0   

Mat To @MaFotTo 13. Jan 2020, 10:00

Spoštovani,
moj Canon PowerShot SX40 sem očitno prerasel. Iščem nekaj za eksperimentiranje in nadgradnjo znanja izključno na področju fotografiranja. FF in brezzrcalne primerke sem odpisal, ne rabim.

V mislih imam kit EOS 77D in Tamron 18-400mm F/3.5-6.3 Di II VC HLD. Po velikosti in teži je to še preverjeno sprejemljiv kompromis (predvsem za kolesarjenje), zanima pa me praktična uporabnost seta oziroma vaše izkušnje z njim.
Ali bi poleg tega objektiva bilo smiselno imeti še Tamron SP 90mm F/2.8 Macro Di VC USD za makro in portrete? Koliko se oba objektiva prekrivata po kvaliteti glede fotografiranja slednjih? Kaj pomeni teh 90mm (1.6x 144mm) glede makro/portret posnetkov za razliko od 60mm Canon EF-S F/2.8 USM Macro?

Ker je to dolgoročni nakup cena ne igra primarne vloge. Rad pa bi zajel celoten spekter možnosti fotografiranja s čimmanj objektivi. Za lastno veselje torej.
Hvala vnaprej.
 0   

Brigita Rančigaj @BrigitaRancigaj 13. Jan 2020, 14:12

Pozdravljen!
Takole bi ti svetoval, tudi jaz sem imel SX 50HS in sem ga tudi prerasel. Sedaj imam Canon EOS 77D. Moram priznati, da je to najboljši aparat kar sem jih imel, sem jih že kar nekaj zamenjal. Praktično ima vse kar ponuja EOS 80D, in še več, samo v manjšem in lažjem ohišju. Zraven imam dva objektiva EF-S 18 - 135 Nano USM, zadnje generacije in 70 - 300 IS USM tudi zadnja generacija objektiva. To praktično pokriva vse potrebe ljubiteljskega fotografa. Glede makro fotografije nimam izkušenj in ne bi znal svetovati.
Ker sem že v letih, lani jeseni sem imel še operativni poseg, me mineva želja po fotografiranju zato je vsa moja oprema na prodaj. Če si zainteresiran se lahko dobiva in si vso mojo opremo ogledaš in temeljito preizkusiš, tako se boš lahko po tem lažje odločil za nakup, lahko pa odkupiš tudi mojo opremo, če želiš, vso ali posamezne dele.
Zagotavljan ti, da je vse kot s trgovske police, brez najmanjše poškodbe in vse v nepoškodovani originalni embalaži, skratka vredno ogleda pa še cenovno se ti izplača. Res škoda, da mi vsa oprema stoji neuporabljena v omari. Kontaktiraj me na mail: [email protected]
Lp.
 0   

Aladin Unger @compfun 13. Jan 2020, 16:03

Lep pozdrav. Sicer ,moje mnenje vzamite z zrnom soli,ker sem cisti DSLR zacetnik ,ampak sem se tudi sam pred kratkim odlocal med Canonom 77d ali 80d in po raziskovanju na netu in YT sem se odlocil in kupil 80d ,ki je odporen proti vremenu, ima 10fps boljso hitrost snemanja in hitrejso zaslonko med drugim. Tudi na testih je 80d malo bolje ocenjen kot 77d. 80d se tudi bolse obnese v temi ,portretni in predvsem pri sportni fotografiji. Nemorem vam se opisati svoje izkusnje z 80d ,ker se cakam ,da prispe z ebaya.

Ima pa 77d veliko boljsi ISO razpon ,je cca 200g lazji ,kar bistveno pripomore h ergonomiji, ima bluetooth in ima video stabilizacijo ,ki je 80d nima. 77d se malo bolje obnese pri ulicni fotografiji in pri vsakdanji fotografiji ,zaradi manjse velikosti in teze. Pa seveda je precej cenejsi.

Na splosno se zdita kameri dokaj podobni, tak ,da ce rabite kamero za video temno ali premikajoco fotografijo je morda 80d malo boljsa izbira, ampak glede na razliko v ceni in ergonomiji je 77d bolj racionalen nakup. Po mojem mnenju seveda.

Link z primerjavo obeh: https://cameradecision.com/compare/canon-eos-80d-vs-Canon-EOS-77D
 0   

Mat To @MaFotTo 14. Jan 2020, 15:25

Hvala za mnenji. Seveda sem primerjal tudi ostale 'sorodnike' s 77D in če bi že vzel kaj vodotesnega, bi se potem raje odločil za 90D.
Mogoče nisem dobro definiral mojega namena uporabe obeh navedenih objektivov. Prvi, zoom bi pokrival vse potrebe med kolesarskimi in ostalimi avanturističnimi potovanji. Drugi, makro pa bi prevzel družabne dogodke in odkrivanje mikro sveta v prostem času. Nikakor ni namen nositi in menjavati objektiva na terenu. Nepraktično.
 0   

Mat To @MaFotTo 14. Jan 2020, 15:29

Hvala za mnenji. Seveda sem primerjal tudi ostale 'sorodnike' s 77D in če bi že vzel kaj vodotesnega, bi se potem raje odločil za 90D.
Mogoče nisem dobro definiral mojega namena uporabe obeh navedenih objektivov. Prvi, zoom bi pokrival vse potrebe med kolesarskimi in ostalimi avanturističnimi potovanji. Drugi, makro pa bi prevzel družabne dogodke in odkrivanje mikro sveta v prostem času. Nikakor ni namen nositi in menjavati objektiva na terenu. Nepraktično.
 0   

Aladin Unger @compfun 15. Jan 2020, 00:44

Jaz sicer nebom komentiral na temo objekitvov,ker menim ,da nimam dovolj izkusenj ,ampak naj vam povem ,da ,ce vam je 90d cenovno dosegljiv ga kupite. Jaz si ga nisem mogel privosciti in to je edini razlog ,da sem vzel 80d. Ce bi bil nov 90d v mojem dosegu bi ga kupil brez vprasanja,ker vsi zgodnji testi kazejo ,da bo ta fotoaparat novi hit med aps-c fotoaparati ,tak kot je 80d bil leta 2016. Tudi je moj namen ,da zamenjam 80d za 90d cim se bojo cene le-teh malo spustile. Razen ,ce nebom raje kupil kamere polnega formata.
 0   

Jure Verdnik @pajdo 16. Jan 2020, 19:36

https://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/index.htm
Na tej strani - sicer je od Nikona - lahko primerjaš kaj pomeni goriščnica pri motivu.
Jaz osebno bi vzel raje objektiv 16-300 https://www.tamron.jp/en/product/lenses/b016.html, ker mi 2mm na spodnjem koncu fokusa prineseta večjo uporabnost kot pa 100mm na zgornjem koncu. Pa še malo cenejši in lažji je, na avanturah pa šteje vsak gram proti koncu dneva. Pa še vremensko zaščiten je.
 0   

Mat To @MaFotTo 20. Jan 2020, 07:42

Hvala za nasvet. Dejstvo je, da bi mi objektiv 16-300mm (načeloma) bolj ustrezal. A 3 leta razlike smislu tehnološkega razvoja objektiva kot celote je vseeno preveč za tako majhno razliko v ceni.

Končni kit je 90D (vodotesnost!) s Tamron 18-400mm ter 60mm macro ter torbica Tenba Skyline 9. Sedaj sledi še test torbice na prsih med vožnjo s kolesom. Bo potrebno prilagoditi pritrjevalne trakove za to težo in velikost.
 0   

Jure Verdnik @pajdo 20. Jan 2020, 08:13

Razumem tvoje razmišljanje glede razvoja. Vendar optiko razvijajo od Galileja naprej. Ni to telefon.
 0   

Mat To @MaFotTo 24. Jan 2020, 09:31

Zarečenega kruha se največ poje! Pred končnim nakupom sem opravil kolesarski test z novo torbico in obema objektivoma. Če sem se že odločil za težji EOS 90D, sem naredil z izbiro 200g lažjega objektiva (16-300mm) dober kompromis. In mi ni žal, saj je vožnja s tem kitom več kot udobna. Govorim o specifičnem primeru - gorskem kolesarjenu na strmih vzponih/spustih, ko je kolesar nagnjen/nazaj naprej in torbico premetava na prsih. Kar je zelo moteče.
Sedaj sem v dilemi, kateri je najbolj primeren urejevalnik slik (Lightroom,...) za laika, ki se s tem ukvarja zgolj občasno.
Hvala za vse nasvete.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati