0   

-lux- @-lux- 10. Jul 2015, 22:45

Torej v katerem programu naj se lotim pisanja zbornika, tako da bo v glavnem že pripravljen za tisk? Kolkor sem bral Word ni najbolj primeren. Kakšnega pregrešno dragega pa si ne morem privoščiti.
 0   

Aleš @lial 11. Jul 2015, 07:07

Zakaj pa Word ni dober? Sicer sem do sedaj spisal, dodal fotografije in kazala le trem zbornikom, pa še to pred nekaj leti, vendar nikoli ni bilo težav pri oddaji za tisk. Ko sem zaključil sem vse skupaj pretvoril v pdf in oddal.

Imaš pa na netu kar nekaj programov za namizno založništvo, na primer teh 6 na strani:
http://www.techradar.com/news/software/applications/best-free-dtp-software-6-programs-to-help-you-create-top-quality-documents-1139625
Meni je Word odgovarjal, ker ga dobro poznam in se mi ni bilo potrebno 'loviti' z novim programom, čeprav sem imel možnost uporabe profesionalnega programa.
 0   

Koki27 @GregorJakob 11. Jul 2015, 07:51

Zakaj Word ni dober? Ker za offset tisk potrebujemo CMYK barvni prostor, medtem ko word zna narediti le RGB, kar pa za tisk ni primerno.
Lahko pa narediš v wordu, potem uvoziš v indesign ali ilustrator, coreldraw ali katerikoli program, ki lahko spremeni RGB v CMYK.
Kaj se zgodi, če tiskarju pošlješ RGB datoteko za tisk? Črni tekst je sestavljen (govorim na pamet, a je zelo blizu) iz 75% Cyan, 65% Yellow in Magenta in zgolj 45% (odvisno od RIP-a, nekateri starejši ripi celo 15%) črne.
Nekateri mojstri, lahko pretvorijo kompleten tekst iz worda kar v Acrobat pro, a samo tekst in še to samo takrat, če je PDF pravilno nastavljen. Večina prebivalstva teh nastavitev ne pozna in pošljejo wordov dokument kot nekakšno sliko, katerega kasnejša obdelava ni mogoča.

Žal opažam (kot tiskar), da je danes lahko že vsak grafični oblikovalec ki "obvlada" word...no,ki zna prižgati računalnik in med seboj tekmujejo, kateri bo večji zmazek poslal v tisk. Spet drugi pretiravajo v druge skrajnosti in do potankosti naredijo 178 layerjev v photoshopu in mi potem A5 letak zabije FTP, ker presega tudi 1GB?!?

Aleš, nikakor to ne leti nate, vendar v bodoče boš lahko svoje tiskovine pripravil bolj profesionalno, če se boš wordu izognil.

Seveda pa zgoraj napisano odpade, če vam ni nujen profesionalni izgled izdelka.
 0   

Aleš @lial 11. Jul 2015, 10:46

Kvaliteten odgovor, Koki27, vendar manjka nasvet avtorju teme "kateri program".
Če sem ga prav razumel, za Indesign ali Ilustrator ne namerava zapravljati.

LP
 0   

-lux- @-lux- 11. Jul 2015, 13:41

Točno tako lial! Verjetno nima smisla zapravljat veliko denarja za program, ki ga bom najverjetneje rabil samo enkrat. Pa še nekaj je, kar nisem napisal; sem na macu, tako da, predvidevam, imam še manjši izbor programov. Gledal sem iStudio, mogoče bo pravšnji, pa še sprejemljiva cena je.
lp
 0   

Koki27 @GregorJakob 11. Jul 2015, 18:04

Istudio bo dovolj dobra izbira za dober rezultat. Le CMYK barvni prostor izberi, vse ostalo naredi tipkovnica;)

Žal se ne spoznam na free programe, zato nisem nobenega omenil. Mislim da je pa prav, da začnemo delati na način, da bomo vsi zadovoljni s končnim izdelkom. Vse več je primerov, ko iz slabo pripravljenega fajla naročnik pričakuje briljantne rezultate.

lp
 0   

Jernej Lasič @Sviri 12. Jul 2015, 14:02

Adobe Indesign. Če ga boš rabil samo enkrat, ga pač dol potegni, uporabi in zbriši. Saj ni treba da smo tako zelo papeški.
Pozabi word, to je urejevalnik besedila, ne program ki se uporablja za pripravo na tisk. V Wordu kvečjemu pripravi text in da potem uvozi v Indesign.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati