Ker postajajo razni HDR programi (npr. Micromatix) čedalje boljši, me zanima, ali delate HDR pretežno z več ekspozicijami na aparatu ali iz ene fotke softversko.
Kar se ostrine tiče, je seveda slednji v prednosti. Pa tudi stativa ne rabiš zmeraj, kar je pri multiplih ekspozicijah pogoj in je zaradi tega zadeva precej omejena.
Pa tudi glede kakovosti nisem opazil kakšne posebne razlike, ker tudi več fotk gre v obdelavo skozi isti program. Res pa je, da ima ob več fotkah več podatkov.
Nisem ne vem kakšen fan HDR-jev, ampak včasih pa kar prav pride.
Iz več fotk, ker ne pride do izgub detajlov sencah. Več fotk je vedno v prednosti, ker praktično lahko z združevanjem povečaš resolucijo ali pa detajl. Prav tako se lahko odpravi morebitni šum na slikah. Z hdr lahko povečaš EV iz 14 na preko 20.
1 slika pride v poštev samo kadar se slika živali ali ljudi, ki ne stojijo pri miru.
Odkar uporabljam aparate, ki imajo HDR avtomatiko vgrajeno, tega še nisem počel programsko.
Pred tem pa se spominjam, da sem večinoma uporabil vsaj tri, še raje pa pet posnetkov istega motiva z uporabo stojala in daljinskega prožila. Opcija z različnimi razvijanji RAW-a, ali pa celo jpg se mi nikoli obnesla, vsaj ne tako, kakor prva možnost.
Res pa je, da HDR posnetek naredim redko, morda enega od sto običajnih.
OK, hvala.
Je res, da pri enem posnetku dobim slabše obdelane sence oziroma temne dele slik. Je pa tudi močno odvisno od motiva.
No, nekako logično je, da je več posnetkov bolje. Ampak je treba imeti stativ, ki ga pogosto nimam s sabo.
Če imaš aparat s tipalom s spodobnim dinamičnim obsegom, se da danes veliko naredit iz enega primerno osvetljenega raw posnetka, v pol minute s štirimi slajderji v LR.
So scene z večjim dinamičnim obsegom, kjer to ne prime. Ampak dinamični obseg zaslonov in papirja je še precej bolj omejen. Večji ko je vhodni obseg, večja kompresija le-tega je potrebna in težje je to naredit, da vse skup ne izpade bodisi flat bodisi "HDR-kičasto". Avtomatika se tu ne obnese dobro, ker so vmes kompromisi in računalnik ne ve, kaj je tebi važno in kaj ne. Zato na vgrajene HDR mode ne dam kej prida - bi se obnesli za predogled, ampak žal večina aparatov nevemzakaj ne shrani vhodnih posnetkov.
Zato na vgrajene HDR mode ne dam kej prida - bi se obnesli za predogled, ampak žal večina aparatov ne vem zakaj ne shrani vhodnih posnetkov.
Vsi, ki sem jih ali pa jih še uporabljam, pri opciji HDR shranijo dva posnetka - običajnega in HDR.
Drži pa, da aparat ne 'naredi' tega, kar lahko dosežem sam z ročno narejeno serijo treh ali petih posnetkov.