0   

gasper vidmar @gapo 3. Avg 2015, 10:59

živjo!
zanima me zakaj je pri oblakih modrikasta-nerealna barva?slikal sem z polarizacijskim filtrom v raw formatu
hvala in lp
 0   

samos1111 @samos1111 4. Avg 2015, 15:06

Najmanjši problem je lahko zgrešen avtomatski White Balance. Če si slikal raw, potem lahko to naknadno popravljaš v raw konverterju brez nekih škodljivih posledic.
Drugi možni problem je v barvni kalibraciji zaslona. Nima smisla izvajat barvnih popravkov na slabem monitorju in brez barvne kalibracije (slednja sama ne more naredit čudeža iz slabega ekrana). "Na roke" se to ne da rešit, rabiš kalibrator, mogoče si ga lahko izposodiš.
Tretja zadeva je sam polarizacijski filter. Cenejši, ki imajo slabe antirefleksijske prevleke ali jih sploh nimajo, delajo včasih težave z odsevi. Tudi dražji običajno nekoliko spremenijo barve (poskusi primerjat slike z/brez kadar svetloba ni polarizirana). Potem pa še sam polarizacijski efekt, včasih je njegov rezultat všečen, drugič sploh ne, odvisno kaj slikaš in kaj bi rad dosegel. Nebo postane včasih nenaravno temno, v morju dobiš ponekod pretirane kontraste. Pri širokih kotih je učinek tipično neenakomeren. In štos je, da tega efekta z računalnikom ne moreš enostavno odstranit, no vsaj jaz ga ne znam, pa če dvigaš tisto tisto temno nebo se rad pokaže šum sredi belega dne. Z današnjimi boljšimi tipali in raw konverterji, ki praktično že delajo podobno kot HDR, pogosto dobiš boljši rezultat iz posnetka brez polarizatorja.
 0   

samos1111 @samos1111 4. Avg 2015, 15:14

Aja nerealna barva temno modrega neba je lahko zato, ker je barva pač temno modra, tj dominira modri kanal, rdeči in/ali zeleni pa sta pod pragom šuma. Čim je en od kanalov pod pragom šuma ali kvantizacije, je slika digitalno podsvetljena in pride do podobnega problema kot pri bolj znanem problemu prežganih svetlin, prave barve pač ni mogoče rekonstruirat. Zato pridejo pri svetljenju močno podsvetljenih slik ali delov slike barve nekako kričeče oz opazno nepravilne in tu tudi raw posnetek ne pomaga več, edino včasih tipalo z večjim dinamičnim razponom ali HDR pristop zlivanja več posnetkov narejenih z različnimi osvetlitvami.
 0   

Mirko1 @Mirko1 5. Avg 2015, 18:06

Kaj ko bi ti najprej prilepil dotično fotografijo, da lahko vidimo kaj ti smatraš za 'modrikasto-nerealno barvo' in gremo lahko potem od tam naprej. Takole na pamet lahko zgolj ugibamo in pametujemo pa morebiti s fotografijo ni nič narobe.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati