0   

jakanovi @jakanovi 9. Jun 2015, 21:44

Pozdravljen !

Imam eno vprašanje glede ostrenja tega objektiva. Namreč sem se nekako odločil, da si kupim 14-24-ko Nikorr -ja.
To je moja prva original verzija in seveda še ga nisem naštudiral, čeprav tu verjetno nimaš kaj dosti študirat, edino, da ga poskusiš v trgovini ko ga kupiš.
Imam ga v kombinaciji z D600. Nekako mi nekaj ne štima glede ostrenja, ker se dostikrat pojavi, da narobe ostri.
Izostri za objektom katerega pač fokusiram. (Tako rekoč : backfocus.
Poskušal sem s Fine tuning v + in -, pa nobene razlike. Pred tem sem imel druga dva objektiva in je vse funkcioniralo kot mora, brez korekcij. Postavil sem ga na stativ in fokusiral na nekaj baterij pod kotom seveda in je bilo OK.
Kakorkoli sem streljal zunaj, npr. drevje , veje ali pa zgradbe mi je zopet ostril za željenim ciljem.
Na 24mm z 2.8, je bilo vse narobe, pa vse do f8. Včasih ko ga zagrabi ali ko se mi posreči je ok, v večini primerov pa ne. Ne vem več ali z body-jem kaj ne štima ali je objektiv al pa jaz ne znam z njim delat. Po moje ,če bi z body-jem kaj ne ptimalo, bi tut s prejšnjimi objektivi norel zaradi takšnih stvari. Pred tednom dni sem ga imel na servisu in so ga sprobali in me celo poklicali, da je popolnoma natančen, ampak še naprej se dogajajo iste stvari. Ker ta objektiv velja za oh in sploh- raketo, čeprav so že tudi konkurenti, ki bi ga naj v določenih primerih odnesli. Zelo čudno se obnaša.
Upam, da se najde kdo, da mi kaj svetuje?

Lp A
 0   

iztok @izo 10. Jun 2015, 18:17

sicer ti lahko bom pavšalno za nikon, ampak princip je isti pri vseh.
najprej, če praviš, da ohišje z ostalimi objektivi ostri ok, je potem upravičeno dvomiti v ustrezno tovarniško kalibracijo objektiva. dejstvo je, da pri optiki prihaja do variacij, saj je zraven veliko faktorjev, in tudi najboljši niso nobena izjema, ne pri canonu , ne pri nikonu ali ostalih (čeprav naj bi pri teh reicmo pro serijah vseeno naj bi bil nadzor ipd boljši).
naredi več posnetkov na stojalo z raznimi tarčami, pa potem nekaj čisto klasičnih kadrov in pojdi reklamirat z vsem tem. nočem biti preveč nastrojene, vendar te naše servise (z redkimi izjemami, ki letijo bolj na osebe, kot znamko) treba včasih malo bolj z rezervo jemat, itak pa vse to bolj komplicirane zadeve pošiljajo štimat v tujini, ker res prave opreme za ustrezno popravilo optike v večini primerov nimajo (s tem ne mislim samo tega, da se poštima tako, da pač zadeve špila, ampak mimo standarda)..
dolžni so pa uveljavit garancijo, pa naj bo objektiv za 150 ali 1500€, tudi če ga zunaj kupiš (v eu območju vsaj).
žal so napake pri novih zadevah stalnica, in to vse bolj, pa ne samo pri foto robi (bi lahko spisal cel roman še o čem drugem)..
 0   

jakanovi @jakanovi 10. Jun 2015, 20:03

Ojla !

Hvala ti za vspodbudne besede, zdaj verjamem, da tudi mercedes in BMW crkuje. Masovna proizvodnja, kontrola kvalitete pa vemo kje je ! Nisem ravno čustveno navezan na objektive, ki jih imam. Ni mi pa vseeno, da to počasi postaja pravilo, vse prej kot izjema.
Res bom čimprej naredu s stativom znotraj in zunaj, pod različnimi pogoji in bomo hitro videli.
Kakor hitro dobim rezultate ti javim.

lp Andrej
 0   

iztok @izo 12. Jun 2015, 15:23

no, mogoče ne spet tako negativno vzet, vem pa kako je, če se moraš s tem hecat, ko misliš, da če kupiš nekaj novega in daš kr nekaj denarja, da bi zadeva morala biti ok, pa ni ravno tako.
lepo probat, pa nest uveljavit garancijo na servis, pa je. mogoče je kakšna malenkost, težko rečt..
 0   

jakanovi @jakanovi 13. Jun 2015, 20:23

Oj!
Zanima me še samo ena stvar in sicer: ali je možno da skalibrirajo body ?

lpA
 0   

Aleš @lial 14. Jun 2015, 05:22

Vse je možno, enkrat sem to počel tudi sam, vendar je servis boljša ideja.

https://fstoppers.com/gear/focusing-problems-and-micro-adjustments-your-camera-may-be-fault-3376
 0   

iztok @izo 16. Jun 2015, 07:40

body mora biti skalibriran na tovarniški standard, pravtako objektiv(i). vse, kar odstopa od tega (oz nekega območja z določeno toleranco), ne bo ok. sploh pri ohišju, kjer to bo potem recimo delalo ok z tem tvojim 14-24, ki je verjetno malce sfaljen, z ostalimi objektivi pa ne, ki so recimo v rangu tovarniških toleranc in ki jih lahko še "poloviš" z mikro nastavitvami za af v ohišju.
 0   

jakanovi @jakanovi 17. Jun 2015, 19:39

OJ!

Evo mene!
Da vam va javim, so stvari porihtane, oz. verjamem, da so prav porihtane.
Najprej sem nesel objektiv na servis, ga stestirali in je bil ok. Prinesem domov, se še enkrat malo poigram, pogledam svoje nastavitve, če sem ga slučajno kje pobiksal in zopet isto.
Naslednji dan nesem samo body in je imel ogromno odstopanje v minus-back, da glava boli, zato ni šla nikakršna nastavitev s finetune. Prinesem domov probam in je tak kot mora bit, druga zgodba. Upam, da je to to, glede, nato, da so vsako stvar posebej uštimali.
 0   

iztok @izo 17. Jun 2015, 20:23

no, fajn slišat, da si oz. so poštimal, samo še ostale objektive sprobaj zdej..
 0   

jakanovi @jakanovi 19. Jun 2015, 11:55

Probal še 24-70 , je bp.
Hvala ti za pomoči, zdaj lj gledam na take pomembne stvari, katerim prej nisem polagal pozornost, a je vse delalo. Namreč najprej sem bil na Minolti, pol na Sony-ju zaradi objektivov, seveda vse skupaj zamenjal za Nikon. Bila je varianta Canon al Nikon in an ban pet podgan in kocka je padla. Stran od sonyja se šel predvsem zaradi ISO, ker mi ni odgovarjal (šum). Že pri 800.
Če bo še kaj, te zagnjavim.
Hvala še enkrat


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati