Pozdravljeni. Imam eno zanimivo vprasanje in upam da mi bo lahko kdo pomagal. Zanima me če se kako da pogledat kdaj je slika nastala oz bila slikana samo da je slika shranjena torej ni na mojem telefonu nastala..ko stisnem podrobnosti mi pri datumu pokaze kdaj je bila slika shranjena in ne slikana.. upam na vaso pomoc. lp
Ponavadi morajo bit podatki shranjeni v podrobnostih o sliki (skupaj z ostalimi EXIF podatki). Ne vem več kako je to v Windowsih, ampak v Ubuntu je nekako takole: desni klik na sliko, izbereš "properties" potem pa "image"; mislim, če se prav spomnim, je bilo podobno tudi na winsih. Za predstavo, to je tam, kjer imaš napisano tudi velikost slike (resolucijo). Res pa je, da če so exif podatki bili pri shranjevanju/urejanju slike odstranjeni, potem le-teh ni več ...
Sicer pa lahko te podatke pogledaš tudi prek raznih programov (exif viewer za firefox, metadata na Rawtherapee itd.), seveda pod pogojem, da jih fotografija še vsebuje.
Tem podatkom, ki se zapišejo poleg vsake fotografije in vsebujejo podatke o modelu fotoaprata/mobilca, datum, itd. pravimo exif.
Če imaš telefon z androidom potem si namesti katero od teh aplikacij:
https://play.google.com/store/search?q=exif&c=apps
V Windowsih pa klik na sliko z desno miškino tipko, potem pa izbereš >lastnosti in še >podrobnosti.
Aja, šele zdej pokapiral, da govorimo o telefonih Sem že taka stara garda, da mi sploh avtomatsko to ne pride na misel ... kako se človek znajde out of touch
Tule:
http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/
Si dol potegni zip file: Windows Executable: exiftool-9.98.zip (3.8 M
Odzipaj in se ti pojavi ikona kamele.
Nič ne inštaliraš.
Potem pa samo fotografijo primi z miško in jo potegni na kamelo in spusti.
Če ti tule ne bo pokazalo vseh podatkov,dvomim,da ti bo kje.
Dobro orodje, Ratter !
Lepo deluje (in doda malo nostalgije pri vmesniku )
Maja: to kar si dodala kakor ime slike, je (vsaj meni) popolnoma neuporaben podatek.
Če bi sliko nekam naložila in dodala povezavo, bi morda kdo lahko pomagal...
He,he.Draga Maja.
Na shrani.si naložiš fotografijo.Potem pa sem prilepiš link od fotografije,ne od strani shrani.si.
Piše nekako takole.Koda za forum ali nekaj takega.Potem pa mi tukaj lahko vidimo fotografijo.
Ta fotografija je bila že spremenjena z nekim programom za obdelavo slik.
Popravljene barve, pomanjšana,kakorkoli...
Za izvirne EXIF podatke moraš imeti izvirno fotografijo.Direkt iz fotoaparata.
Čim fotografijo spreminjaš,ti potem kaže datum spremembe.
Žal tudi meni ne pokaže datuma posnetka.
Saj sem ti dal link od kamele.A si nisi dol potegnila?
Nisem siguren.Če pogledam EXIF podatke,sta gor dva datuma.
Prvi je tisti,ko si naložila sliko na shrani.si.Izgleda,da to jemlje,kot spremembo datoteke.
Drugi bi pa lahko bil,ampak nisem siguren kaj točno misli pod:
Profile date time.Je pa datum 25.januar 2015...
Več ni v moji moči.