0   

Maja @Mayaaa 5. Okt 2014, 20:47

Zdravo!

Odločam se o nakupu brezzrcalnega fotoaparata (imajo kakšno pravilnejše ime?) in bi potrebovala nekaj pomoči.
Razmišljala sem o nakupu DSLR-a, vendar so me zaradi priročnosti in majhnosti zadnje čase zelo pritegnili ti kompaktni fotoaparati z izmenljivimi objektivi. Predvsem bi ga namreč uporabljala na potovanjih, pa tudi za vsakdanje slikanje arhitekture.

Prebrala sem že kar nekaj člankov na internetu, vendar pa mi ravno niso pomagali pri odločitvi, poznam pa ne nikogar, ki bi takšen fotoaparat že imel.

Zato me zanima ali mi lahko da kdo od vas kakšen nasvet glede teh fotoaparatov? Na kaj naj pazim pri nakupu oz. katere lastnosti so pomembne? Katera firma? So brezzrcalniki vredni svoje cene?

Mi lahko kdo priporoča tudi kakšen brezzrcalni fotoaparat v rangu cene cca. 500 eur. Kasneje bi si želela dokupiti tudi kakšen dodaten objektiv (širokokotni).
 0   

grinhorn @grinhorn 6. Okt 2014, 08:35

Pa dajmo malo pokomentirati...
Meni osebno je pomembno da ima viewfinder, ker na LCD zunaj na soncu slabše vidim. Povečini je potem aparat takoj malo dražji...
Če ne potrebuješ viewfinderja imaš do 500€ kar nekaj izbire; npr:
FUJI XA1 s kit objektivom
FUJI XM1 s kit objektivom
Sony A5000 s kit objektivom
Olympus E-PL5 s kit objektivom
Olympus E-PM2 s kit objektivom
Canon EOS-M s kit objektivom
To sem malo na hitro našel, ampak načeloma nobeden od teh ni slab... Seveda pa je med rabljenimi še večja izbira...
Po moje je tudi pomembno katere objektive boš še dokupovala, saj pri mirrorless nimajo vse firme tolikšne izbire objektivov še posebej v cenejšem rangu... Največ izbire objektivov mirrorless je pri Olympusu in Panasonicu, tudi na Bolhi če se odločiš za rabljene... Osebno pa nimam izkušenj z širokim kotom da bi ti lahko predlagal v tej smeri...
Malo preglej zgoraj naštete aparate na internetu in po možnosti v kakšno trgovino da jih primeš v roko.
lp
 0   

Jurij Turnšek @JurijTurnsek 8. Okt 2014, 15:21

Najprej disclaimer: uporabljam Sony NEX, zato raje priporočam to kar poznam.

Za 500€ dobiš novega Sony NEX-6 s kit objektivom, ki je izredno dober fotoaparat. Njegov naslednik A6000 je trenutno vsaj 650€+ in ima več megapikslov in veliko boljši avtofokus.

Sony NEX je zelo podoben sistemu Fuji X, ampak ima načeloma več video funkcij (oz. več nadzora pri snemanju itd.). Fuji omenjam zato, ker bi ti kot naslednji objektiv priporčal Samyang 12mm 2.0, ki je na voljo v več mountih (Sony in Fuji sta na voljo) in te nov stane 320€ v Foto-klik. Ta objektiv žanje same pohvale, ima pa samo ročno ostrenje.

Sam si nisem želel iti na manjši senzor od APS-C (to kar imajo dostopnejši DSLRji) - v tem rangu imaš še Samsungov NX sistem, ampak ta naj bi bil zanekrat malo slabši od Sony in Fuji. Canon M ne bi priporočal, ker ga Canon trenutno še ne razvija resno in ščiti prodajo DSLR fotoaparatov.

Če te majši senzorji ne motijo, poglej po MFT fotoaparatih, ker je ponudba velika in je sistem že zrel (na voljo veliko objektivov, tudi rabljenih). Nikon 1 ne bi priporočal, če te ne zanima izredno hiter FPS in AF. Če te zanima, zakaj je velikost senzorja pomembna, poišči kak članek na to temo, saj jih je verjetno zelo veliko.
 0   

Maja @Mayaaa 20. Okt 2014, 10:32

Najlepša hvala obema za odgovore..mi bodo zelo pomagali pri izbiri. Ravno te zadeve glede znamke so me zanimale iz stališča uporabnikov, namreč veliko sem prebrala o velikosti senzorjev, kjer so hvalili predvsem sony in fuji fotoaparate, kar me je presenetilo. Najprej sem seveda amatersko mislila, da bom izbrala nikona ali canona, kar pa očitno pri brezzrcalnih fotoaparatih ni nujno najboljša izbira. Zanimivi se mi zdijo tudi Olympusi, ki imajo predvsem veliko izbiro. Predvsem pa sem se zdaj osredotočila tudi na ponudbo objektivov, saj je nenazadnje to eden od večjih vložkov kasneje. Hvala za nasvet glede objektiva Samyang 12mm.

Bom pa še mogla trdno razmisliti ali sem pripravljena v fotoaparat vložiti nekaj več in si nabaviti celo takšnega z iskalom (viewfinderjem), namreč tudi sama mislim, da je to res velika prednost pri fotoaparatih.
 0   

iztok @izo 22. Okt 2014, 08:04

za potovanja in arhitekturo pride lahko v poštev tako kakšen napredni kompakt ali brezrcalni, kot je bilo že povedano. prva stvar, ki bi jo zraven priporočil, je nabava stojala. ker ne bo opreme težka, je lahko kakšna manjša/bolj zložljiva zadeva, vendar vseeno ne kupit nekaj najcenejšega, naj ima dobro glavo ipd.
za recimo arhitekturo (sploh za interier) je najbolj pomemben (zelo) široki kot in čim manj optičnih deformacij (sodček). to pri kompatkih pomeni objektiv, ki ima vsaj recimo 24mm (ekv, polnemu formatu) na široki strani, po možnosti pa še manj. če imaš možnosti menjave objektivov, pa recimo nekaj pod 20mm. tist samyangov objektiv je recimo na aps-c formatu cca 18-20mm, kar bo ok tako za ekstarier, interirer, kot naravo, lahko pa malo zmanjka v zelo tesnih prostorih.
torej, lahko izbiraš nekaj v rangu npr. fuji ali sony naprednih kompaktov z malo večjim senzorjem v recimo rangu 24-75 mm (ekv.) z svetlobni močnim objektivom (ali kakšnim z fiksno goriščnico, samo pri tem so bilo omejen), kar pokrije večino splošnega fotografiranja. ali pa kot je bilo omenjeno brezzrcalni z recimo splošnim in enim namenskim objektivom, kakšnim dodatnim filtrom ipd, ampak potem se že počasi nabira teža ipd, čeprav še vedno dosti manj kot pri klasični dslr opremi.
za ultimativni izbor (če se omejimo do leica formata senzorjev), ko pa prideš do določen stopnje, pa recimo en tak komplet

http://www.fredmiranda.com/A7R-review/
 0   

Maja @Mayaaa 23. Okt 2014, 23:59

Hvala še za en koristen odgovor. Nekako bi vseeno raje posegla po brezzrcalniku kot po kompaktu, predvsem, ker mi je privlačna ideja, da lahko kasneje še kaj dokupiš in nadgradiš. Drugače pa tudi jaz ugotavljam, da bo širokokotni objektiv "must have" za to kar bi želela fotografirati. Tale komplet na sliki bi pa takoj imela...če bi bilo malo več financ. smile

Zadnje dni sem prebrala ogromno informacij in prebrskala mnogo ponudb.
Najprej sem se skorajda že odločila, da bi imela FUJIja in sicer sem se odločala med:
FUJIFILM X-A1 - Dvojni kit XC 16-50 + XC 50-230 499 €
FUJIFILM X-M1 - Dvojni kit XC 16-50 + XF 27mm 579 €

Malo sem brala in pravijo, da niti ni tako velike razlike med X-A1 in X-M1, zato bi mogoče posegla po cenejši varianti in si čimprej nabavila še širokokotni objektiv. Slabost obeh fotoaparatov je le ta, da nimata iskala.

Danes pa sem imela priložnost v živo videti tudi SONY NEX-6, ki mi je všeč predvsem zaradi elektronskega iskala, ki ga FUJIja nimata. Jurij Turnšek..si napisal, da ga dobiš že za 500 € z objektivom? Namreč jaz sem našla najcenejšo ceno 600 €. Mogoče kakšen namig kje?

Zdaj sem v kar veliki dilemi kaj narediti. Sonyja bi imela predvsem zaradi iskala, ker je res velik plus...medtem ko me FUJIja privlačita zaradi ugodne cene in dvojnih objektivov, ki jih lahko dobim zraven za enako ceno. Pa tudi vizualno mi je FUJI malo bližje..ampak to je stranskega pomena. smile

Še kakšen nasvet pri odločitvi? Koliko mi bi dejansko prišla prav ta dodatna kit objektiva: teleobjektiv XC 50-230 ali pancake objektiv XF 27mm?
 0   

Jurij Turnšek @JurijTurnsek 24. Okt 2014, 09:06

Sony Nex-6 sem za 500€ videl na outlet.sony.de, ampak ga nimajo več na zalogi. Sicer opažam, da je cena bližje 600€ (s kit objektivom). Imaš pa enega na bolhi, vendar zraven lahko dobiš stari kit objektiv 18-55, ki ima malo manj širok kot novi, ki je 16-50 (tudi teh je nekaj na bolhi).

Fuji ne poznam, ampak med objektivoma 50-230 in 27mm je razlika zelo očitna - 50-230 ti bo omogočal slikanje zelo oddaljenih objektov, medtem ko je 27mm majhen, kakovosten objektiv, s katerim fotoaparat z lahkoto spraviš v torbico (nimaš pa zooma).

Verjetno ne bi bilo tako slaba ideja vprašati pri foto-klik ali bi ti lahko ponudili kit z fuji x-a1, xc 16-50 in samyang 12mm za nekoliko nižjo ceno (če te 50-230 in 27mm ne zanimata).
 0   

Miks @Miks 1. Nov 2014, 21:08

Ne odmisli Samsung NX serije - jaz sem super zadovoljen z njo. Super slike, odlična ostrina (rahlo manj ob robovih - a težko opazit) in nizka cena ter majhna ohišja in nekateri objektivi.

Sem lastnik nx-ov od 2010. Vmes je bil prelop na X-A1 a me ni prepričal zato sem ga kmalu prodal in šel nazaj na NX. Enkrat sem si sposodil tudi Sony-ja a je kit objektiv 16-50mm zelo slab (vsi trije nx kit objektivi ga zlahka posekajo).

V zadnjih parih letih sem tako uporabljal nx11, nx2000 in nx300m (trenutno) in objektive 20-50mm, 18-55mm, 16-50mm, 50-200mm, 20mm, 45mm.

Zadovoljen z vsemi, edino 18-55mm ni najbolj primeren za nx2000 in nx300 ter ostale manjše body-je. Za tvoj namen bi ti zelo priporočal katerikoli nx body + 16mm (recimo novi nx3000, če te ne moti le touchscreen -> potem tudi nx2000). Lahko tudi nabaviš, preizkusiš in prodaš - če ti ne bo ustrezalo (v kar ne verjamem), saj se jih vedno nekaj prodaja na ebay-u/bolhi.

NX3000 s 16mm pancake lečo lahko daš v žep smile. Se ti pa splača vzeti zraven še en kit objektiv - vsak od njih ima svoje prednosti - tako da se sama odloči glede velikosti in cene -> če boš vzela 16mm pancake potem ti priporočam 20-50mm kit objektiv, ki bo pomagal tudi pri prenosljivosti.

Se je pa sedaj Samsung predvsem z NX1 totalno zasidral na prvem mestu med brezzrcalci.

Pa veliko veselja kakorkoli se že odločiš.

*Na začetku je bila slabost, ker ni bilo veliko objektivov, sedaj je praktično že vse pokrito razen tele še mogoče malo škripa.
 0   

Maja @Maiya 24. Nov 2014, 18:39

Še enkrat se zahvaljujem vsem za pomoč...res ste mi zelo pomagali pri končni odločitvi. Nabavila sem Sony NEX 6 po ceni 560 eur. Zdaj pa šparat za širokokotni objektiv smile Najbrž bom nabavila zgoraj omenjenega Samyangovega, ki je res izredno ugoden in ima dobra mnenja.

Fotoaparat sem že preizkusila in moram reči, da prvi rezultati izgledajo čudovito. Aparat je dejansko zelo lahek za prenašanje in izredno dobro sede v rokah. Tudi navigacija po aparatu in funkcijah je hitra in učinkovita. Zaslon se zelo dobro obnese in prikaz je odličen, tako da dejansko ugotavljam, da mi iskalo ne bi tako nujno manjkalo..bo pa zagotovo prišlo zelo prav v sončnejših dneh. Zaenkrat popolnoma zadovoljna z izbiro.
 0   

Aleš @lial 25. Nov 2014, 06:56

Maiya je napisal/a:
Zdaj pa šparat za širokokotni objektiv smile Najbrž bom nabavila zgoraj omenjenega Samyangovega, ki je res izredno ugoden in ima dobra mnenja..

Dokler se v 'prašičku' ne nabere dovolj evrčkov za Samyanga, pa si lahko pomagaš z uporabo opcije 'panorama', kjer izbereš v meniju pri 'Panorama direction' opcijo Down (ali Up), 'Panorama Size' pa Standard.
Morda bo že to dovolj za širokokotne posnetke in bodo evrčki šli za kakšno drugo opremo grin grin
 0   

iztok @izo 25. Nov 2014, 12:15

je še ena alternativa, ki jo mgoče nismo omenili:
ti brez zrcalni aparati imajo še eno prednost in sicer to, da zaradi manjše fokalne razdalje lahko na njih uporabiš praktično vse objektive (sploh starejše manualne, kjer lahko ročno nastavljaš zaslonko ipd) preko adapterjev (za moderne objektive mora adapter prenašat tudi el. signal do objektiva).
v glavnem, možnost je recimo, da prek npr. metabones (ali kakšnih cenejših) adapterja (ta je uporabljen tudi na tistem kompletu zgoraj na sliki) uporabiš kakšen 10-20 objektiv recimo za crop dslr ipd.
npr: http://www.amazon.com/Auto-Focus-Mount-Adapter-EF-NEX-Canon/dp/B00DW0EV2I

to ti bo idealna goriščnica za uporabo za pokrajino in arhitekturo, lahko uporabljaš tudi filtre zraven (avtofokus, ki je prek adapterja precej slab, pa itak ni toliko pomemben pri tem). je pa ta kombinacijo mogoče malo večja in bolj okorna od namenskega objektiva za brezzraclni parat, ki je lažji/manjši (zaradi prej omenjenih krajše fokalne razdalje ipd, kar tudi "slabša" sliko na robovih ipd, ampak o tem ne bom zdej filozofiral).
 0   

Jurij Turnšek @JurijTurnsek 26. Nov 2014, 16:28

nex 6 je odlična izbira - sam si na svojem 5N pogosto zaželim kukala, a ob nakupu ni bilo dovolj financ. Glede Samyangovih objektivov - sam imam 8mm 2.8 fisheye in ga brez težav uporabljam pri 2.8, saj je že takrat oster!

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati