Bom še jaz dodal nekaj k tej témi.
Kakšna 4 leta si lastim zdaj že moj drugi kalibrator. Spyder Pro 2. Pred tem sem imel Spyder Pro (1). Da sem ga nabavil, so me prestrašili številni profesionalni fotografi. In valda, sem se ustrašil in si rekel, če se grem pa profesionalno fotografijo, potem pa res moram imeti kalibrator. No ja... Občutki so mešani. Vsekakor pa šele danes npr., ko Spyderov program pri zagonu že mesece utripa, da nisem skalibriral monitorja, vem, da mi to ni nujno potrebno.
Moja kalibracija izgleda tako, da jo izvajam v večernih urah ali v popolnoma zaroletani sobi in zanjo porabim vsaj pol ure do uro. Ter se veliko prilagajam programu za kalibracijo, vse do mere, ko vidim, da pretirava in nima prav. No, in s tem, ko kršim njegova pravila, več ne morem biti 100% prepričan, da mi kalibracija štima.
Ampak na oko mi. Četudi nisem upošteval njegovih predlogov. Tako, da na tem mestu ne moreš zaupati 100% kalibratorju. Po večini zaupam svojim monitorjem in seveda očem.
Kar se pa tiče tega, da fotograf gleda fotografije na skalibriranem monitorju in potem te fotografije pošlje naročniku, je pa spet povsem druga zgodba. Sem bil pri poročnem paru na obisku po tem, ko sem jih predal fotografije in mi kažeta fotografije na njunem monitorju in televizorju. Milo rečeno - katastrofa.
Na monitorju računalnika je bilo vse za po občutku ocenjeno, prežgano po stopnji +2 EV, na televizorju pa svetlost ok, ampak barve izredno pretople. Obrazi vsi rdečkasto-oranžni. Skratka groza.
V drugem primeru pa je nevesta gledala fotografije na telefonu (Samsung) in je videla veliko pretemne fotografije in močno podhlajenih tonov. Spet slabo.
Te bitke se ne da zmagati. Zdaj sem zadnjih nekaj del naredil tako, da na medij vključim mapo kjer na npr. 5-10 fotografij dodam barvno lestvico oziroma print proof. Tako se vsaj delno zaščitim kakšne so fotografije v resnici.
Kar se pa kalibracije s Spyderji tiče, je pa to naboljši vodič. Precej zapleten, ampak razkrije kako prelisičiti Spyderja.
In hkrati pokaže kako je to zanič kalibrator. Naslednji moj bo X-Rite ColorMunki ali pač nekaj od X-Rite nabora.
http://www.damiensymonds.com.au/cal_S4P_pc2.html
Srečno!