0   

Jerry000 @Jerry000 14. Sep 2020, 13:02

Živjo. Zanima me, kateri objektiv priporočate za začetnika, namreč želim fotografirati dogodke (v dvorani, zunaj,...). Ali je dovolj 50mm f/1.8? Moj fotoaparat je star DSLR Nikon D5000. Imam sicer objektiv 50-70mm f/3,5-5 (mislim da je nekaj takšnega). Ampak to ne deluje dobro če je fotkanje v nočnih urah zunaj (oder osvetljen). Iščem seveda nek budget objektiv, da lahko naredim kakšno dobro fotko (in jo pošljem organizatorju). Seveda sem začetnik in je to bolj hobi.
 0   

MiroR @Ramirov 16. Sep 2020, 19:25

Pozdravljen, jaz bi ti svetoval iz osebnih izkušenj takole, če si začetnik se najprej temeljito poglobi v vse nastavitve svojega fotoaparata, navodila moraš znati skoraj na pamet !! Nabiraj kilometrino na nezahtevnih motivih, narava, tihožitja, hišni ljubljenčki potem preidi na portrete družinskih članov in manj pomembne družinske dogodke. Zakaj je to pomembno, moraš znati uskladiti hitrost zaklopa, zaslonko in ISO, poleg tega je ful pomembno, da ti prsti letijo po gumbih na aparatu na pamet, ko bo šlo zares ne bo časa za ogled fotk in brskanje po meniju kajti zamudil boš posnetek večera in ko ga zamudiš, nikar ne hodi naročniku nekaj časa pred oči, odgovor, sem ravno delal to ali ono ne bo dovolj. Saj si že verjetno videl na kaki prireditvi kako izgleda profi fotograf, ima najmanj dva ali tri ohišja z objektivi in vsaj eno veliko torbo z dodatki (bliskavica, rezervne kartice, baterije, filtri in še kup drugih stvari). Bistvo tega je, da se med slikanjem dogodka ne ukvarja z nastavitvami ampak preprosto samo menja aparate, ki so že prej, glede na zvrst prireditve pred nastavljeni in opremljeni z določenimi objektivi, bliskavico ali filtri. Tako je možnost, da zamudiš posnetek večera minimalna ali pa je preprosto ni.
Lahko tudi še kaj rečeva o opremi za fotkanje dogodkov, načeloma se uporabljajo aparati polnega formata in ne APS-C, tudi objektivi morajo biti temu primerni z veliko svetlobno močjo (pogovarjamo se od f/1,2 naprej) zdaj pa malo poglej na Googlu koliko je treba odšteti za take objektive in body aparata, da o drugih nujnih pripomočkih ne izgubljam besed. Verjetno se ti bo zavrtelo v glavi, ko boš videl cene le teh.
Dobro, recimo, da si zdaj poslikal neko prireditev, pravo delo se šele začne, naredil si cca od 500 do 1000 fotk, kar je minimalno za neko prireditev. Treba bo prenesti vse na comp in opraviti temeljito selekcijo, velikokrat se mi je zgodilo, da od destih fotk nekega kadra ni bila uporabna niti ena sama (nekdo zazeha, meži, se praska, gleda kam drugam, opaziš moteč predmet itd) kaj pa zdaj, pa tako pomemben trenutek je bil ??? Ko si opravil selekcijo je na vrsti Lightroom ali Photoshop, povem ti nič koliko noči sem prebedel ob obdelavi fotk, kajti samo to je edina pot k vrhunski fotografiji in verjemi mi ne denar, ki ga zaslužiš, resnično plačilo za to, vsaj zame je, ko naročnik pogleda fotko in reče VAAAUUU !!!
Tako upam, da sem ti na kratko predočil kaj te čaka, ko se podaš v te vode. Nisem ti napisal tega, da bi te prestrašil ali odvrnil od fotografiranja raznih dogodkov. Napisal sem ti to zaradi tega, da boš to delo vzel resno in odgovorno, kajti naročnik bo od tebe pričakoval samo najboljše in kar je še najbolj pomembno tu popravnega izpita NI !!! Ja a boš rekel prijatelju, čuj dajta se v soboto še enkrat poročit ???
Želim ti veliko uspeha pri fotkanju raznih prireditev in dogotkov ter kar najkvalitetnejše fotke, želim pa ti tudi, da nikoli ne bi ob pogledu na svoje fotke rekel, je.... pa je tisti tip na slo-foto netu imel prav.
Lep pozdrav


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati