0   

Marinko Bera @MarinkoBera 22. Maj 2021, 18:35

Prosim vaše mnenje za objektiv Tamron 16-300mm.
 0   

MiroR @Ramirov 22. Maj 2021, 22:43

Zdravo
Težko bi ti dal pravi odgovor, ker ne vem za kaj ga želiš uporabljati, ptice, živali, naravo, pokrajino? Tudi bi bilo dobro vedeti na kakšen body ga boš privil (Canon, Nikon ali kaj drugega ....)? Saj. če želiš lahko vse prebereš npr. na e-fotografiji (http://www.e-fotografija.si/tamron-16-300mm,1598.html) ali na (https://www.dpreview.com/reviews/tamron-16-300mm-f-3-5-6-3-di-ii-vc-pzd-macro) Na tej strani si lahko poiščeš željeni objektiv, mu dodaš zraven ustrezen fotoaparat in si ogledaš vzorčne slike (https://explorecams.com/), tako približno vidiš ali primerjaš kvaliteto slike.
Če pa te zanima moje osebno mnenje, jaz uporabljam izključno objektive enake znamke kot je aparat, torej na Canon, Canon objektive in na Nikona Nikkor objektive! Za mene je objektiv najpomembnejši del foto opreme in dober objektiv je vsekakor dobra naložba in tu ne gre varčevati, saj telo boš prej ko slej menjal, dober objektiv ti pa ostane. Objektivi istega proizvajalca kot fotoaparat tudi najbolje komunicirajo s programsko opremo v fotoaparatu, saj tu ne gre samo za ostrino in zaslonko, v ozadju je še mnogo drugih stvari.
Seveda druga plat medalje je, da so objektivi neodvisnih proizvajalcev pač cenovno bolj ugodni od originalov, torej odločitev bo na koncu samo tvoja in dobro se je vprašati koliko boš ta objektiv sploh uporabljal. Za tu in tam, kak priložnostni motiv vsekakor Tamron, Sigmo ali kaj drugega, za bolj resno delo, fotke za objavo ali, če si bolj pikolovske narave pa vsekakor original!
Lp in ne pozabi, objektiv je veliko pomembnejši za dobro fotko kot fotoaparat!
Miro_R
 0   

Marinko Bera @MarinkoBera 23. Maj 2021, 09:58

Hvala ti na tem izčrpnem pojasnilu, bom pogledal te povezave, prej naj še pojasnim bolj podrobno , imam Nikon D500 in starejši D90, Veliko fotografiram naravo, predvsem živali, zato sem si nabavil Nikor 200-500 in sem z njim zelo zadovoljen. Ker veliko hodim v gore bi potreboval en univerzalni objektiv, ( da bi nesel dva objektiva to ne pride v poštev) . Zavedam se da vsi univerzalni objektivi imajo določene pomanjklivosti, zato bi prosil vaša mnenje kateri je najboljši izmed teh slabih: poleg tega Tamrona sem se še zanimal za Tamron 18-270, Tamron 18-400,Nikor 18-200,Nikor 18-300, Nikor 28-300 . Torej , predvsem za pohodništvo in gorništvo, za fotografiranje živali in oddaljenih ostalih motivov. Hvala še enkrat in lep dan želim vsem tukaj..
 0   

MiroR @Ramirov 23. Maj 2021, 13:37

Pozdravljen,
no zdaj vemo za kaj gre, Nikkor 200 - 500 je odlična izbira za fotografiranje ptic, živali in oddaljenih motivov, predvidevam pa, da uporabljaš pri tem stojalo in za to ta kombinacija vsekakor ni primerna za pohodništvo in gorništvo. Ker tudi sam veliko hodim v hribe in veliko fotkam, sem se prav tako kot ti srečeval s enakim problemom, kateri objektiv vzeti zraven? (ja vem, v nahrbtniku se pozna vsak gram, sploh, če ga nosiš več ur) Najprej sem si za preizkus sposodil Nikkor 18 - 300, objektiv je odličen vendar nastane problem, ker hoja v hrib pač ni isto kot sprehod po parku. Problem nastane zaradi zadihanosti in, če takrat zagledaš odličen motiv in želiš slikati s 300 mm, verjemi ne gre kar tako zlahka, se roka preveč trese. Potem moraš na hitro v meni, povečat kontrast in ISO, da lahko slikaš s čim krajšim časom in ni slika preveč meglena, ko to opraviš pa gledaš okoli kje je zdaj tisti prelepi motiv, da bi ga posnel.
Za to sem se odločil in nabavil Nikkor 18-200mm f/3.5-5.6 g ed vr ll generacije (z latim napisom VR in ne z rdečim VR). Ta objektiv je postal moj zvesti sopotnik kamor koli sem šel, v hribe, v gore, na morje ali samo na sprehod po domačem kraju, izkazal se je tudi pri slikanju raznih dogodkov, odlikuje ga odlična ostrina, malo popačenja, ni pretežak ali prevelik, skratka vsestransko uporaben objektiv za primerno ceno, združil pa sem ga z Nikonom D7500.
Žal ti ne morem dati kakšnega koristnega nasveta iz prve roke glede univerzalnih objektivov, ker teh nisem nikoli uporabljal, bi pa morda izzval še kakšnega uporabnika tega portala, ki ima izkušnje s temi objektivi, da bi jih delil z nami, saj menim , da bi takšne in podobne teme zanimale še mnogo uporabnikov Slo-foto.net-a???
Kot vidiš sem te spet pustil samega pri odločitvi, kaj izbrati, morda pa se nama le še kdo pridruži, mislim, da je skrajni čas, da ta forum uporabniki malce oživimo, z svojimi izkušnjami, problemi in nasveti.
Torej lep pozdrav in srečno roko pri odločitvi.
Miro_R
 0   

Marinko Bera @MarinkoBera 23. Maj 2021, 13:54

Spoštovani prijatelj, najlepša ti hvala, ker si se tako hiter odzval na mojo zadevo , predvsem za koristno svetovanje s poudarkom na točno določni objektiv 18-200 in oznako VR. Vse to bom upošteval, tudi bom še malce počakal druge forumaše in se odločil. Zaenkrat si me podžgal s tem 18-200. lep pozdrav in hvala ti.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati