0   

Brusnik86 @Brusnik86 8. Feb 2020, 00:58

Pozdravljeni?

Upam, da se najde kdo tule gor, ki mi bo znav pomagati ?.

Zanima me kako do ostrih fotk?

Znano mi je, da večji je iso večji bo šum.
Tudi svita se mi nekaj o tem, da večja je zaslonka bolj ostra bo fotka in obratno.

Rad bi nekako vedel, kako nastaviti:

Zaslonko, iso, čas zaklopa in seveda še X drugih stvari.... Da nebi samo šklocal neki v tri dni,ker zdaj pač poskušam pa včasih mogoče kaj uspe....

Prosim za pomoč ?,

Se moja oprema :
Nikon d3300
Objektiva sta Sigma17-50mm 2.8(sigma na sposoji) in TAMRON 18-270 F/3,5-6,3
 0   

MiroR @Ramirov 8. Feb 2020, 17:25

Zdravo!
Bom odgovoril, kar tako bolj laično in na hitro, morda ti kaj koristi?
Za popolno ostrino je seveda potrebno več dejavnikov. Prvo in najpomembnejše pravilo je, da se prava ostrina začne z uporabo kvalitetnega stojala in daljinskega prožila! Poskusi v praksi, presenečen boš nad rezultatom?!
Drugo, vsak bolj resen DSL-R ima za ostrino in ostale parametre npr. kontrast, nasičenost barv, barvni ton, svetlost itd, na voljo poseben sklop nastavitev. Pri Nikonu se imenuje "Picture control" pri Canonu "Picture style" (preberi navodila!). Tu poglej na koliko imaš nastavljeno ostrino (načeloma je tovarniško nekje od 3 - 5) imaš pa na voljo od 1 - 10, odvisno od modela fotoaparata ? Pač malo se poigraj s temi nastavitvami, lahko precej izboljšaš slike, če si tu dobro nastaviš, imaš kasneje manj dela v post obdelavi z različnimi programi.
In tretjič, ne pričakuj veliko od preveč zaprte zaslonke, ker se pojavi "Difrakcija" to je uklon svetlobe, ki prihaja skozi odprtino zaslonke pa ne bi šel tukaj v detajle, ker se lahko o vsem tem kar sem ti svetoval obširno pogovoriš z vsevedim stricem Googlom. Seveda včasih način slikanja zahteva bolj zaprto zaslonko, je treba pač vzeti v zakup malo izgube na ostrini. Nekateri modeli aparatov imajo določene nastavitve za odpravo difrakcije, distorzije in drugih optičnih napak objektivov.
Upam, da ti bo kaj v pomoč in ne boj se spreminjati teh nastavitev, nič ne moreš pokvariti in vse lahko povrneš nazaj na tovarniške nastavitve.
Lep pozdrav M.
Miro_R
 0   

Jure Verdnik @pajdo 9. Feb 2020, 20:44

https://camerasim.com/camerasim-pro-package/
Na dnu strani imaš free DSLR camera simulator, se lahko malo poigraš z nastavitvami.
 0   

Brusnik86 @Brusnik86 9. Feb 2020, 21:14

Hvala vama obema za nasvet...... Bom pogledal kako je s temi nastavitvami... Glede stojala vem da je glavni dejavnik in, da more bit Tut izključen stabilizator.....

Večino časa se trudim fotkat v A načinu (prioriteta zaslonke) razen, ko pač mamo kako praznovanje oziroma kakšni življenjski dogodki. Takrat fotkam v popolni avtomatiki, ker hočem da so slike nekako čiste ne motne..to bi rad spremeniv. Ali se zaslonka čas nanašata mogoče tudi kaj na goriščnico?

In recimo hitro premikajoče stvari kakšna naj bi bla tam zaslonka , ker vedno ko fotkam naredim zmazek.

Glede simulatorju bom pa pogledav kako in kaj....simulator izpiše če je fotka ok


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati