0   

matej-h. @kompaa20 27. Avg 2014, 17:01

Vprašanje za poznavalce dela v temnici.

Ker sem začetnik in sem pričel z nabiranjem izkušenj predvsem s prekomerno porabo sicer dragega papirja me zanima mnenje poznavalcev glede tehnike razvijanja ČB povečav na papirju, o tem kako je najbolje določiti čas ekspoziture.

Uporabljam Meopta Opemus povečevalnik, z 80mm lečo (za 35mm in 6x6 format negative). Edini papir, ki ga imam trenutno na voljo je Fomaspeed variable RC 311. Seta multigrade filtrov za določanje kontrasta trenutno še nimam. Ne glede na pomanjkanje opreme sem opremo preizkusil in izdelal par fotk (razvijalec Fomatol LQN 1+4, stop in fixer pa sta univerzalna). Dobil sem pogojno zadovoljive rezultate (glede na nivo izkušenj) pri časih od 0,8s do 1,2s (pri popolnem zaprtju zaslonke na leči oz pri f22). Vse nad 2s je izgledalo kot popolnoma "prežgano". Kaj menite?

Razumem, da bodo multigrade filtri malce podaljšali te čase (ca 2x) a se mi zdijo vseeno prekratki. Med brskanjem po formuih sem naletel na debate kjer razpravljajo o 16s in daljših časih (tja do 30s ali več), ki omogočajo še razne "burn" /"dodge" korekcije, itd. Luč domače temnice, ki jo uporabljam ima rdeč filter in vse kaže na to, da je filter luči dober saj ni pustil nobenih sledi na prvem razvitem papirju, ki sem ga namensko direktno izpostavil tej luči za eno minuto, preden sem ga razvil. Edina opcija za izboljšanje, ki jo lahko izpostavim sam se navezuje na jakost opalne žarnice v povečevalniku. Žal pa nisem nikjer zasledil informacije o tem kakšna je priporočljiva jakost (?)

Vljudno vas prosim za nasvet in/ali mnenje o tem kako izboljšati tehniko (oz bolje rečeno kako izboljšati pristop).


LP

M.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati