0   

primaky @primaky 31. Avg 2003, 20:59

hejj...
mam težavo! imam olympus 740 in sem ful zadovoljen z njim, dela mi ful lepe fotke podnevi. No lahk bi se lepše če bi jaz si to malo sam nastavlal sam to prepustim zaenkrat se tehniki saj sem cisti zacetnik.

Zanima pe me zakaj mi ne ratajo fotke ponoči?? :?: full niso lepe barve slike so take zrnate, v glavnem niso tiste taprave.
Ko slikam si nastavim na program nočno slikanje in ga postavin na stojalce, tak da ne tresem. Sam mislim da bi si mogel jaz rocno nastaviti Iso, cas zaslonke...... sam ne vem kak kdaj?? cry
nevem NO!
 0   

rado @rado 31. Avg 2003, 21:13

Kaj ti vidiš barve ponoči enake kot podnevi ,kar se pa tiče nastavitev pa exsperimentiraj saj prestavljat čase in iso boš pa ja znal
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 31. Avg 2003, 22:04

zakaj nam ne pokažeš primera?
bom jst našel kaj nočnih fotografij tvojga fotoaparata na netu da približno vidiš kako je zmogljiv.
 0   

jannez @jannez 3. Sep 2003, 20:22

Kakor sem videl na tem linku ta Olympus zna delati nočne slike. Če so slike zrnate potem je po vsej verjetnosti problem v nastavitvi ISO. Namreč za dobre nočne posnetke mora biti ISO nastavljen na čimmanjšo možno vrednost (nikoli več kot 100). Velike vrednosti ISO povzročajo zrnatost, vprašanje pa je na kolikšno vrednost ga "pojača" sama avtomatika aparata ko zazna nočno svetlobo. Svetujem ti sledeče:

V kolikor ob slabi svetlobi ali nočnem času slikaš mirujoče kompozicije potem nastavi ISO na čimmanjšo možno vrednost. To za sabo potegne daljši čas osvetlitve vendar ob uporabi stojala to ni važno. Prav tako zmanjšaj zaslonko (recimo F 4.5). Ta način ni za slikanje gibajočih objektov ker bodo ti zaradi gibanja nerazpoznavni oziroma zamegljeni.

Če slikaš gibajoče se kompozicije npr. koncert kjer se ne sme uporabljati fleša ali pa je oder predaleč da bi ga osvetlil fleš, potem moraš nastaviti večji ISO in povečati zaslonko na najmanjšo vrednost (recimo F 2.0). To potegne za sabo krajši čas osvetlitve in s tem ostre gibajoče se objekte. Pri tem lahko zaradi večjega ISO nastanejo zrnate slike, vendar zrna učinkovito odpraviš z zato namenjenimi programi, recimo NEAT IMAGE je eden dobrih.

Vedi, da bolj ko boš zumiral nočno kompozicijo, bolj bodo gibajoči se objekti neostri, zato po možnosti takih kompozicij ne zumiraj.

Veliko užitkov, pa prilimaj kakšno nočno fotko na portal!
 0   

primaky @primaky 8. Sep 2003, 19:03

lep pozdrav!

Vracam se po tedenskem pocitku in potepanju po Grskem otocku kos!
Bilo je suuuppper!
Posenel sem 220 slik in vecina mi jih je ratala! Za zacetnika je to mislim da kr dobro!
Glede nocne fotke pa hvala za nekaj nasvetov. V grciji sem testiral pa mal preizkusal in sem mal ze ujel lepo fotko! Mal sem nastavlal in se je kr odneslo. Sej bo sam morem ugotovit kdaj odpret zaslonko 2.8 pa do 8.0 pa cas zaslonke recimo od 1/2.5 pa do 5" iso sem pa mel vecino nastavljen na 100 bom pokazal par primerov in boste mal ocenjevali!

Lep pozdrav!!
 0   

primaky @primaky 4. Okt 2003, 13:58

hey!

nočno fotkanje mi ze mal gre od rok! bigrazz
Sedaj pa me se zanima nekaj! Snoči sem slikal luno in ob njej oblake ki si lepo sijali od lune! nastavil sem na iso 100 F4.5 in 1'' in tu nekje pa ni najbolj uspelo! na fotki je bil problem v tem da oblaki so bili lepi ampak luna pa je premočno sijala, ko pa sm mal nastavitve spremenil pa je bila luna dokaj lepa pa oblakov ni bilo kr je bilo okolica okreog leun preveč temna!
kako izbrati najboljše nastavitve,da bo svetla luna na sliki razločna in malo temnejši oblaki na katere sije luna svetlejši! Upam da me razumete :roll:
mi to lahko uspe z mojim fotičem :oops:
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 4. Okt 2003, 14:02

Primaky: ta tema ti bo verjetno pomagala:
https://www.slo-foto.net/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=27&highlight=luna
 0   

Turob @Borut 4. Okt 2003, 18:49

No kot prvo imej za nočno slikanje stojalo,poizkusi najti čim viši točko v velemestu al mestu al vasici-----probaj fotkat z usemi nastavitvami pa tudi dnevnimi in si piši nastavitve al pa kar shranjaj v spomin 1 2 3 4 in zamenjuj poslušal sem nasvet fotografa (prijatelja) iz sosednje Italije in ostal kar presenečen kako lah prelisičiš nastavitve! 8)
 0   

slowenien @slowenien 4. Okt 2003, 19:22

Nastavitve lahk prelisicis sam z ev funkcijo v kolkr jo mas plus ali minus ponavad 3 z bolj obcutljivim filmom ali na koncu koncev z pushanjem.Cist isto je pr digitalcu le da tam sam iso dvigujes ev funkcijo pa mislim dab tud mogli met

sam za info je pa neki malga tuki razlozeno

http://www.nikon.co.jp/main/eng/photo_world/cbp/better_pict6.htm
 0   

Irena @Irena 10. Jul 2004, 18:36

Živjo!

Imam eno vprašanje, in sicer sem želela slikati ponoči z avtomatikom (EOS) pa se sploh ni sprožil in slikal. Kaj to pomeni?

Veliko navdiha in lepih fotografij vam želim...
 0   

rado @rado 10. Jul 2004, 19:34

Katerega EOS-a pa imaš a nima nobene ročne nastavitve , očitno avtomatika prepozna premalo svetlobe in zato ne sproži.
 0   

Irena @Irena 10. Jul 2004, 20:58

Imam EOS-a 300 in ima ročne nastavitve, samo sama se še nisem zadosti poglobila v nastavljanje zaslonke in zaklopa. Si bom morala sposodit kakšno knjigo. Kako bi morala nastavit, da bi bila lahko lepa fotografija?

Hvala.
 0   

rado @rado 10. Jul 2004, 21:16

Napiši kaj o tem kaj si želela slikat ponoči , ker zaradi premalo svetlobe se na EOS-u tako vklopi flash, če ga sam ne izklopiš tako da bi moral slikat kljub vsemu je pa možno, da ni sprožil, ker zaradi teme ni nastavil daljine AF poskušaj nastavit na MF in ročno nastavi daljino to pač moraš ocenit, potem bi verjetno moral šklocnit predvsem pa napiši kaj želiš slikat.
 0   

Irena @Irena 10. Jul 2004, 21:32

Enkrat sem želela slikat en tempel, ki je bil sicer kar nekaj oddaljen, vendar osvetljen. Drugič pa neko predstavo na prostem. A mogoče zato ni hotu, ker je bilo predaleč?
 0   

Marijan Ponikvar @martest 10. Jul 2004, 22:15

Ali 300d nima funkcijske nastavitve n.pr: Flash Pop-up. Če jo ima in če je na Off, se bliskavico nastavlja ročno
Vidim skozi iskalo, torej sem
 0   

rado @rado 11. Jul 2004, 01:34

Predvidevam, da imaš klasičnega EOS-a ne digitalca in, če si hotela slikat slikat tempelj, ki je bil oddaljen pa osvetljen bi AF moral nastavit razdaljo pa tudi avtomatika bi morala naredit svoje , moraš pa v takem primeru izključit flash pa seveda uporabit stativ ker bo čas zaklopa precej dolg in bo slika brez stativa stresena , najbolje je pa v takem primeru daljino nastavit ročno MF in poskušaš uporabit nastavitev Av se pravi prioriteto zaslonke , ki jo nastaviš na neko srednjo vrednost čas pa prepustiš , da ga aparat nastavi sam potem pa narediš še dve fotki v manualnem načinu nastavitev M zaslonko pustiš kot je bila čas pa enkrat za stopnjo -dve nastaviš daljši enkrat pa krajši kot ga je nastavil avtomatsko in potem vidiš katera fotka je dobra , da dobiš orientacijo za drugič pač treba je malo experimentirat riskiraš en film pa bo.
Glede predstave na prostem bo pa malo težje flash , ki je na aparatu ti ne bo dosti koristil, ker je zunaj njegov domet precej krajši kot v prostoru
pa tudi, če bi uporabila dodatni močan flash bi zunaj kaj več od 10m odaljenosti težko posnela, ker zunaj ni odbojev kot so v prostoru in ojačajo delovanje flasha, zraven tega pa je na predstavi prisotno gibanje tako, da potrebuješ čim krajši čas to pa brez dobre svetlobe težko dosežeš , ena od možnosti je, da probaš z filmom ISO 400 ali celo 800 s tem bi se morda še dalo kaj naredit.
Predvsem pa boš morala pokurit nekaj filmov , da vidiš kaj se, da in kaj ne.
 0   

Blaž Ogorevc @balž 19. Jul 2004, 14:28

irena,
imam tudi eos (300v) in je stvar takšna, da na avtomatiki ne sproži če ne uspe zostrit. Oz. tudi ne če bi bila slika pre ali podosvetljena - takrat krogec utripa (ostrenje) oziroma utripa vrednost zaslonke (osvetlitev). V temi seveda avtofokus ne deluje dobro. Sploh pa ne na daleč. V takem primeru se odpre bliskavica in zacne utripat, kar naj bi pomagalo zostriti, vendar na daleč ne doseže in potem ti avtofokus išče gor dol in fleš utripa kot nor - rezultata ni nobenega razen, da imas po dveh mesecih prezne baterije. ZAto lepo prestavi na P, kjer ti enako naredi skoraj vse sam, razen fleša in daj na manual fokus in nastavi, vzami si čas, če je tema uporabi stativ al hitri film ipd. Vsekakor, ponavljam vsekakor pa je eos 300 že fotoaparat pri katerem se splača sposoditi si kaksno knjigo in malo naštudirati zadeve (ali vsaj dobro navodila) - do takrat si omejena na fotkanje v povprecnih razmerah. Kar vcasih zadostuje, ampak ocitno si zelis nekaj vec.
Balž


Look at the Earth talking to you! YAB grin


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati