0   

Jure @Equalizer 3. Maj 2018, 13:36

Pozdravljeni,

Rad bi kupil fotoaparat ampak ker se na to ne spoznam popolnoma nič bi potreboval vašo pomoč. Ker že od nekdaj zelo rad opazujem strele nasplošno nevihte sem se odločil ker se bo začela sezona neviht da bi si kupil fotoaparat s katrerim bi lahko snemal in slikal nevihte, strele in podobno. Za začetek ne bi rad profesionalnega fotoaparata ampak kakšnega amaterskega ki bo ustregel tem zahtevam da bo stvar lepa za pogledat in seveda kakšen objektiv ki gre zraven. Zanima me koliko bi me to stalo in katere fotoaparate in objektive priporočate? Če pa se kdo ukvarja s slikanjem takih zadev in ima kaj rabljenega pa kar naj javi smile . Hvala za pomoč že vnaprej.

Lp.
 0   

detajl @detajl 17. Jun 2018, 23:30

Potreboval boš fotoaparat z adapterjem za detekcijo strele. Detektor stane nekje med 200 in 300 €. Glede na to da se ne spoznaš na fotografijo boš potreboval kompaktni fotoaparat, ki pa dvomim da imajo priklop za tovrstni adapter. S kompaktnim je poleg tega tudi slabši posnetek.
Da bi se šel učit fotografije samo zaradi strel? DSLR fotoaparat, objektiv in adapter te bo stalo 500€ ali več.
In če zraven prištejem še rabljen pigmentni printer s katerim boš fotografije ovekovečil na stene hodnika, da boš ob strelah užival tudi ob lepem vremenu, potem bo to zneslo še nekaj stotakov več.
Lp
 0   

Janez Ule @ulej 18. Jun 2018, 07:47

No, detektorja ravno ne rabiš za začetek. Bolje je investirati v dobro stojalo in kakšen ND filter. Seveda prvo kupiš fotoaparat in potem ostalo. Strele se da slikati tudi s kompaktnim aparatom, brez detektorja strel. Pri nakupu kompakta pa se moraš pozanimati, če aparat dopušča ročne nastavitve zaslonke in zaklopa. Če se da na njega pritrditi še kakšen filter, je to dodaten +. Sicer nisem več toliko na tekočem kot pred leti, vendar, sem takrat prav iskal na kateri kompakt se da pritrditi še filtre. Seveda sem moral kupiti, še dodaten adapter, katerega sem montiral na objektiv in šele na njega filter.
En hiter recept za slikanje strel, v bolj večernih/nočnih urah:
Aparat postaviš nekam kjer se ne bo premikal. Tukaj pride v upoštev dobro stojalo (ker je ob nevihtah predvsem vetrovno, je dobro da je čim bolj togo, da ti ga veter ne premika in dela nepotrebne vibracije)
Lahko pa aparat postaviš na kakšen kamen, avto, tla,... Odvisno od razmer.
Aparat daš v ročni režim, kjer nastavič čas proženja zaklopa na recimo 10s. Zaslonko za začetek pustiš pri miru. Če imaš poleg aparata daljinski upravljalnik ga tukaj komot uporabiš za proženje, če nimaš, na aparatu nastaviš samoproženje po določenem času (recimo 2s). To je dovolj časa, da se aparat umiri od pritiska na prožilec. Sicer ga lahko prožiš direktno z roko, vendar boš aparat zagotovo toliko stresel, da se bo to kasneje poznalo na fotki.
V pokrajini najdeš ustrezno kompozicijo in čakaš na strelo. Če v teh 10s ne udari strela, ponovno pritisneš na prožilec. Pri vsem tem, je potrebno malo poizkušanja z razlničnimi nastavitvami, da prideš do željenih rezltatov.
Sicer imaš na youtube kar nekaj posnetkov kaj in kako.
 0   

Jure @Equalizer 26. Jun 2018, 13:52

Najlepse hvala za odgovore in pomoc zanima me ce ima kateri izkusnje z Canon eos 400D sem nekaj gledal slike strel in se mi je zdelo da dela kar lepe slike. Ce ima kdo ka izkusenj z tem fotoaparatom bi bil zelo vesel.
Lp


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati