0   

Omnia @Omnia 16. Jun 2015, 14:15

Pozdravljeni!
Sem nova na forumu in si želim, če mi lahko nekdo poda mnenje in predlog glede nakupa.
Kupujem nov aparat oz. vso nujno opremo za hobi fotografijo, iz katere bi razvila tudi bolj komercialno, predvsem bi želela poizkusiti srečo na raznih stock straneh. Ker imam nekaj znanja s področja fotografije in ker želim nekaj več (sem grafična oblikovalka), se odločam med nakupom omenjenih aparatov. Pred kakšnimi dvemi leti sem prodala moj Canon in objektive in tako moram začeti z nule.
Torej, kaj mi priporočate glede na budget, ki je med 2500 - max. 2800 eur?
D750 + objektiv Tamron 24-70mm f/2,8 ali D7200 + kakšen boljši objektiv + macro objektiv + bliskavica (ring za macro)?
Sem v dilemi, kako najboljše izkoristit budget, da mi ne bo kasneje žal in da mi ne bo premalo.
Prosim za predloge!
LP!
 0   

luka567 @luka567 16. Jun 2015, 21:43

Zdravo,

kakšen tip stock fotografije pa? Če gre za makro motive potem definitivno makro objektiv + dodatna osvetlitev. Če ni potrebe po odlični kvaliteti pri visokem ISO(če bo šlo bolj kot ne za studijsko delo z dodatno osvetlitvijo) bo DX aparat po mojem mnenju zadoščal. Potem pa sproti vidiš, kaj ti še manjka in lahko še dokupiš. S čim se ti je pa Canon zameril, da bi sedaj raje Nikona? =)
 0   

Omnia @Omnia 16. Jun 2015, 23:04

Hvala za odgovor!
V mislih imam ulično fotografijo in arhitekturo, pa tudi makro posnetke. Zato bi zraven d7200 vzela kakšen boljši objektiv 18-35 mm, macro in pa bliskavico metz mecablitz za macro.
Če bi šla pa na d750, bi pa za osnovni objektiv vzela AF24-70MM F2.8 VC USD NIK TAMRON in kasneje ostalo. Vseeno pa tukaj nisem čisto sigurna glede objektiva, ali je res najboljša opcija.
Predvsem ne bi želela menjat aparata po dveh letih, ampak ga raje nadgrajevat z objektivi in ostalo opremo.
Canon mi je takrat bil odličen, čeprav bi mi bil danes malo premalo (sem ga imela čez vikend). Takrat sem ga prodala iz zdravstvenih razlogov, ker nisem mogla nosit na sebi nobenih težkih predmetov. Verjetno bi gledala tudi med njimi, ampak se mi zdi, da so dražji glede na to, kaj pričakujem od fotografije.
Lp!
 0   

iztok @izo 17. Jun 2015, 06:58

Najprej bi rekel glede znamke: glede na potrebe dobiš tako pri enem, kot drugem (ali tretjem in četrtem če hočeš) verjetno vse, kar rabiš, odločaš se pač komplet za sistem, kjer so zraven tako objektivi, osvetlitve, stojala, ohišja, filtri itd itd.
Nikon ima trenutno mogoče rahlo prednost (kar se tič slike predvsem) v boljši odzivnosti senzorjev pri temnih delih slike oz potem pri recimo pri osvetlevanju teh delov pri obdelavi (to je recimo zame edina takšna večja prednost, zaradi katere bi razmišljal o menjavi sistema ali tudi o kakšnem soniju recimo, ki ima enake senzorje, kot še nebroj drugih danes). Ima pa canon po drugi strani kr lep nabor optike (ki je v povprečju pri nas malce cenejša, bi si upal trdit, da o rabljenih zadevah ne govorim, sploh zdaj, ko vsi presedlujejo na sony), tudi bi si upal rečt, da so malo močnejši pri širokem kotu, imajo v naboru kakšen 17 mm tse objektiv (odličen za arhitekturo, tako na ff in aps sanzorju) ipd. In nenazadnje, če se greš tip fotogradfije aka arhitektura, makro ipd, boš za stock (kjer hočejo vedno največje resolucije, nizek šum ipd) z kakšnim najnovejšim 5ds "dobra" kr nekaj let (no, jasno nikon/sony ne bo spal). zdej cene so pa dugo, ne vem, najbrž ni poceni, gelde na to, koliko je bil oz je 5d III ipd.
glede tvoje konkretne izbire:
Res nujno rabiš malce že bolj napreden oz že bolj pro razred af-ja za tvoj žanr fotografije? Sploh d7200 je recimo bolj primeren za kakšno bolj akcijsko fotografijo, torej kakšen fotolov, šport ipd. Tvoje delo bo večinoma na stativu (makro, arhitektura), za ulico pa tudi verjetno ne rabiš ne vem kako zahtevnih in dragih sistemov za ostrenje, po mojem. Hočem povedat, da recimo razliko v strošku za ohišje (če recimo vzameš kaj v rango d610 ali celo d5100 al kaj so že) investiraš v boljše objektive, ki so dolgoročna boljša investicija, ohišje prej ali slej menjaš, kot je pač dejstvo z vso današnjo elektroniko, kjer je zraven moorov zakon.
Za ulično fotogafijo bo kakšen 18-35 (verjento misliš sigmo 1.8) zelo fajn, ne bo pa za vse, ko recimo rabiš še širši ali ožji kot, plus jasno za pravi makro nimaš dovolj povečave oz je prevelik min. odmik za ostrenje ipd. 24-70 na ff bo mpogoče malenkost bolj uporaben za splošno fotografiranje, ampak spet: za makro, fotografijo ipd pač rabiš dodatno še namenske objektive, enega racimo za še bolj široki kot (ti iz lastnih izkušenj povem), drugega za makro fotografijo. Pri aps formatu (torej d7200 ipd) je prednost to, da so mogoče objektivi malo manjši, lažji in mogoče tudi cenejši (ni pa nujno), tudi filtri ipd so potem cenejši, ker gre za manjše premere leč, po drugi strani pa je pri polnem leica formatu mogoče prednost, da ima recimo slika pri enakem številu pixlov manj šuma, je bolj uporaben pri vsokem isu (čeprav so danes razlike manjše kot včasih, s emi zdi), jasno tudi glob. Ostrina je pri primerljivi zaslonki manjša, kar je prednosta recimo za portret ali ulično fotografijo, za makro pa prej slabost, kot prednost. Sej najbrž vse to že veš, ampak ok, povem pač.

Tako, malo bolj na splošno, za premislek v kompletu, ko se odločaš čisto iz začetka in še nisi vezana na opremo in mogoče tudi kakšen brezzrcalni ne bi bil slaba alternativa, glede na tip fotografije (čeprav pri slednjih še vedno trdim, daniso tako izpoppoljen sistem, kot so danes dslr-ji, s tem mislim predvsem na nabor objektivov, flešov, delo v studiu ipd).
 0   

stm @stm 17. Jun 2015, 11:03

Zeh... dajte si omislit drugačen način pisanja...
 0   

iztok @izo 17. Jun 2015, 12:17

no, napisano je namenjeno omnii, če pa kdo hoče kratek povzetek, prevod in še kakšno slikco zraven, pa tudi na željo. Z velkimi začetnicami.
 0   

stm @stm 17. Jun 2015, 13:13

Vem, vem, Izo, tvoj komentar je čist ok smile
 0   

Omnia @Omnia 17. Jun 2015, 13:46

Hvala za obširni odgovor! Še vedno sem v dilemi, ker imam sedaj na razpolago še d610 smile
Res je, da bi glede na ceno v tem trenutku dobila za d7200 vsaj dva objektiva zraven in bliskavico za macro. V fx razredu pa zaenkrat en dober objektiv 24-70mm. Če sem recimo omejena na max 2.800 eur, kaj bi bila v tem trenutku za omenjeno fotografiranje najboljša naložba? S tem, da kasneje dokupim še kakšen kos opreme (objektiv, bliskavico...)?
 0   

iztok @izo 17. Jun 2015, 15:40

2.8k je že lep denar, lahko pa seveda samo za ohišje toliko vržeš. Če že moraš kupiti novo, potem naj bo to npr. ohišje. Objektive, stojalo in kakšen fleš pa komot rabljeno dobiš, fajn je tudi, da lahko dobro sprobaš vse prej.
Zberi 2 opciji, ki sta v buđetu, ena v ff, druga v aps formatu, malo primerjaj, kateri sistem ti bo dolgoročno bolj odgovarjal in greš v akcijo.

Tako na pamet, ker pri nikonu nisem tolk doma, bi rekel recimo za aps:
- ohišje po izbiri glede na prej povedano (tu narediš največ razlike glede cene najbrž)
- art 18-35, ni pa ravno poceni (recimo 500-600€ rabljen, verjetno pa še več, na pamet govorim)
- kakšen ultra širokokotnik v rangu 10-20, lahko tudi kakšen fiksni samyang, če ni nuja af. (300-400€ rabljeno)
- po potrebi kakšen 17-50/2.8 za splošno rabo (300€ kakšen rabljen tarmon)
- ena makro varianta, jasno tu lahko tudi vse ff brez problema nucaš, ker samo prinese k povečavi ipd (recimo tudi 300-400e rabljeno, če ne gremo k "originalom")
- en boljši stativ z glavo (tudi nekje 300€)
Torej nekje 1800€ s stativom, ostane še 1000€ za ohišje (to bi šlo novo verjetno) in si tam tam. po potrebi izločiš kaj od gor naštetega in je mogoče buđeta tudi za kaj novega.

Pri polnem formatu pa bo verjetno že malo težje, vseeno pa bi se dalo najt kaj pametnega in predragega.
- 18-35 nima ekvivalenta v ff, torej potem več lai manj 24-70 variante (ali pa kakšni fiksni), brez is-ja so načelom kr nekaj cenejši, sploh če rabljene gledaš.
- pri uwa je mogoče bolj problem, mogoče sigma 12-24, tudi kakšna stara krava 15-30 ni za stran (imam eno takšno in je prav fino ostra, ima pa veliko lečo-bunko spredaj, na katero ne moreš nataknit filtrov, pa af se orenk sliši, ko dela, čeprav mene ne moti). Plus jasno seveda nikkorji potem, kar velja tudi za vse nazaj poevano, je pa ponavadi potrebno kaj več dat potem, pa tokina itd.
Makro objektivov za ff pa je itak malo morje, tukaj tudi ne bi smel bit problem.

Cenovno bodo torej objektivi tu nekje, rezan moogoče pri uwa, ki zelo zavisi od znamke ipd. Ohišje pa je pri ff formatu v osnovi dražje, razen če se spet omejiš na mogoče "slabši" (senzor je več ali manj isti, kar največ pomeni za sliko) ali rabljen model.

Pod črto pa bo verjetno pač ff komplet dražji. Pri obeh variantah pa seveda če izločiš kakšne objektiv ven, imaš mogoče že možnost komplet novega, samo mogoče ne po naših trgovinah (mogoče kakšne akcije, ki tako veselo žmigajo po ekranu trenutno).
 0   

Omnia @Omnia 17. Jun 2015, 19:26

U, hvala! Tole je pa zelo lepo in nazorno opisano smile
Bom preučila vse te možnosti in sporočila mojo odločitev. Mi bo v veliko pomoč.
Lp!
 0   

Omnia @Omnia 30. Jun 2015, 10:38

Moja odločitev je padla, in sicer si za začetek lastim novega D7200 z objektivom Tamron 24-70mm 2.4f, stativom Manfrotto in daljinskim sprožilcem. Grem počasi in po vrsti, da osvojim tako aparat, kot objektiv. Kupila bi si še filter, v mislih imam http://www.foto-klik.si/polarizacijski-filtri/hoya-cirkularni-polarizacijski-filter-hmc-pro-1-digital-82mm.html ali tega http://www.foto-klik.si/polarizacijski-filtri/hoya-hd-cirkularni-polarizacijski-filter-82mm.html in pa morda ND filter http://www.foto-klik.si/nd-filtri/hoya-filter-pro-nd16-82mm.html

Kateri je uporabnejši oz. da boljši rezultat in ali je kateri drug primernejši?

Hvala vnaprej in lp!
 0   

Primoz @primzi 1. Jul 2015, 13:40

ND filter rabis zgolj ce imas prevec svetlobe in hoces dolg osvetlitveni cas.

Pol filter bo pa uporaben ce imas na tvojij stock objektih odseve, ki se jih hoces znebiti.
 0   

nejko @nejko 12. Jul 2015, 16:20

Omnia je napisal/a:
.............. predvsem bi želela poizkusiti srečo na raznih stock straneh. ...........................


Omnia je napisal/a:
...............................Kupila bi si še filter, ..........................


Zaradi stoka imaš kar imaš in povsem zadošča
Samo zaradi prodaje, počakaj na filtre in prvo lansiraj slike gor na net. Boš rabila kar nekaj časa, da ugotoviš kaj sprejemajo ter kaj se prodaja......


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati