0   

Dominik @FIFTI 12. Jan 2015, 10:21

Pozdravljeni,

zanima me ali ste v kakšnem fotografskem društvu in kakšne prednosti in slabosti prinese sabo, če sam ustanovim društvo?
Lahko, kot član društva slikam in snemam npr. poroko brez, da bi dobil probleme z inšpekcijo ?
Jasno mi je da je tovrstno društvo neprofitno in ne moraš izdati računa,ker gre za prostovoljno neplačano delo.

Zelo bi bil vesel, če bi delili kakšno izkušnjo.

Hvala
 0   

Gregor Gomboc @George 12. Jan 2015, 11:57

Torej bi rad ustanovil društvo z namenom volanterskega fotografiranja porok?
Ali kaj naj bi bil namen ustanovitve?
 0   

Dominik @FIFTI 12. Jan 2015, 12:52

Namen društva bi bil približati foto in videografijo mladim nadobudnežem jih preko delavnic usmerjati in učiti tehnik slikanja in snemanja. Slikanje poroke sem le dal kot primer. Če bi priredil, delavnico bi jo naredil na konkretnem primeru pa naj je to poroka ali slikanje športne prireditve (delavnica za bol izkušene člane). Ker pa se danes že vse gleda, kot delo na črno (tudi če greš k sosedu pomagat, ko imajo trgatev) me zanima ali je ta način dela kako sporen z našim pravnim sistemom.
 0   

Gregor Gomboc @George 12. Jan 2015, 13:05

Zakaj pa preprosto ne stopiš na Finančno upravo in do delovne inšpekkcije ter si pridobiš informacije iz najzanesljivejšega vira?
Najbrž jih bo zanimalo predvsem ozadje dobrodelnosti.

Ideja je sicer super. Na to, da pa bi delavnice imel kar na dejanskih porokah, pa mislim da lahko ta del gladko pozabiš. Nihče nebo hotel gledati na svoji poroki kopice tujcev, ki skačejo naokoli, fotografirajo vse povprek in vdirajo v sicer zelo pomemben, oseben in neponovljiv dogodek.
 0   

Dominik @FIFTI 12. Jan 2015, 13:36

Hvala za nasvet. Sem pa hotel najprej povprašat ljudi na forumu kakšne izkušnje imajo in kako zelo si omejen pod društvom.
Ampak zadnje čase opažam, da forumi niso več to kar so bili. Ljudje si zdaleč več ne vemo/nočemo pomagat, ker se vsak počuti ogroženega, če kdo stopi na njegov teritorij. Bog ne daj, da stopiš kakšnemu staremu mačku na rep smile

Lp
 0   

Gregor Gomboc @George 12. Jan 2015, 13:46

Ne gre za to, da se noče pomagat. Zase vem, da se z društvom nikoli nisem spogledoval, ne poznam zakonodaje, niti česa drugega. Mi je pa padla v oči ideja brezplačnega poročnega fotografiranja.
Prav tako vem, da če bi pridobival informacije zase bi jih pridobival od vira direktno. Težko bo ob nastali težavi z katero od državnih institucij reči: "če pa mi je XZY na SloFoto zatrdil, da s tem nebo težav".

Razumeš kaj hočem povedati?
 0   

Žiga @thunder_road 12. Jan 2015, 13:47

Stvar niti ni tako zakomplicirana (sem bil precej časa član nekega kluba); če si član društva, je društvo tisto, ki je pravni subjekt, ki izvaja neke določene delavnice, kar dela v skladu s svojim statutom (ki mora bit potrjen s strani občine), pri čemer se zadeve izvajajo skladno z zakonodajo (se pravi, če pride pri tem do dohodkov in ima klub lahko, skladno s statutom, določene prihodke (če nima, potem tako ali tako naj ne bi izvajal takih dejavnosti - pri čemer še enkrat poudarja, da statut in delovni načrt kluba gre skozi ustrezne občinske službe, ki lahko zahtevajo tudi spremembe statuta) se odvajajo vsi s tem predpisani davki. Poudarjam da pri tem gre za morebiten dohodek kluba, ne tebe, kot člana kluba.

Če pa kot posameznik fotografiraš, pa to delaš skladno z ustaljenimi praksami: s.p., avtorska pogodba in podobno, pri čemer se odvedejo predpisane dajatve.

Če si torej član kluba, pa na svojo roke slikaš nek dogodek (pri čemer pride do plačila in vsega), potem moraš ti to počet po predpisanih poteh (pogodba, sp...), članstvo v klubu tega nič ne spremeni, če slikaš ti kot posameznik.
Pravilnik portala: [url]https://www.slo-foto.net/legal-pravila.html[/url]
 0   

Dominik @FIFTI 12. Jan 2015, 13:55

Popolnoma te razumem. Včasih se pa le najde kakšna dobra informacija, ki je nastala iz praktičnega primera in imaš še eno dodatno vprašanje za urad, ki je zato prišteven.
 0   

Dominik @FIFTI 12. Jan 2015, 14:02

Hvala Žiga za podrobnejši opis.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati