Brez zamere ampak imam občutek, da tudi nakup bodyja tipa 70D in celó L objektiva, ne bo bistveno izboljšal fotografij. Nakup aparata s full frame senzorjem pa sploh ne vem, če je nujno zlo pri tovrstnem tipu fotografije.
Poznam osebo, ki s kompaktnim aparatom tipa Canon G serije, dela odlične fotografije in poznam osebo, ki kljub temu, da si lasti Canon EOS 1Dx in tri zelo drage L objektive, nikoli ne naredi nič posebnega.
In imel sem priliko večkrat tako spoznati ljudi, ki so rekli, da fotografirajo že 20-30 let, si lastijo profesionalne fotoaparate ipd., ko so mi pa poslali ali me usmerili kje naj si ogledam njihove fotografije, pa sem potreboval vsaj pol ure, da sem premislil kaj bi jim napisal, da jih ne bi užalil.
Kadar sem premišljeval o prodaji določenega kosa foto opreme, sem naredil tako, da sem na netu preveril kaj pa drugi ljudje delajo z enako opremo kot si jo lastim sam. To ni težko najti. Že na strani flicker npr. vpišeš tip aparata (Canon EOS 50D) in ti bo pokazalo vse fotografije narejene z njim, pod mnogimi bo tudi pisalo s katerimi objektivi so narejene.
In takrat sem se zamislil in recimo tudi spoznal, da ni problem v opremi, ampak v meni, ker nisem znal videti kar so videli drugi, nisem znal tega smiselno in privlačno uloviti v objektiv in konec koncev nisem fotografijam dodelil smiselne (privlačne) obdelave. Tudi, ko sem to počasi z leti osvojil, sem še vedno ostal na prvotnem fotoaparatu. Šele leta pozneje, ko sem pri določenem tipu fotografije (modna, koncertna) opazil, da me oprema omejuje, sem po dobrem premisleku presedlal v full frame razred. Ampak samo za določeno zvrst fotografije. Za vse ostalo, mi APS-C še vedno odlično služi.
70D je vsekakor veliko boljši aparat napram 50D, ampak tudi s tem, ki ga imaš, se da narediti krasne fotografije.
Objektiv pa prav tako kar se tiče pokrajinske fotografije, ni spet tako slab. Mogoče potrebuješ le kakšen filter na njem, igranje s časi zaklopa ipd. Sicer pa še zadnji nasvet: vsaj tričetrt fotografij objavljenih v raznoraznih spletnih galerijah, je močno obdelanih (predelanih). Zato nikar ne upaj, da boš izključno s katerim koli aparatom ali objektivom, uspel doseči to kar vidiš. Za to je potrebno veliko igračkanja v postprodukciji in kdaj pa kdaj tudi posebno grobega posega v sam motiv.
S 50D bi bilo dobro investirati v kakšen "pokrajinski" objektiv tipa ultra-širokokotnik kot je npr. Canon 10-22 ali kaj temu podobnega.