0   

La La @Lalala 17. Jul 2017, 13:51

Pozdravljeni,

rada bi vas nekaj vprašala. Ne ukvarjam se s fotografijo na resnem nivoju.

Imam pa že več let Nikona D3200 (objektiv 18-105/standardno stvar pač). Fant, ki ima nekega primerljivega Canona trdi, da naj bi v prostoročnem načinu - Manual, moral na ekranu videti kdaj naj bi bila optimalna svetloba v kombinaciji s shutter speedom - to naj bi se pokazalo na taki liniji narejeni iz majhnih črtic, ko teh črtic ne bi bilo več ne v levo, ne v desno, naj bi bila svetloba optimalna. To pri mojem Nikonu ni tako, zato fant pravi, da je pokvarjen, medtem ko na njegovem Canonu naj bi te črtice pokazale optimalno kombinacijo. Z množenjem v levo oz. desno pa naj bi se pokazalo, da slika ne bo v redu - pretmena/presvetla.

A bi mi znali kako to razložiti?

Se vnaprej opravičujem, če te črtice imajo kakšno ime in ga ne poznam.

Hvala!!!!!!!!!!!!!!!!!
 0   

La La @Lalala 17. Jul 2017, 13:52

Povedati kaj na to tematiko, tudi če mi prilepiti kak link v angleščini smile
 0   

luka567 @luka567 17. Jul 2017, 14:56

Zdravo,

če prav razumem navodila http://cdn-10.nikon-cdn.com/pdf/manuals/dslr/D3200_EN.pdf (stran 73 glede na pdf, drugače stran 54), se ti mora prikazati ta 'črtica' (indikator) v manual načinu, ki ti pove, če je preosvetljeno oziroma podosvetljeno glede na izmerjeno vrednost. Če pa nimaš objektiva z 'CPU' (stari ročni objektivi) ti to ne bo delovalo. Kateri objektiv uporabljaš? Če je pa še kakšen trik, bo pa povedal kdo od Nikonašev.
 0   

La La @Lalala 17. Jul 2017, 16:41

Objektiv je bil kupljen skupaj s fotoaparartom, 4-5 let nazaj. Fokus je lahko automatičen in ročno naštiman. Tako, da mislim, da ima cpu.

Te črtice pa če "izginejo" iz linije...kot razumem naj bi veljalo, da je svetloba ok (ne preosvetljena, ne premalo), amapk pride slika vedno skoraj črna. Sama sem se navadila nekako na kombinacije vrednosti (S,A) in se s temi črticami nisem nikoli ukvarjala.

Lahko pa vidim, da je na fantovem Canonu res tako, da te črtice označujejo pravilno in zdaj vidim, da tudi v teh navodilih naj bi bilo tako. Ne vem kje pa naj bi bil trik na mojem aparatu ali je pa res pokvarjen že od začetka.
 0   

luka567 @luka567 18. Jul 2017, 10:46

Ne vem, poizkusi še recimo v načinu prioritete zaslonke dobiti optimalen čas glede na ISO in potem poizkusi z enakimi nastavitvami v manual načinu, če se ti potem morda pokaže indikator. Bolj pa ti žal ne znam pomagati.
 0   

Samo Kobal @S54U 31. Jul 2017, 09:09

Sem poizkusil na svoji D3200 + Sigma 17-50 @ 2.8 - na ekranu v "Live" načinu se pokaže indikatorja osvetljenosti, če pritisneš tipko INFO, ki je zraven gumba za proženje zaklopa (med tipko za video snemanje in kompenzacijo osvetljenosti +/-). Ko nekajkrat pritisneš INFO gumbek, se pojavi tudi indikator osvetljenosti.

Deluje?
 0   

La La @Lalala 17. Avg 2017, 16:29

Zdravo! Hvala za odgovore. Načina live ne uporabljam nikoli, sicer pa indikator se normalno prikaže. Problem je v tem, da ko pokaže, da naj bi bila osvetljenost optimalna naredi skoraj črno sliko. Torej ne pokaže točno. Mogoče je pa težava v ISU. A ga indikator upošteva?
 0   

luka567 @luka567 17. Avg 2017, 21:51

ISO je že upoštevan. Če nikakor ne moreš narediti pravilno osvetljene fotografije, niti na popolni avtomatiki, je verjetno nekaj narobe z aparatom/objektivom.
 0   

La La @Lalala 23. Avg 2017, 10:56

Ne, avtomatika deluje normalno. Le indikator za osvetljenost v ročnem načinu ne kaže pravilno. Tiste črtice zginejo - to naj bi pokazalo optimalno osvetljenost, slika pa je vedno skoraj črna.

Sem pa videla, da v fantovem aparatu (Canon), na katerem indikator kaže pravilno, ima avtomatičen ISO tudi v ročnem načinu.

Sicer sem precej zgrožena tudi nad dejstvom, da pri objektivu se je en kos plastike odlepil. Nič kaj bistvenega, ampak uf, tega ne bi pričakovala. Aparat ima 4-5 let. A je to normalno?


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati