0   

Foto Graf @FotografLL 24. Avg 2014, 14:35

Lastim 50D z objektivom Canon 18-200mm. Uporabljam ga predvsem za potovanja in landscape fotografijo. Kako naj izboljsam svoje fotografije? Je bolje kupiti 70D ali kaksen L objektiv? Samo potem verjetno rabim se FF body.
 1   

Mark Jarc @MarkJarc 24. Avg 2014, 15:02

Svojih fotografij ne boš izboljšal samo z držajo opremo, ampak z vajo, veliko fotografiranja, prebiranja knjig, na koncu tudi kakšen tutorial o obdelavi. Meni je najbolj pomagal Serge Ramelli.
https://www.youtube.com/user/cmoeu
http://photoserge.com
Zahvala: grofRobert
Lp Mark Jarc
 0   

Foto Graf @FotografLL 24. Avg 2014, 19:02

Mislim, da mi znanja ne manjka. Ne recem, da vse vem ampak nisem nevesc teorije. Prosim vas le za pomoc pri nakupu. Hvala!
 2   

porkoja @porkoja 24. Avg 2014, 19:51

Brez zamere ampak imam občutek, da tudi nakup bodyja tipa 70D in celó L objektiva, ne bo bistveno izboljšal fotografij. Nakup aparata s full frame senzorjem pa sploh ne vem, če je nujno zlo pri tovrstnem tipu fotografije.
Poznam osebo, ki s kompaktnim aparatom tipa Canon G serije, dela odlične fotografije in poznam osebo, ki kljub temu, da si lasti Canon EOS 1Dx in tri zelo drage L objektive, nikoli ne naredi nič posebnega.
In imel sem priliko večkrat tako spoznati ljudi, ki so rekli, da fotografirajo že 20-30 let, si lastijo profesionalne fotoaparate ipd., ko so mi pa poslali ali me usmerili kje naj si ogledam njihove fotografije, pa sem potreboval vsaj pol ure, da sem premislil kaj bi jim napisal, da jih ne bi užalil.
Kadar sem premišljeval o prodaji določenega kosa foto opreme, sem naredil tako, da sem na netu preveril kaj pa drugi ljudje delajo z enako opremo kot si jo lastim sam. To ni težko najti. Že na strani flicker npr. vpišeš tip aparata (Canon EOS 50D) in ti bo pokazalo vse fotografije narejene z njim, pod mnogimi bo tudi pisalo s katerimi objektivi so narejene.
In takrat sem se zamislil in recimo tudi spoznal, da ni problem v opremi, ampak v meni, ker nisem znal videti kar so videli drugi, nisem znal tega smiselno in privlačno uloviti v objektiv in konec koncev nisem fotografijam dodelil smiselne (privlačne) obdelave. Tudi, ko sem to počasi z leti osvojil, sem še vedno ostal na prvotnem fotoaparatu. Šele leta pozneje, ko sem pri določenem tipu fotografije (modna, koncertna) opazil, da me oprema omejuje, sem po dobrem premisleku presedlal v full frame razred. Ampak samo za določeno zvrst fotografije. Za vse ostalo, mi APS-C še vedno odlično služi.
70D je vsekakor veliko boljši aparat napram 50D, ampak tudi s tem, ki ga imaš, se da narediti krasne fotografije.
Objektiv pa prav tako kar se tiče pokrajinske fotografije, ni spet tako slab. Mogoče potrebuješ le kakšen filter na njem, igranje s časi zaklopa ipd. Sicer pa še zadnji nasvet: vsaj tričetrt fotografij objavljenih v raznoraznih spletnih galerijah, je močno obdelanih (predelanih). Zato nikar ne upaj, da boš izključno s katerim koli aparatom ali objektivom, uspel doseči to kar vidiš. Za to je potrebno veliko igračkanja v postprodukciji in kdaj pa kdaj tudi posebno grobega posega v sam motiv.
S 50D bi bilo dobro investirati v kakšen "pokrajinski" objektiv tipa ultra-širokokotnik kot je npr. Canon 10-22 ali kaj temu podobnega.
Zahvala: Brusli, Marky
 0   

Anja88 @Anja88 24. Avg 2014, 20:24

Dober odgovor!

Poznam punco, ki ima canon 60d in z njim naredi odlične fotografije športnih posnetkov. Je res, da ima sedaj temu primeren objekti,v 70-200 f 2.8 USM...ampak tudi pred tem je s tistim, kar je imela potegnila maximum in to odličen. Pa je imela zoom 18-200, ki je daleč od idealnega za športno fotografijo, hitro in nepredvidljivo premikajočih se predmetov.

Teorijo je treba spravit v prakso. Dobra oprema pomaga samo v primeru, če jo znaš izkoristit. Pa znanje obdelave fotografij.
 0   

Andrej @biondo 24. Avg 2014, 20:25

Kupi raje dobro stojalo in se nauči lepit skupaj fotke v panoramo.
To je moj nasvet.
 0   

Janez Ule @ulej 24. Avg 2014, 20:41

Tudi sam predlagam investicijo v stojalo.
 0   

notko @notko 24. Avg 2014, 22:01

Tudi jaz se strinjam s porkojom, ampak še vedno dajem + za nakup boljše opreme.

Lahko narediš tako kot sem jaz. Najprej investicija v boljši objektiv in spremljaš svoje delo, nato pa še investiraš v boljši body.

Tako sem sam iz Canon 600D+18-55 IS presedlal na Canon 70D +15-85mm USM in razlike so očitne.
 0   

Foto Graf @FotografLL 25. Avg 2014, 06:56

Pa sploh bo kaksen efekt, ce dam na 50D L objektiv?
 0   

misfits @misfits 25. Avg 2014, 07:07

Sploh ni pomembno, da je L, bolj je važno kater objektiv je, lahko je tudi efs in naredi boljše slike. Odločaj se raje na podlagi goriščnic, ki jih rabiš.
 0   

Ratter @Ratter 25. Avg 2014, 08:53

L objektivi bi naj imeli drugačno (boljšo) strukturo stekla.
Steklo L objektivov bi naj imelo manj popačenj in posledično so fotke ostrejše.
 1   

Jernej Lasič @Sviri 25. Avg 2014, 11:16

Pozabi opremo in L objektive, ker jih očitno ne rabiš.
Ko boš točno vedel zakaj kupuješ drugo, boljšo opemo, takrat bo pravi čas za nakup.

Jasno je, da si želiš boljših fotografij. Ampak oprema tu nima kaj dosti vpliva (vsaj body in objektivi. stojala, filtri itd. so druga pesem). Kar rabiš je le vaja.

Tudi to pozabi, da so fotke z L objektivi ostrejše. To nima nikakršne teže pri izpovednosti fotke. Naredi max kar se da z obstoječo opremo, pa boš potem šaltal, ko boš vedel zakaj. Sam imam FF body in kar nekaj vrhunskih objektivov, pa sem si v želji po učenju in izboljšanju kupil 60 let star 6x6 aparat, ki ni ne pretirano oster, kaj šele "zmogljiv". Pa sem se z njim marsikaj naučil.
Zahvala: Brusli
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Foto Graf @FotografLL 25. Avg 2014, 12:48

Zdaj pa govorite kot, da bi ze vsi videli moje fotografije. Tisti, ki se na stvar spoznajo so mi ze velikokrat rekli, da ne vedo kako lahko tako dobra fotografija nastane s taksno opremo (prej sem imel 1100D). Filtre im tudi kupljene tako, da tu tezko kaj naredim. Ne mi zdaj, da bom s stojalom naredil boljse fotke, hehe.
 0   

Matic Zalaznik @LazyBones 25. Avg 2014, 12:54

smile sviri in porkoja sta lepo povedala...

ne predstavljam si pa biti brez stojala pri pokrajinski fotografiji... sicer ne fotkam pokrajin veliko bi ti znal pa Peter -saintek veliko povedat o tem...

Sigurno je pa veliko post produkcija pri tej zvrsti fotografije in pa s filtri in stojalom je to to... potem se nadgrajuje ostala oprema...
 0   

misfits @misfits 25. Avg 2014, 12:58

FotografLL je napisal/a:
Tisti, ki se na stvar spoznajo so mi ze velikokrat rekli, da ne vedo kako lahko tako dobra fotografija nastane s taksno opremo (prej sem imel 1100D).


Potem se očitno ne spoznajo dovolj.
1100d, 50d ali pa 70d, z vsemi lahko narediš praktično enako pokrajinsko fotko.
 0   

samos1111 @samos1111 25. Avg 2014, 13:51

Citiram:
Zdaj pa govorite kot, da bi ze vsi videli moje fotografije.

Nope. Vsi govorijo kot da jih sprašuje en ki ne ve kaj bi rad in ne ve kaj mu fali in ni pokazal nobenih fotografij grin
 1   

Andrej @biondo 25. Avg 2014, 13:57

Ma diopovero!

Kaj se pokrajinsko fotografijo naredi v preži s telezum objektivom 2.8 in rafalnim proženjem?!?

Začni raje s sony kopaktom in funkcijo panorama sweep...
Zahvala: MarkJarc
 0   

Jernej Lasič @Sviri 25. Avg 2014, 14:23

FotografLL je napisal/a:
Zdaj pa govorite kot, da bi ze vsi videli moje fotografije. Tisti, ki se na stvar spoznajo so mi ze velikokrat rekli, da ne vedo kako lahko tako dobra fotografija nastane s taksno opremo (prej sem imel 1100D). Filtre im tudi kupljene tako, da tu tezko kaj naredim. Ne mi zdaj, da bom s stojalom naredil boljse fotke, hehe.


Potem pa jim lepo povej, da pojma nimajo.
Glej, zaradi mene zapravi 5.000€ za novo opremo, lahko tudi 10.000€. Ampak ti vsi tukaj garantiramo, da zgolj zaradi opreme fotografije ne bodo nič boljše. Lahko da bodo malo bolj ostre in malenkost boljša kvaliteta izrisa slike, da bo rokovanje malo lažje in bolj udobno... ampak sama fotka je odvisna od tebe in ne od opreme. Pol fotke je pa itak tudi postprodukcija.

Boš presenečen, kaj vse stojalo naredi. Ne stabilizira samo aparata. Ko postaviš stojalo, začneš malo bolj razmišljati. Preveriš situacijo, natančno skadriraš, se umiriš, premisliš.... ja, znajo bit boljše fotke.
 0   

komar89 @komar89 25. Avg 2014, 14:31

Moj predlog je, prodaj vso opremo in prešaltaj na FF, zakaj pa ne. Nikjer ni zapisano da je FF rezerviran samo za profiče. Mislim da lahko prideš skozi za 1500-2000 evrov, recimo rabljen 5D mk2 plus kakšna sigma 12-24 plus stojalo. Ker pri crop aparatih je praktično isti šmorn vse, ni večje razlike v samih senzorjih, malce večji preskok je šele na FF. Normalno pa ne gre brez tapravih objektivov, znanja in postprodukcije kot so že ostali povedali.
 2   

notko @notko 25. Avg 2014, 17:37

Naj ti bo ta video v pomoč pri odločitvi in pravilnemu vrstnemu redu nakupa opreme.

https://www.youtube.com/watch?v=hk5IMmEDWH4&list=UUuw8B6Uv0cMWtV5vbNpeH_A

Odgovor je pa zelo enostaven in sem ti ga tudi že predlagal. Najprej nakup objektiva nato kasneje še nakup fotoaparata.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati