0   

Marko Komes @MarkoKomes 15. Maj 2015, 09:31

Rad bi se prijavil kot amaterski fotograf na natečaj in festival SPP - 2015. Sedaj obdelujem fotke v programu Gimp (obdelovanje fotgrafij ). Zato bi prosil za nasvet, kako se v Gimp programu naredi za pošiljanje v elektronski obliki :

Zahteve za sodelovanje poleg ostalih so sledeče:

- Vse fotografije morajo biti posnete z ICC profilom v sRGB (morda ima ta zapis že sama slika, ko nastane v fotoaparatu ... zapis slike JPG.)

- Zelo pomembno je, da vsaki fotografiji dodam t.i. CAPTION.

Photoshop-a nimam in ga ne znam uporabljati.

Bil bi vam zelo hvaležen za pomoč.

Lep pozdrav, Marko
 0   

benzooo1337 @benzooo1337 15. Maj 2015, 20:25

Si mogoče razmišljal o programu Lightroom?
 0   

Aleš @lial 16. Maj 2015, 07:53

- GIMP uporablja 'generic RGB', pri shranjevanju ne spreminjaj ničesar in če je posnetek iz aparata narejen v profilu sRGB, bo takšen tudi ostal. O obstoječem profilu se lahko prepričaš v oknu Image - mode - assing color profile

- za caption lahko na primer uporabiš povečanje ozadja po višini (canvas), pozicioniraš na sredino in koordinate na 0,0 mu določiš barvo in spodaj vpišeš opis fotografije.
 0   

Žiga @thunder_road 16. Maj 2015, 22:27

Mogoče samo še, glede na to, da pišeš, da je zahtevan format JPG. Če izrecno zahtevajo nič dodatnega stiskanja, pazi, da na koncu, ko shranjuješ sliko (datoteko), v okencu, ki se ti odpre, pod "quality" premakneš drsnik na vrednost 100 - to je pomembno, ker je možno, da ti bo program ponudil sam od sebe nižjo vrednost. Če pa to ni zahteva, potem se pa itak sam odloči.

Mogoče še za v bodoče, čeprav tukaj tega ne pišeš (sprašuješ), ampak samo toliko, če se boš javljal na natečaje, ki zahtevajo fotografije za tisk - tam bodo ponavadi zahtevali da print resolucijo nastaviš na za to običajnih 300 dpi. Če si slikal v JPEG formatu, boš po vsej verjetnosti imel dpi na 72. V tem primeru pojdi na Image --> print size, tam pa pod okencema X resolution in y resolution, vpiši namesto 72.000 pač 300. 000. Toliko samo BTW, ker je bilo to včasih kar pogosto ...
 0   

Vuksan Vemic @Vuksan 20. Jun 2015, 00:27

Marko, koristim linux i Gimp, ali za obradu fotografije to je malo. Ne moraš da koristiš PS. Sjajan program za obradu fotografija je Lightroom. Sa malo napora možeš da ga u potpunosti savladaš. mada je najidealnija kombinacija Lightroom+PS.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati