Živjo
Zanima me če kdo uporablja katero od makro leč :Raynox 250 konverter super macro DCR-250 ali
Raynox 150 konverter super macro DCR-150, katera je boljša ( ali pride do močnega vinjetiranja), kako se obnese na objektivu 50mm f/1.8 STM .
lp
Ana
Sicer si nekaj odgovorov dobila že oktobra 2015, vendar konkretno za ta objektiv še ne.
Preskusil sem kombinacijo z objektivom 50/1.4 in pri nobeni od makro predleč (150 in 250) ni opaznega vinjetiranja.
DCR-250 (+8) sem imel enkrat na Nikon 50/1.8D. Ni bilo vinjetiranja, ampak zaradi relativno kratke goriščnice tudi ni hude povečave. DCR-150 ima nižjo dioptrijo, povečava bo še nižja. S 50mm objektivi se v ta namen bolj pogosto uporablja makro obročke, včasih pa so imeli tudi namenske macro fokusing telekonverterje (2xTC kombiniran z variabilnim obročkom).
Fleš je skor vsak dober. Je pa za makro važno da znaš uporabljat velik difuzor, s katerim dobiš relativno velik navidezni izvor svetlobe, ki jo s tem zmehča in zabriše sence.
Gugelj: macro flash diffuser, mogoče zraven še concave
Če boš imel težave z močjo fleša, poskusi ročno nastavitev ali kako se nastavi "plain TTL". Flash TTL avtomatika načeloma pride zelo prav, ampak včasih ne dela točno tako kot bi pričakoval od TTL, je še malo bolj pretkana ampak pol ne šteka difuzorja.
Kateri fleš bi biv za začetek primern za res neki drobiz ....tk da bo veselje in da malo spoznam makro.....se mogoce rabim kaj drugega poleg fleša in raynox predleče....prosim za pomoč....