0   

-lux- @-lux- 2. Sep 2015, 12:38

Pozdravljeni,
pripravljam knjižico, format B5, v kateri bo tudi veliko fotografij. Zadevo urejam v iStudio programu. Ko insertiram fotografijo se mi zdi da nima take ostrine kot originalna fotka. Seveda si želim, da bi bile fotografije v knjižici lepe in ostre. Torej, zanima me, kako fotografijo pripravim, preden jo prenesem. Ali je bolje, da fotko že pred prenosom zmanjšam na določeno velikost(250x176 mm) ali raje prenesem originalno velikost in jo potem program zmanjša?
 0   

Kris @kris 2. Sep 2015, 19:25

Programa iStudio ne poznam. Sicer pa: če želiš, da bo fotka ostra ti predlagam, da jo v PS-u pomanjšaš na želeno velikost (kot bo v knjigi) z vsaj 250 dpi. Preden jo shraniš jo ostriš z /sharpen more/ ukazom in spremeniš barvni prostor v CMYK. Izjema so manjše fotografije, recimo velikosti nekje do 8 cm, tu je običajno dovolj, da uporabiš za ostrenje ukaz /sharpen/.
 0   

-lux- @-lux- 3. Sep 2015, 21:29

Ja, saj to je problem, koliko ostriti, da ne bo na koncu izpadlo še slabše. Pa barvna korekcija, pride v poštev ali ne? Glede na to, da je CMYK malo bolj bogi z barvami, kot RGB. Končno pa je monitor vse nekaj drugega kot papir. Ma, en kup vprašanj se mi poraja ob tem. Mogoče še kdo iz "branže" pove kaj o tem smile
 0   

Koki27 @GregorJakob 4. Sep 2015, 09:05

Barvna korekcija pred ofset tiskom je dobrodošla a ni nujna. Torej, da malo razložim: Če imamo polo formata B2 dobimo na polo 16 strani B5, kar pomeni da imamo na poli (v primeru da ima vsaka stran sliko) vsaj 16 slik. in sedaj lahko pride do problema. Spodnja slika (če ni barvno obdelana) zahteva več magente, medtem ko zgornja zahteva manj in pridemo do situacije, katere se težko razumejo, ker stranke ne poznajo principa delovanja ofset stroja. Kako rešiti problem? z barvno korekcijo in pretvorbo v CMYK. Nikakor ne delaj slik v RGB, ker boš razočaran nad rezultatom in slaba volja se bo vlekla do neskončnosti. Ko pretvoriš v CMYK, že na monitorju vidiš spremembe in vsaj 90% se bo dalo spravit na papir. Tu je potem kalibracija ofset stroja na CTP (stroj za izdelavo plošč in njegov RIP v katerega je potrebno vnesti vse potrebnje krivulje (prirast pik na ofset stroju da dobimo enak ali zelo približan odtis, katerega vidiš na monitorju) in ker to tiskarne ne prakticiramo (prevelik strošek) imamo standard Fogra 39, ki velja v 95% tiskovin. Ostrenju slik se izogni, ker, ne znam pravilno povedat, to ni to. Če te še kaj zanima vprašaj, vem pa da sem napisal zelo nerazumljivo (za marsikoga) a drugače ne znam...še to, kako izgleda Fogra 39 pa uvozi PDF v Acrobata in tam uporabi barvni profil Fogra 39.
 0   

-lux- @-lux- 6. Sep 2015, 22:45

Koki27, hvala za odgovor! Fotke bom pretvoril v CMYK, pa kar bo pa bo. Programa Acrobat nimam!


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati