0   

SDF85 @coolman87 30. Apr 2016, 12:22

Pozdravljeni vsi skupaj,

včeraj zjutraj (okrog pol sedmih), ko še ni bila sonca, sem naredil par fotk.
Prvič v življenju sem tako zgodaj slikal, vajen sem bolj slikanja v slabših svetlobnih pogojih in soncu.

prva slika je bila narejena z manual načinom - ISO 100, F9 in hitrost 1/60, cloudy color temperature

pri drugi sliki sem uporabil AV način ter tako lahko uporabil še EXC (+ 2/3) in dodal mal več iso - 200, je pa pri AV sam določa hitrost - je bila 1/200 - mal preveč glede na to da ni bilo premikajočih predmetov. Najbrž je ravno zaradi časa osvetlitve (ki ga pri AV ne morem sam določiti) druga slika prišla pretemna.

Programov za urejanje še ne uporabljam prav dosti, razen Fotor, zagotovo pa bi bili potrebni popravki.
V tem primeru je nebo bolje izpadlo kot bloki - ki so mal pretemni oz zelenje je mal pretemno :S.

Kako bi lahko dosegel boljšo fotografijo pred popravljanjem - da bi bilo oboje enako svetlo? Ali je enostavno treba vzeti v zakup določene pomanjkljivosti slike pa potem popraviti oz. obdelati v urejevalnikih?

Hvala lepa za nasvete in predloge vnaprej!

0   

Peter @saintek 30. Apr 2016, 14:41

http://peterzajfrid.com/od-zacetka-do-konca/

zate velja del, ki se nanaša na prelivne filtre, če pa vse prebereš pa ti tudi ne bo škodilo.

Kot še eno alternativo, ki si jo tudi navedel so programi in seveda fotkanje v raw načinu, kjer se da ta zadeva uredit z premikom enega drsnika (shadows) smile
 0   

SDF85 @coolman87 30. Apr 2016, 20:25

hvala lepa za odgovor.

Pred kratkim sem kupil polarizacijski filter Hoya. Bo to zadostovalo za lepše slike?
Kot vem ta filter daje bolj žive barve pa lepše nebo.

Če mi rata pretemno ospredje (drevesa) - kot pri zgornjih dveh slikah...kako bi to najlažje popravil?
 0   

Peter @saintek 1. Maj 2016, 09:22

Najlažje je na terenu s filtrom, ker ti avtomatsko z njim potemniš nebo in tako dovoliš daljši čas, da ta osvetljuje spodnji temnejši del in bo ta svetlejši (v tem je tudi namen teh prelivnih filtrov) Če teh nimaš je druga varjatna še samo v progamih.

1. narediš 2 fotki eno za nebo eno za spodnji del, da sta vsaka v svoji fotki lepo osvetljena
2. v programu (najboljše photoshop) združiš nebo in spodnji del in je to to
 0   

SDF85 @coolman87 2. Maj 2016, 09:19

hvala vam lepa za nasvet. Kateri program Photoshopa konkretno zadostuje (in da se ga da dobiti na internetu), da naredim drugo točko?
Sam ne poznam tako dobro programov Photoshopa, pred kratkim sem pa inštaliral Lightroom.
 0   

Tanis Kodrun @TanisKodrun 2. Maj 2016, 09:47

Fotografije lahko združiš tudi v Lightroomu:

https://www.youtube.com/watch?v=d9508sHP2Gc
 0   

SDF85 @coolman87 2. Maj 2016, 13:56

hvala.
Vem, da se narediti tudi HDR v Photomatix. Problem je, da na koncu pride podpis "Photomatix" ... Je treba imeti nujno licenco, da podpis izgine ali obstajajo kakšni drugi načini?
 0   

samos1111 @samos1111 3. Maj 2016, 14:40

So tudi zastonjski HDR programi, če se prav spomnim daje Google zdaj zastonj Nik kolekcijo filtrov ki vključuje tudi dober HDR.
Precej bolj komot pa gre če slikaš raw z aparatom ki ima dovolj dinamičnega razpona, potem samo slikaš tako da ne prežgeš svetlin v raw in potem ustrezno obdelaš v raw konverterju ki to obvlada, npr Lightroom ali zastonjski Raw Therapee (imaš različne možnosti glede na to na čem hočeš dat poudarek, tako kot v HDR programih).
 0   

samos1111 @samos1111 3. Maj 2016, 14:47

Glej tudi: https://en.wikipedia.org/wiki/Exposing_to_the_right
 0   

SDF85 @coolman87 6. Maj 2016, 15:39

hvala samos1111.

Nekaj slik sem naredil v RAW-u. Pa bi jih rad naložil na računalnik - vsaj datoteko, da jo potem poskusim obdelati v programu.
Kateri software rabim za prenos datotek RAW?
 0   

Aleš @lial 6. Maj 2016, 16:15

Za prenos nobenega, za obdelavo raw-a pa je ti že samos1111 napisal.

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati