speedlite-for-Canon-EOS-70D-700D-as-YN-565EX-/331150995152?pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_CameraFlashUnits_JN&hash=item4d1a232ed0

Gre za mojo prvo bliskavico za Canona 650d. Sem začetnik hobi fotograf, ki bi jo uporabljal pri priložnostnih posnetkih...


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati