0   

tmt @tmt 27. Sep 2014, 15:27

Predvsem me zanimajo izkušnje iz čisto amaterskega vidika (nikakor profesionalne za linijo naprav), in sicer kakšne vrednosti barvne temperature, svetlosti in game nastavite pri kalibracija zaslona, da je ta profil potem dovolj dober za urejanje fotografij, tako za printanje ali razvijanje v studijih, za objavo na spletu, za pogled fotografije druge osebe na monitorju na vašem monitorju,...
Čisto praktično; dokaj spodoben monitor Dell u2713h in kalibrator spyder4 elite: če pri kalibraciji vzamemo priporočene nastavitve kalibratorja, je razultat popolna katastrofa. Dobimo čisto pretemno sliko z močnim rumenim štihom, ..skratka sama tovarniška kalibracija monitorja z uporabo čisto navadnega standarda da dosti boljše rezultate. Sicer je kontrast malo previsok ob prisotnosti rahlo hladen modrikastega štiha...
 0   

Aleš @lial 27. Sep 2014, 16:58

Najbolj osnovna 'kalibracija', pa vendar jo že dolgo vrsto let uspešno uporabljam in me ni nikoli izneverila:

http://fotozine.org/?knjiga=kalibracija

Res pa je, da nikoli nisem tiskal kakšnih zahtevnejše barvnih fotografij, tako da verjetno za 'pipetkarje' odpade. To kar meni, mojim znancem in družini popolnoma zadošča, kakšnemu izurjenemu grafiku ali profi-fotografu sploh ne bi.
Nekoč sem se celo potrudil in si sposodil kalibrator, pa nisem videl nobenih dramatičnih razlik.
 0   

tmt @tmt 27. Sep 2014, 17:40

Lial, se strinjam s tabo, vendar obstaja na tem forumu tema, kjer sem to govoril, pa bi me kmalu raztrgali in križali. No, ampak, s fotografijo se ne ukvarjam več profesionalno. Do sedaj sem bil zadovoljen s tovrstno ročno kalibracijo in mi nekako ni dalo miru, pa sem kupil to zadevco za dobrih 200eur. Tu se pa začno problemi, priporočene nastavitve kalibratorja, živ poraz, če pustim svetlost native, izberem gamo 2.2 in barvno temperaturo na 6000°K pridem nekako blizu ročni kalibraciji, vendar so barve čudno nasičene - umazane, torej se bo še potrebno igrat. Skratka, spet ostane kot zadnje oko, da presodi ali je ta kalibracija v redu. Videl sem že tudi kalibrirane monitorje pri prijateljih in si nisem mogel, da ne bi vprašal, kako za vraga pa ob takem zaslonu lahko urejaš fotografije in kaj vidi nekdo drug, ko mu to pošlješ ali daš na cd.
 0   

Aleš @lial 27. Sep 2014, 17:51

Na koncu pa: vedno bolj 'moderen' je HDR, oziroma tisto, kar fejsbukovci mislijo da je to.
Potem pa vidiš popolnoma nenaravne, mnogo preveč nasičene barve, za katere dobivajo avtorji kup lajkov in ah in oh komentarjev.
Moja pokojna babica je večkrat dejala: "vsako tele ima svoj vesele"
In je imela prav.
 0   

porkoja @porkoja 27. Sep 2014, 19:04

Bom še jaz dodal nekaj k tej témi.
Kakšna 4 leta si lastim zdaj že moj drugi kalibrator. Spyder Pro 2. Pred tem sem imel Spyder Pro (1). Da sem ga nabavil, so me prestrašili številni profesionalni fotografi. In valda, sem se ustrašil in si rekel, če se grem pa profesionalno fotografijo, potem pa res moram imeti kalibrator. No ja... Občutki so mešani. Vsekakor pa šele danes npr., ko Spyderov program pri zagonu že mesece utripa, da nisem skalibriral monitorja, vem, da mi to ni nujno potrebno.
Moja kalibracija izgleda tako, da jo izvajam v večernih urah ali v popolnoma zaroletani sobi in zanjo porabim vsaj pol ure do uro. Ter se veliko prilagajam programu za kalibracijo, vse do mere, ko vidim, da pretirava in nima prav. No, in s tem, ko kršim njegova pravila, več ne morem biti 100% prepričan, da mi kalibracija štima.
Ampak na oko mi. Četudi nisem upošteval njegovih predlogov. Tako, da na tem mestu ne moreš zaupati 100% kalibratorju. Po večini zaupam svojim monitorjem in seveda očem.

Kar se pa tiče tega, da fotograf gleda fotografije na skalibriranem monitorju in potem te fotografije pošlje naročniku, je pa spet povsem druga zgodba. Sem bil pri poročnem paru na obisku po tem, ko sem jih predal fotografije in mi kažeta fotografije na njunem monitorju in televizorju. Milo rečeno - katastrofa.
Na monitorju računalnika je bilo vse za po občutku ocenjeno, prežgano po stopnji +2 EV, na televizorju pa svetlost ok, ampak barve izredno pretople. Obrazi vsi rdečkasto-oranžni. Skratka groza.
V drugem primeru pa je nevesta gledala fotografije na telefonu (Samsung) in je videla veliko pretemne fotografije in močno podhlajenih tonov. Spet slabo.
Te bitke se ne da zmagati. Zdaj sem zadnjih nekaj del naredil tako, da na medij vključim mapo kjer na npr. 5-10 fotografij dodam barvno lestvico oziroma print proof. Tako se vsaj delno zaščitim kakšne so fotografije v resnici.

Kar se pa kalibracije s Spyderji tiče, je pa to naboljši vodič. Precej zapleten, ampak razkrije kako prelisičiti Spyderja.
In hkrati pokaže kako je to zanič kalibrator. Naslednji moj bo X-Rite ColorMunki ali pač nekaj od X-Rite nabora.
http://www.damiensymonds.com.au/cal_S4P_pc2.html
Srečno!
 0   

iztok @izo 27. Sep 2014, 19:56

sem že misli spet ponavaljat določene stavke, pa bo bolje, da dam kakšen link, ponavadi se potem bolj resno vzame. torej za kalibracijo morajo človeku biti jasno osnovni pojmi, kaj sploh je in zakaj se uporablja, drugače nima smisla. največkrat je tukaj prikazana napačno.
tako, recimo en tak"intro", ki sem ga mislil sam opisat, pa vidim da je to že bil storjeno:

http://photographylife.com/how-to-calibrate-your-monitor
čeprav tukaj se na tisto kalibracijo na uč ne bi toliko zanašal, ker ko enkrat začne narod šarit za nastavitvami, naredi na dolgi rok več slabega, kot koristnega.

potem bi resno priporočil dobro preštudirat nekaj stvari o barvnem upravljanju ipd, recimo tukaj, pa še kje
http://www.digitaldog.net/tips/

za konkreten primer v temi pa recimo tole
http://photographylife.com/how-to-properly-calibrate-dell-u2413-u2713h-u3014-monitors

sem že mislil omenit prej, pa je bilo povedano, dobro treba pogledat, kateri profili shranjeni v sitemu in ali jih bo potrebno pobrisat pred kalibracijo ipd. ponavadi da.
omenjen monitor ima že lastno kalibracijo, vendar ta na dolgi rok ni nujno najboljša, treba pazit, kaj ne na monitorju vklopljen od teh profilov itd itd. seveda pa je prva stvar tudi prebrat priročnike monitorja in spyderja, kjer so te zadeve tudi opisane, tudi kar se tiče izbire wb, gamme ipd (s tem se pa vračamo na osnove, omenjen zgoraj).
 0   

iztok @izo 27. Sep 2014, 20:14

Čisto praktično; dokaj spodoben monitor Dell u2713h in kalibrator spyder4 elite: če pri kalibraciji vzamemo priporočene nastavitve kalibratorja, je razultat popolna katastrofa. Dobimo čisto pretemno sliko z močnim rumenim štihom, ..skratka sama tovarniška kalibracija monitorja z uporabo čisto navadnega standarda da dosti boljše rezultate. Sicer je kontrast malo previsok ob prisotnosti rahlo hladen modrikastega štiha...

ja, ker si imel verjetno ob kalibraciji vklopljen eden od pre-set profilov na monitorju. je treba pazit, da se ne kaj tepe ipd, kakor sem prej omenil. ali uporabiš eno, ali drugo.
 0   

iztok @izo 27. Sep 2014, 20:39

porkoja, za wide gamut montiorje so to novi spyderji v bistvu bolj zaženi od x-rita zadev ipd, koliko sem par zadev zasledil in to ne ravno on nekih ljudi, ki so prvič v tem, res pa je da rajši uporabljajo kakšen drugi softwer za kaibracijo, kot recimo originalen sypderjev ipd, ampak psutimo to. spyder 3 in 4 so čisto kompetentne zadeve (2. splo pa 1-nka sta imeli precej manjši senzor, ki je jasno bolj dojemljiv za napake, posebej verjetno če so notri nabere kakšen prah ipd), ne vem kaj vas toliko matra vse skupaj.
še enkrat ponovim, treba posnat osnove, kako stvar operira v osnovi in če nisi siguren, je najbolje it enostavno po prioročenih nastavitvah oz oreko čarovnike čez, pa mir. sem prepričan, da bo dovolj ok za prvič.
 0   

tmt @tmt 27. Sep 2014, 20:50

Iztok, nobenega od pre-set profilov nisem imel vklopljenega, resetiran je bil tako monitor na tovarniške nastavitve kot grafična. To iz linkov mi je dokaj poznano, prav tako metoda, ki jo svetuje porkoja, vseeno se obema zahvaljujem. Jezen sem sam nase, da sem podlegel trendu, čeprav sem resnici na ljubo ta kalibrator kupil z namenom, da mi olajša težave z ambientno svetlobo, ker včasih fotografije, ki sem jih urejal pozno ponoči, naslednji dan popravljam. Verjamem, da se pri ročnem štelanju marsikdo zaštrika, sam sem že pred več kot trideseti leti že kot smrkavec ročno ideloval tako barvne kot čb povečave - torej, to o štrikanju pustiva ob strani.
Jezi me to, da mora rezultat naprave v končni fazi ocenit in določit spet oko, pa v bistvu tudi to ni pomembno zaradi česa stresam jezo nase, ampak sprašujem po čisto praktičnih izkušnjah navadnih uporabnikov, zagotovo se razlikujejo, saj enak barvni profil na enakem monitorju zahteva drugačno kalibracijo že zaradi različne strojne opreme, predvsem grafične. Zato sprašujem, glede na "nujnost" imeti kalibrator, ali se številni uporabniki pretežno zadovljijo s tem kar jim ponudi kalibrator kot priporočeno, oziroma kaj in kako največkrat kdo spreminja.
 0   

iztok @izo 27. Sep 2014, 21:12

no, govoril sem na splošno, težko na prvo žogo ocenim, koliko kdo ima izkušenj in kdo ne, pa tudi sam nisem ravno neki ekspert. sem pa si sam pri sebi enkrat malo bolj konkretno hotel razjasnit osnove glede kalibracij, tako monitorja, kot printerje, skenerja in tudi dslr-ja, recimo (npr profil v phofoshopu) in se moi zdi, da bi te stavri moral posznat vsak, ki se vsaj malo bolj resno ukvarja z nekim digitalnim kreiranjem ipd.
jst osebno imam spyderja 3 (elite verzija) in trenutno mima potrebe za nekje bolj podrobne nastavitve, ker tudi monitor trenutno nimam ne vem kaj (samsungova t serija 24 col), ampak zadev je poštimana več kot očitno, mi je že tist proofing dovolj. sem poštimal več ali manj vse monitorje, na katerih operiram in nikjer ni bilo večjih problemov, seveda pa ogromno zavisi od kvalitete monitorja samega, na laptopu pač ne morem pričakovat nekih čarovnij (razen kakšen bolj specializiranih modelov ali applov ipd), je pa po kalibraciji zaslon precej bolj uravnotežen s pc-jem ipd.
jst ti bi pripročil, da te ne sme preveč takoj spraviti v slabo voljo in vseeno malo preveri tisto link in še kje, ker ta tvoja kombinacije je dokaj prikljubljena pri fotografih ipd. da so recimo barve čist off po kalibraciji, stežka vrjamem. nekaj je opač vmes bil narobe, zardi takšnih in drugačnih razlogov.
 0   

tmt @tmt 28. Sep 2014, 20:25

Razočaran sem, da moram nastavitve naprave prilagajat nekalibriranem zaslonu, čeprav ti rezultati so blizu tovarniškim nastavitvam - rumenega štiha sem se znebil, vendar tudi tovarniške nastavitve niso čisto v redu, kot sem že omenil.
Naj mi pove kdo, kakšne dejansko vidi pripete slike, če seveda niso premajhne.
 0   

iztok @izo 29. Sep 2014, 10:44

tmt, kako si zajel sliko? načeloma samo z zajetjem ne gre, ker ne prikaže razlik barv ipd. jst osebno vidim precej sprane barve, torej bo nekaj narobe z barvnim prostorom slike, ki si jo shranil (firefox naj bi videl adobe rgb ipd). drgač pa bi rekel, da je skalibrarana zadeva malce bolj svetla, barve so iste

Razočaran sem, da moram nastavitve naprave prilagajat nekalibriranem zaslonu, čeprav ti rezultati so blizu tovarniškim nastavitvam

tega na razumem najbolj.
 0   

Aleš @lial 29. Sep 2014, 11:14

Enako, kakor pravi 'izo' - sprane barve, čeprav ne vem, kakšen je original.
Pogledal sem v vseh štirih pregledovalnikih - IE, Opera, Firefox in Chrome, le v Operi so morda za odtenek ne-kalibrirane barve nekoliko bolj nasičene.
 0   

tmt @tmt 29. Sep 2014, 11:19

Zajel sem z orodjem zaizrezovanje. Vidiš Iztok, jaz v firefoxu in kjerkoli drugje, ko odprem te zajete slike vidim enake in sicer barve so za res nepomemben odtenek na neskalibrirani rdečkaste in niso sprane. Skalibrirana slika je svetlejša. Če pa grem zdaj s tem skalibriranim monitorjem na Stran Fotozine kalibracijo, ki jo svetuje Lial in sem jo do sedaj tudi sam uporabljal, je siva res siva, gama pa previsoka, tako da tistih 5% dobrodošlice v črnini skoraj ne vidim, podobno je pri neskalibriranem monitorju brez ročnih popravkov.
 0   

tmt @tmt 29. Sep 2014, 11:24

In če že dva vidita sprane barve, potem je velika verjetnost, da so res in kako za vraga naj si zdaj pomagam s kalibratorjem.
 0   

iztok @izo 29. Sep 2014, 11:43

evo, moj zajem:na sliki je kao skalibrirana slika, ampak realne razlike ti ne morem na tak način pokazat, ker je ista kot neskalibrarana, kar se tiče barv. razliko ti bi lahko pokazal le z zajemom prek fotoaparata pod istimi pogoji. in to, da imaš ti razliko v osvetljenosti, že nekaj pove, da se ti nekaj tepe, poleg tega, da si najbrž narobe shranil barvni profil kje v photoshopu ipd (tole nima nič s kalibratorjem, ampak z barvnim prostorom).
 0   

tmt @tmt 29. Sep 2014, 12:06

Jaz pri tebi začetno sliko vidim rdečo. Nisem narobe shranil, razlika v osvetljenosti je v kalibriranem in nekalibriranem. Kaj bi se teplo ne vem, grafična je nova, monitor nov. Bom še probal naprej, ko bom imel čas, tokrat še z malo drugačnimi nastavitvami. Razlika rezultata kalibracije se je pojavila že ob tem, ko sem pred dvema dnevoma podnevi kalibriral monitor, včeraj pa v temi.
Torej praviš Iztok, da pri kalibraciji pustiš kar priporočene vrednosti kalibratorja in obkljukaš vse od merjenja kontrasta, barvne temperature, svetlosti, ali kaj izpustiš, da je rezultat zadovoljiv? Sam grem nekako po navodilih, ki jih je dal Porkoja, da sploh dobim spodoben rezultat in zdaj moram še videt to glede nasičenosti barv, ker morda sploh več ne vem kaj vidim.
 0   

tmt @tmt 29. Sep 2014, 12:24

Drugače pa to z zajemom slike je priporočeno tudi na enemizmed linkov, ki si jih pripel. Razlike so vidne, problem je v tem, ker te primerjave niso dovolj, primerjat bi moral dejansko, kako enako sliko vidim na tvojem in na svojem monitorju.
 0   

iztok @izo 29. Sep 2014, 12:46

kakšno rdečo? slika je v osnovi vedno ista, le monitor je drugače prikazuje. če bi bila kalibracija toćna in narejena prav, bi če bi dali monitorje skupaj, morali videt enako. v tem je point kalibracije.
kolikor sem videl link, ki ga je dal porkoja, gre smo za to, da si zapišeš pri-set temperature barv monitorja, ker ni nujno, da so ravno točno tiste tri, ki jih kalibracija ponuja v enostavnem načinu (naj bi bile v grobem, ampak jasno, da kalibrator razlike zazna, četudi so majhne). ampak če ima monitor omogočeno možnost ročne nastavitve wb-ja, potem to ni problem (in ravno to loči malo boljše monitorje od povprečnih), v kolikor imaš samo pre-set, greš lahko po navodilih iz linka.
 0   

tmt @tmt 29. Sep 2014, 13:22

Slika je v osnovi ista, zaradi razlike prikaza monitorja, kalibriran - nekalibriran, če ta je, se pa ravno pri zajemu slike z zaslona vidijo razlike, ker zajame dejanski trenuten prikaz. Pri tebi sem se zmotil, desen zajem slike je rdeč (ne vem zakaj), na levi sta pa enaki. Pri meni zajem slike z zaslona pokaže razliko med kalibrirano in nekalibrirano sliko, mar ne. Je pa majhna, ker tudi tako majhno v razliko v realnosti vidim - tako da glede tega z zajemom slike ni nič narobe, le primerjave nimam kako bi dejansko moralo bit.
Pri porkojinem linku, ni samo to. Navedeno je da izpustiš kontrast, ker naj bi bila tovarniška nastavitev kontrasta boljša od kalibratorjeve, pri barvni temperaturi se vrneš, namesto nadaljuješ in potem izbereš native, to razumem potem, da enako lahko počneš tudi z drugimi nastavitvami, če ti ne ustreza.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati