0   

Tone Martinjak @Tehnicni 9. Nov 2017, 13:19

Kako se temu reče, da bo Google razumel.
Mislim na odpravljanje stopničk recimo v obliki lokov na gladkem temnem nebu, ki se pri sončnem zahodu spuščajo navzdol. Najbolj je zame to moteče pri time lapsu sončnega zahoda. Pri temle mojim TL že pri 10 sekundah. Isto opažam tudi pri TL posnetih s 14 bitno kamero.
Naj dajem dobrih 1k€ za opremo, na koncu bo pa največja napaka skoraj enako vidna.
Po moje bi se to dalo s pametnim dodajanjem "šuma", ki seveda ni naključen. Resolucijo slike bi v teh gladkih predelih znižali na pol, kar pri 4K ne bi nihče opazil. S tem bi dobili kvadrat 2 x 2 piksla, ki s spreminjanjem vrednosti za 1 v povprečju lahko zavzamejo 16 različnih vrednosti, torej bi namesto 8, dobili 12 bitno globino posamezne barve.
Problem je, kako bi s tem "šumom" shajal mp4 kompresor?
 0   

Tone Martinjak @Tehnicni 9. Nov 2017, 16:33

Removing banding.
Opazil sem ga celo na enem od petih najboljših TLsov smile
 0   

Tone Martinjak @Tehnicni 9. Nov 2017, 19:29

Pozabil napisati, da so v področju proge, bitne vrednosti posameznih barv konstantne. Najbolj so vidne pri enobarvnih temnih področjih.

Po prebranem, gre za
-kombinacijo 8 bitov in stiskanja videa.
-Mp4 koderji imajo močan predprocesor, ki zgladi sliko (odstrani šum).
-moj filing je, da se proge pojavijo tudi brez kompresije, samo dovolj dober vir brez šuma rabimo.

Skratka boljša kot je kamera manj je šuma in hitreje se bodo pojavile proge. K temu pojavu znatno prispeva mp4 stiskanje, močnejše je, hujši je pojav.
V PhotoShopu pred stiskanjem efekt odpravimo s filtrom Spatter.

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati