Ne odmisli Samsung NX serije - jaz sem super zadovoljen z njo. Super slike, odlična ostrina (rahlo manj ob robovih - a težko opazit) in nizka cena ter majhna ohišja in nekateri objektivi.
Sem lastnik nx-ov od 2010. Vmes je bil prelop na X-A1 a me ni prepričal zato sem ga kmalu prodal in šel nazaj na NX. Enkrat sem si sposodil tudi Sony-ja a je kit objektiv 16-50mm zelo slab (vsi trije nx kit objektivi ga zlahka posekajo).
V zadnjih parih letih sem tako uporabljal nx11, nx2000 in nx300m (trenutno) in objektive 20-50mm, 18-55mm, 16-50mm, 50-200mm, 20mm, 45mm.
Zadovoljen z vsemi, edino 18-55mm ni najbolj primeren za nx2000 in nx300 ter ostale manjše body-je. Za tvoj namen bi ti zelo priporočal katerikoli nx body + 16mm (recimo novi nx3000, če te ne moti le touchscreen -> potem tudi nx2000). Lahko tudi nabaviš, preizkusiš in prodaš - če ti ne bo ustrezalo (v kar ne verjamem), saj se jih vedno nekaj prodaja na ebay-u/bolhi.
NX3000 s 16mm pancake lečo lahko daš v žep

. Se ti pa splača vzeti zraven še en kit objektiv - vsak od njih ima svoje prednosti - tako da se sama odloči glede velikosti in cene -> če boš vzela 16mm pancake potem ti priporočam 20-50mm kit objektiv, ki bo pomagal tudi pri prenosljivosti.
Se je pa sedaj Samsung predvsem z NX1 totalno zasidral na prvem mestu med brezzrcalci.
Pa veliko veselja kakorkoli se že odločiš.
*Na začetku je bila slabost, ker ni bilo veliko objektivov, sedaj je praktično že vse pokrito razen tele še mogoče malo škripa.