0   

Softbulletin @softbulletin 21. Avg 2014, 10:56

Pozdravljeni,

odločam se za nakup novega 24inch monitorja. Glede na to, da se do 250 eu dobi spodoben monitorc nekak ne bi šel čez ta budget, monitor pa hočem v prvi vrsti koristit za obdelavo fotk ( ne rabim za igrice...).

Gledam omenjena dva: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_p2414h.htm ali http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2414h.htm .

Zavedam se da je potrebna za resno delo( za to kar sem opisal) kalibracija zaslona, ne vem pa kolikokrat na mesec (leto?) je to potrebno napraviti - nimam še s tem izkušenj.... Kar je razvidno iz teh dveh testov dveh monitorjev je da je ''tovarniško'' bolje nastavljen U model, vedar ga po umerjeni kalibraciji P model prekaša.

Dell U 2414''iz škatle''
Delta E average 1.5
Delta E maximum 3.3

Po kalibraciji pa:
Delta E average 0,5
Delta E maximum 1.6

Dell P2414 ''iz škatle''
Delta E average 3.2
Delta E maximum 6.0

kalibriran;
Delta E average 0,3
Delta E maximum 0.8

black point 0,12 ( oba enako), uniformity of luminance imata obadva tud zlo pdobne karakteristike.
Kakšne so te razlike v tej specifikacijah ( delta e), a se to vidi na uč??, jest enostavno nimam pojma smile pa na koliko časa kalibracija ???'

cene na mimogrede je pa mislim da 35 eu razlike ( U je dražji).


Zaželjeno, da tisti, ki se malo bolj spoznate na te monitorje in kalibracijo oz vse okol tega komentirajte smile.....
 0   

iztok @izo 21. Avg 2014, 11:43

tako, prva stvar vredno omembe (po mojem) je, da so lcd zasloni manj podvrženi "staranju" slike kot so (bili) klasične crt omare (čeprav dejansko imajo kakšni res dobri še vedno določeno prednost glede prikaza slike, samo danes le še redki vztrajajo).
torej jst bi rekel, da na lcd-jih ni potrebna tako pogosta kalibracija, mogoče kaj pa vem, enkrat na mesec-dva (o tem se bi dalo verjetno pričkat). na crt je bilo treba bolj pogosto, ker imajo prikaz slike preko el-magnetne tuljave ipd in jih je bilo potrebno redno kalibrirat. pri lcd-jih se "stara" samo osvetlitev za lcd matriko, torej neonke ali led-ice, ki ne toliko vplivajo na samo barvno uravnoteženost ipd (razen pri rgb led osvetlitvi, ki izravnava wb ipd), vplivajo pa na kaj drugega.
druga stvar pa so samo pogoji, v kateri delaš in koliko se spreminjajo (umetno/naravna svetloba, barva predmetov v prostoru, vse to vpliva na prikaz oz dejmo rečt dojemanje slike na zaslonu. načeloma naj bi za vsako spremembo na novo skalibiral zaslon ipd, čeprav je idealno okolje nevtralno, torej brez motečih elementov, ki vplivajo na prikaz slik, z konstantno "skalibirano" umetno osvetlitvijo prostora itd itd, pač profesionalno okolje za delo. tam pridejo do izraza vse tisti indeksi, ki si jih našteval. za domače okolje je bolj pomembno to, da imaš v grobem monitor skalibriran na nek standard (kar je point kalibracije), kar omogočijo kalibratorji ali recimo tovarniška kalibracija, ki je bila opravljane v mislih na "domače" okolje, vsaj v tem cenovnem obsegu. sam sem sicer mnenja, da je bolje imet lastni (dober) kalibrator in predvsem softwer, s katerim stalno kontroliraš monitor, s tem tudi nekako kompenziraš "staranje" (vendar kot pravim, je pri lcd-jih mogoče tega manj) in okolje.
toliko malo filozofiranja, ampak mogoče ti bo kaj bolj jasno zdej. tako na pamet, bi rekel, neke grozne razlike ni, vzami lepšega (malo za šalo, malo za res), gre za isti tehnologijo in domet.
 0   

Softbulletin @softbulletin 21. Avg 2014, 12:26

@Iztok hvala!

Sedaj vidim, ravno danes sem dobil reklamo v kaslc in vidim pri enem trgovcu je P2414 že 180eu. To je najcenejša cena za omenjen monitorc smile. Se pravi je 50 eu razlike smile.... zdej pa sam pogledat če je U res za 50 eu lepši ( hec ) hhehe
 0   

Softbulletin @softbulletin 21. Avg 2014, 14:01

Zanimivo! ''An Nvidia GTX 780 was used on our test system and we tested both DisplayPort and HDMI – with interesting results. When using either DisplayPort or HDMI the GPU sent out the wrong colour signal (‘Limited Range RGB 16-235’ instead of ‘Full Range RGB 0-255’). This reduced gamma, skewed white point, hugely impacted contrast and simply gave everything a washed out look. We are quite used to seeing this with Nvidia GPUs connected via HDMI as that is their default behaviour – treat the connected device as an HDTV. But we aren’t used to seeing this over DisplayPort which is currently a PC-only output. We tested the ‘MiniDP’ port as well as the full sized DP port using both DP 1.1 and DP 1.2. The screenshot below shows that the native resolution of the monitor (1920 x 1080) is listed under ‘Ultra HD, HD, SD’ as ‘1080p, 1920 x 1080 (native)’ when connected by DisplayPort. This list of resolutions is designed for output in RGB 16-235 to devices such HDTVs.'' https://pcmonitors.info/reviews/dell-u2414h/#!prettyPhoto
 0   

iztok @izo 21. Avg 2014, 17:25

ja, zdej vidim, da je tist iz U serije (in je tudi bolj usmerjen v multimedio- audio priklopi ipd) na hdmi priklop (brez možnosti dvi glede na navedbe testa), tist iz P pa na klasični DVI.
jst bi rekel, da se za delo drži potem P serije. če nima možnosti DVI priklopa, bi se jst temu izognil.

čist tako osebna opazka, ki gre tudi na tv-je ipd: mene ti super tanki okvirji precej motijo, ker ne dajo dovolj vizualno ločnice med ozadjem in sliko na monitorju. osebno mi tudi grše zgleda, ampak to so pač trendi.

oz. če smo ravno pri dizajnu, meni še vedno najbolj potegne sonijeva monolith serija iz 2010, bolj kot ne nove zadeve.

 0   

stm @stm 22. Avg 2014, 13:14

Samo pripomba iz moje strani:
imam Della, nikoli ga nisem kalibriral, sem pa vedno urejal barve pri naravni svetlobi (ne direktno v monitor, se razume). Ko so se fotografije razvijale, so bile barve take, kot je treba smile


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati