0   

Igor Vogrič @solgor 25. Maj 2015, 10:32

Pozdravljeni,

ker sem začetnik in se še odločam za nabavo fotoaparata me zanima funkcija autofokusnega objektiva Zeiss Batis 25mm f2.0 v primerjavi z klasičnim objektivom Zeiss Loxia 35mm f/2, hvala.

Lp, Igor
 0   

Aleš @lial 25. Maj 2015, 10:46

Velja na splošno:
Avtofokus objektivi so sposobni ostriti na osnovi podatkov iz aparata, če pa te funkcije nima, pa je ostrenje možno le ročno, z obračanjem ustreznega obroča na objektivu.
 0   

iztok @izo 25. Maj 2015, 15:28

začetnik se odloča med batisom in loxio? tale bo malo težja za vrjet..
no, če denar ni vprašanje, potem jasno, zakaj pa ne. govorimo o sony e bajonetu?
 0   

Igor Vogrič @solgor 26. Maj 2015, 07:57

Verjetno sem slabo zastavil vprašanje, zanima me funkcija autofokusa oziroma razlika med obema objektivoma. Skoraj vsi objektivi imajo sposobnost autofocus-a, le da je pri enih potrebno pritisnit gumb do polovice, da se slika izostri pri premikanju slikanega predmeta pa moraš ponovno pritisniti gumb za ostrenje, pri drugih držiš samo gumb ter samodejno fokusira vse pozicije premikajočega predmeta, ali je samo to razlika (hitrost), seveda če si prav razlagam delovanje.
 0   

Primož @Zebdi 26. Maj 2015, 08:11

To je funkcija aparata (nastavljiva) in ne objektiva. Objektiv ali ima ali pa nima možnosti samodejnega ostrenja, način ostrenja pa potem nastavljaš v aparatu (če le-ta seveda podpira različne načine).
Quem dii diligunt adolescens moritur
 1   

iztok @izo 26. Maj 2015, 10:54

dejmo še enkrat od začetka:

- a res kot začetnik rabiš objektive v vrednosti 1000€ +? ponavadi se pri teh zadevah točno ve, zakaj in kako. ne rečem, mogoče bodo res tebi najbolj primerni, ampak potem verjetno takšnih vprašanj ne bi bilo.

-na kakšni opremi boš uporabljal te objektive (ni vseeno glede obnašanje in hitrosti avtofokusa), predvidevam da na sony brezrcalnih kamerah ali kaj podobnega? aps ali ff format?

-loxia linija je manualna, če se ne motim (zato so mogoče lahko tudi objektivi manjši in lažji), torej ročno nastavljaš tako zaslonko, kot fokus. batis ima to preko avtomatike, pa mislim da tudi brezstopenjsko nastavitev zaslonke za video, ima oled ekran za prikaz fokusne razdalje oz goriščnice, je bolj modernega dizajna, torej bi tekle nekakšne top moderne ponudbe, pa jasnos eveda malo x faktorja za važenje (malo za šalo malo, za res, velja pa za oba objektiva). pa kolikor vidim, je to precej sveža zadev, ki še sploh ni tako redna v prodaji ipd.

- objektiva imata različne goriščnice, ki lahko precej spremenijo način uporabe, če govorimo o širokem kotu (in spet, zelo pomemben je tu format kamere oz senzorja v njej).

- avtofokus dela več ali manj enako na vseh kamerah, pritisneš do polovice da fukosira, potem do konca za naredit sliko. lahko pa seveda na kameri nastaviš na veliko možnosti, da recimo nonstop fokusira, brez da držiš sprožilc (ali pa recimo držiš drug gumb ob tem) itd itd, zato pravim, da je pomembne podatek, katero kamero je v igri., ker recimo imajo brezzrcalne še določene specifike tukaj napram dslr in obratno ipd.

- in nenazadnje: če hočeš manualni objektiv, je kr nekaj alternative tudi pri starih, rabljenih objektivih (beri mnogo, mnogo cenejših), predvsem za aps, ki mogoče uporablja le centralni del optike. če hočeš avtofokus, dela recimo sigma zelo fajn art C serijo, tudi za brezrcalce, ki bo mogoče 1/4 cene zeissa, pa ne nujno toliko slabša, če sploh. tako, za razmislek.
Zahvala: Lucifix
 0   

Igor Vogrič @solgor 27. Maj 2015, 07:54

OK, najprej hvala za hiter in natančen dogovor. Nameravam kupit Sony Alpha 7 M2 za pretežno slikanje pokrajine. Ob iskanju primernega objektiva sem naletel na to stran, kjer predlagajo objektive za ta fotoaparat.

http://www.sonyff.com/fe-compatible-lenses-for-sony-a7-series/

Zeiss Batis je edini v izboru, ki ima funkcijo autofokusa zato sem sklepal, da je neka vrste nadgradnja te funkcije, ker je cena objektiva v primerjavi z ostalimi res visoka (ker recimo dobiš Nikon D3300, ki ima funkcijo autofokusa skupaj z fotoaparatom za 1/3 cene tega objektiva, se pa zavedam da igra tukaj veliko vlogo kvaliteta leč ).
 0   

iztok @izo 27. Maj 2015, 09:42

ok, prišli smo do kamere, ki jo misliš kupit (fajn izbira, baj d mimo, samo je pa že fajn vedet, kaj točno misliš fotkat s tem). dvojka ima stabilizator vgrajen že v ohišje (premika senzor), torej ne rabiš objektivov s stabilizatorjem, prav tako boš imel stabilizacijo pri vseh starih, manualnih objektivih, ki jih lahko preko adapterjev natakneš gor in to so skoraj vsi (seveda sony dobro računa na to).

glede avtofokusa si me pa spet zmedel, a ti mogoče govoriš o kardanu oz pogonu avtofokusa iz samega ohišja, kakor imajo recimo (nekateri) nikon aparati ipd? pozabi na to, to je stvar preteklosti, tudi vsi moderni nikon af objektivi imajo pač motorček vgrajen, več ali manj so brez motorčkov samo starejši nikon (nikkor) objektivi. zato so pri nikonu za kompatibilnost ne nekaterih njihovih ohišljih pustili ta kardan gor (tista špica ob bajonetu, ki potem vrti mehanizem), in to je to, tega na sonijih ni.

odloči se predvsem na podlagi potreb, kaj rabiš ti. povej najprej, kaj misliš fotografirat s tem objektivom, kakšen kot oz goriščnico in s tem zajem vidnega polja rabiš, a hočeš svetlobno močan objektiv za slabo svetlobo, portrete ipd? je kr nekaj izbire tudi za sony, tako z avtofokusom, kot brez (torej vse nastavljaš ročno, kot sem že omenil)
sony ima svojo linijo af objektivov (cenejši navadni in dražji zeiss), potem je ta zeiss linija (af in maunulana, ne mešaj z sonijevo carl zeiss linijo), imaš sigmino art linijo kot sem že omenil (avtofokus, je cenejša, pa tudi zelo dobra), samyang (manualni), in potem spet cela plejada starejših objektivov, ki ji h lahko prek adapterjav natakneš gor in tudi tukaj se da najt nekaj zelo dobrih, od zeissa, leice, olympusa itd itd, ni da ni.

edit2 (spet popravljam, sem vmes pozabil, da gre za ff senzor):
sem spregledal, da fotkaš pokrajino. mogoče bi potem bila 7R boljša izbira, ampak seveda ne boš falil niti z dvojko. za pokrajino bi rekel, da so oba zeiss-a, ki si jih dal za primer, dokaj ok, samo 30mm bo hitro preveč (ni pa seveda nujno, da fotografiraš samo široke kadre v naravi, ampak takrat bolj prav pride zum).
za začetek bi mogoče razmislil o kakšnem splošnem recimo sonijev zeiss 24-70 (niso pa poceni te sonijevi objektivi in to ni fajn), pa potem nadgradiš z fiksnimi.
za pokrajino, kjer boš verjetno imel zraven tudi stativ (po izklopi stabilizacijo ob tem), je zelo dobro iskoristit možnost starejših objektivov, se dobi tudi pod 20mm kakšen zelo fajn, tudi v zum varianti (nenazadnje lahko tudi kakšen 17-40 od canona gor natakneš prek adapterja, pa tudi ostale).

nekaj na temo:
http://briansmith.com/sony-a7-a7r-lens-mount-adapters/
https://luminous-landscape.com/sony-a7r-wishful-thinking/ (tukaj imaš možnost pogojne uporabe aps objektivi na sedmici)
http://www.fredmiranda.com/A7R-review/
itd itd, poln internet je tega, veselo na delo, čeprav me čudi, da pri takšni opremi še ne poznaš tega..
 0   

Primoz @primzi 27. Maj 2015, 20:11

Igor
zakaj si se pa odlocil za Sony A7 ii?

Kaj natancno v pokrajinah nameravas fotografirati - panorame ali detajle? Fiksni objektiv 25mm se nekako razumem, 35mm pa ni ne tic ne mis,
 0   

iztok @izo 27. Maj 2015, 21:10

35mm pa ni ne tic ne mis,

35 mm je "reporterska" varianta brez večjih popačenj, odličen za kakšne poroke (sploh z svetlobno močnim objektivom), ulica, dogajanje ipd, za naravo pa res ponavadi ni najboljša izbira. 25 je ok, to je recimo približno enako 24-70 varianti na širokem delu, bi pa bilo če je že fiksno bolj razmislit o kakšni 20 mm varianti ipd, oz kot sem že zgoraj filozofiral. ti ff soniji glede tega nudijo ogromno alternative.
 0   

Igor Vogrič @solgor 28. Maj 2015, 10:08

Odločil sem se ker je kompakten, za uporabo tudi na potovanjih (ker ima 5 osno stabilizacijo), nagibam se k objektivu 25 za panoramske slike ali pa bolj uporaben 24-70, kot mi je bilo predlagano zgoraj verjetno najbolj racionalna izbira
 0   

Primoz @primzi 28. Maj 2015, 12:47

E Format (A7 oz A6000) postaja priljubljen primerjavi z A formatom (A58, A77, A99...) ker je manjsi. Meni ne sedi dobro v roki, se posebaj ko uporabljam kak kilski ali dvokilski objektiv. Je pa cena stekolovine bistveno drazja.

Ce razmisljas o potovanjih, zakaj gledas fiksne objektive in ne zoomov? npr 16-35 za panorame ali pa kakega bolj univerzalnega?

Stabilizacija pa nima pri slikanju pokrajin ravno posebne vloge - stabilizacija je nujna pri slikanju sporta, kjer imas dolg Teleobjektiv in se stresenje bistveno bolj pozna.

@ iztok : mislil sem : 35mm ni ne tic ne mis "za naravo"...., na FF (na APS-C to ustreza normalnemu zornemu kotu)

@Igor : pa se to: tisto ali pritisnes na pol in potem se vedno fotoaparat sledi fokusu, se je na Sonyih nastavljalo z gumbom AF-C oz AF-S (single ali continuous), ne vem pa ce je pri A7ii enako.

Ce rabis hiter AF, potem A7ii ni najboljsa izbera (poglej http://www.dpreview.com/forums/thread/3790841)


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati