0   

Ime Priimek @ImePriimek 17. Mar 2016, 11:06

Pozdrav!

Lani sem se registriral na istock, shutterstock in fotolio in po uspešni registraciji naložil par deset fotk, brez visokih pričakovanj. Kdaj pa kdaj je pritekel kak euro, kakšen mesec skoraj nič, en mesec celo 15€. Bore malo vse skupaj.
Skupno se je sedaj nabralo par deset eurov na istocku, na fotoliji le par evrov in na shutterstocku prav tako par deset evrov.

Zdaj pa dobim po pošti z istocka nekakšen tax form, s katerim pa ne vem čisto dobro, kaj narediti.
http://postimg.org/image/kk6pg5py5/
In pa ker nočem biti kakorkoli v navzkrižju z zakoni in ker sem vsega tega precej nevešč, bi rabil malo napotkov, kaj vse je treba postoriti in kako stvari potekajo.

1. Ker sem nerezident US, je tam davek 5%, kater se direkt trga. Moram glede ameriškega davka še karkol narediti? Moram kaj urejati z IRS in jim kaj pošiljati, ali je ta dokument ki sem ga prejel le za nojo evidenco in morajo to oddajati le US rezidenti?

2. Kako je s slovenskim davkom? Je kakšna minimalna vsota razlužkov, pod katero ni treba prijavljati in plačevati davka? Se to t.i. "Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve " pošlje vsak mesec ne glede na to, da kdaj v celem mesecu nakapljajo le trije evri? Ali se to prijavlja le ko si zaslužke nakažen na račun na vsake pol leta npr (oz. ko sploh dosežem tisto vsoto, da lahko nakažem)?

3. Sta ameriška IRS in DURS kako povezani, si sami posredujeta podatke o zaslužkih ali moram vse sam?

4. Koliko je davka v slo?

5. Kako vi počnete? Koliko kaj zaslužite, kako si izplačujete, koliko je vsega tega dela s prijavljanjem? Meni bi bilo namreč najbolj smiselno in praktično, da bi enkrat letno prijavil skupek teh zaslužkov (tistih bogih par deset eur) in ne vsak mesec po par eur.

6. Je treba prijavljati za vsako stran posebej (fotolia, istock,..) ali se lahko zaslužke kako združi v eno prijavo?

Hvala za vse informacije in lep dan smile
 0   

Ime Priimek @ImePriimek 20. Mar 2016, 17:25

Sploh kdo prodaja na stock straneh ali se le vsi požvižgate na davke? bigrazz smile
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 21. Mar 2016, 19:37

Na forumu je že nekaj tem s podobnimi vprašanji. Malo pobrskaj:
https://www.slo-foto.net/forums-search.html

Drugače sem tole našel:
https://www.slo-foto.net/ftopict-11094.html
 0   

Ime Priimek @ImePriimek 27. Mar 2016, 18:39

Na zgornji povezavi žal ne najdem nobene koristne konkretne informacije na to tematiko, prav tako ne sorodnih tem v iskalniku.

Predvsem me zanima, kako pogosto prijavljate zaslužke s stock strani, ali jih združeno ali za vsako stan posebej in ali moram kaj narediti tudi glede IRSja združenih držav oziroma ali sta IRS in DURS v kakšnem kontaktu glede teh dohodkov.

Hvala že v naprej in lep dan


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati