0   

Peter @Peter86 31. Avg 2014, 20:08

Imam v sedanjih časih že legendaren sovjetski objektiv proizvajalca KMZ, Helios 44-M. Stvar je seveda iz fotoaparata Zenit, sem pa zasledil na spletu, da mnogo ljudi te objektive uporablja na DSLR aparatih in baje dajejo super rezultate. Ker se ne spoznam na DSLR tehniko, vem pa, da ti fotoaparati nimajo enak način navoja kot Zenit in da imajo sodobni fotoaparati elektronizirane objektive, me zanima kako je potem ta tehnika sploh združljiva? Če se kdo kaj več spozna, naj napiše. Samo zanima me.smile
 0   

iztok @izo 31. Avg 2014, 20:42

v kolikor ti ne moti ročno ostrenje, nastavljanje zaslonke, lahko zadevo uporabiš na dsl-rju pred preko m42 adapterja (če gre za m42 objektiv, novejši zeniti oz praktice so imeli že objektive z el. kontakti), ki ga recimo lahko dobiš na bolhi ali ebayu. je fajn objektiv za portret ipd, sploh na aps-c formatnem dslr ohišju (leica ekvivalent cca 85 mm).
https://www.youtube.com/watch?v=7P3I7P62Ex4
moraš pa vedet, da za recimo nikon sistem rabiš adapter z lečo, da ne zdej razglabljam na dolgo in široko s tem.
 0   

Aleš @lial 31. Avg 2014, 23:22

Imam kar precejšnjo zbirko M42 objektivov (14 kosov), med njimi sta tudi dva omenjena Heliosa.
Pred 8 leti sem naredil primerjavo treh objektivov, med njimi je tudi ta. KLIK Morda še bolj zanimiva je uporaba teh objektivov s pomočjo 'reverse' obročka, kjer se lahko dosežejo osupljive macro povečave za malo denarja. Pred 7 leti sem te možnosti poskušal z Granit-om 4,5/80-200, pritrjenim na KM 7D KLIK

Žal pa so ti objektivi postali zame nezanimivi z nakupom 24Mp aparata (A77), ker očitno njihove fizikalne lastnosti ne dohajajo več tolikšne gostote tipala. Pri 12Mp na A700 in 16Mp na A55 je še šlo, sedaj pa je videti, da je meja presežena.
In objektivi ležijo v predalu in čakajo boljših časov grin
 0   

Peter @Peter86 1. Sep 2014, 07:42

Ok, hvala za informacije. Verjamem, da imajo vse stvari svojo mejo, vseeno je zanimivo videti 40 let staro tehniko na modernih napravah.

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati