0   

Jaka Ortar @JakaOrtar 27. Maj 2019, 09:24

Pred enim tednom sem prek kontaktnega obrazca Slo-foto.net poslal vprašanje glede obsega prenosa avtorskih pravic. Odgovora (še) nisem dobil, zato vprašanja postavljam še tu - morda je že kdo od uporabnikov prišel zadevi do dna.

Opazil sem namreč, da se zapisa v "Pogojih uporabe" in "Pomoči" razlikujeta:

Pomoč - GALERIJA
Avtorske pravice - Komu ostanejo avtorske pravice po objavljeni fotografiji v galeriji?
Vse avtorske pravice fotografije ostanejo samemu avtorju! OPOZORILO! Vse fotografije in celoten slikovni material na tej spletni strani je last različnih avtorjev. Zato vsaka distribucija fotografij NI dovoljena brez privolitve avtorja.

Pogoji uporabe
S tem da posredujete vsebino ali gradivo na našo spletno stran:
a) se strinjate da nam podelite univerzalno, brezplačno, trajno, neizključno pravico in licenco (vključno z vsemi moralnimi in ostalimi potrebnimi pravicami) za uporabo, prikazovanje, reprodukcijo, spremembe, prilagoditve, objavo, distribucijo, izvedbo, promocijo, arhiviranje, prevajanje in ustvarjanje izpeljanih del in kompilacij (zbirk), v celoti ali le deloma. Ta licenca velja za vse oblike, sredstva prenosa ali znane oziroma kasneje razvite tehnologije;
d) fotografije objavljene v galeriji so in bodo tudi po objavi ostale last avtorjev

_________

1. Galerija je del spletne strani. Avtorju ostanejo VSE avtorske pravice (tako v Pomoči). V Pogojih uporabe pa piše, da avtor prenaša VSE avtorske pravice na lastnika slo-foto; v zadnji točki doda le, da avtor ostane "lastnik" fotografij. To troje ima različen pomen! Kaj se torej uporablja?

2. Kako lahko avtor prenese moralne avtorske pravice? A je to joke?

3. Lastnik slo-foto nikjer ni naveden - na koga se torej prenašajo te pravice? Verjetno je tu pomembno vsaj, ali je fizična oseba, sp ali doo?

Sprašujem zgolj zato, ker bi rad razumel, kakšna so dejansko pravila na slo-foto.net. Zgoraj zapisano vzbuja dvom v to, da slo-foto.net razume institut avtorske pravice.

Lep pozdrav
Jaka
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 29. Maj 2019, 06:44

Zdravo Jaka,

se ti moram opravičiti, vendar zaradi službenih in družinskih obveznosti žal nimam več toliko časa, da bi lahko ažurno odgovarjal na elektronska spročila, ki prispejo.

Da, se strinjam s tabo. Pravilo, ki je bilo spisano daljnega leta 2003 res ni najbolj posrečeno. Takoj, ko si najdem nekaj časa, ga bom popravil.


Lep pozdrav,
Uroš
 0   

Jaka Ortar @JakaOrtar 29. Maj 2019, 09:14

Kul, hvala za odgovor!
Ja l. 2003 je res še bolj v prazgodovini avtorskih pravic. smile

Lp
Jaka


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati